Hoe maak je je airfryer schoon? – Met deze 5 tips is dat een eitje!

Je denkt misschien dat het schoonmaken van een airfryer een eitje is – er wordt alleen maar hete lucht gebruikt bij het koken. Dat maakt het een stuk makkelijker om schoon te houden dan een traditionele frituurpan… toch?

Het eten dat je kookt in een airfryer, kan nog steeds vet of olie lekken dat aan de bodem van je frituurmand blijft plakken. Hoe langer je dit laat zitten, hoe moeilijker het zal worden om schoon te krijgen. Als je een brandende geur ruikt bij het gebruiken van je airfryer, of als er rook uit het apparaat komt, is dit een duidelijk teken dat het tijd is voor een grote schoonmaak.

Vijf tips voor het schoonmaken van je airfryer

Sommige onderdelen van je airfryer passen gemakkelijk in de vaatwasser, maar voedsel dat aangebakken is, kan erg koppig zijn. Maak gebruik van deze vijf tips om te zorgen dat je airfryer weer als nieuw is

1. Stel het schoonmaken niet uit

Zorg dat je de etensresten verwijdert als deze nog warm zijn. Dit zal je in de toekomst een hoop moeite schelen, want aangekoekte etensresten kunnen een nachtmerrie zijn om schoon te maken. Haal de stekker van je airfryer uit het stopcontact na het koken, laat het afkoelen, en leeg de olie uit het lekbakje. Spoel de verwijderbare onderdelen van je airfryer af met water, zodat de grootste etensresten meteen weg zijn.

2. Zet de verwijderbare onderdelen in warm zeepwater

Door deze onderdelen te laten weken, zullen zelfs de koppigste etensresten uiteindelijk loslaten. Gebruik een zachte spons om de restjes te verwijderen. Vervolgens kun je de onderdelen in je vaatwasser plaatsen.

3. Gebruik een tandenstoker of eetstokje

Er zitten veel stiekeme hoekjes en gaatjes in je airfryer waar etensresten zich kunnen verstoppen. Doe wat speurwerk, en verwijder alle etensresten die je in kleine hoekjes vindt met bijvoorbeeld een tandenstoker of een eetstokje.

4. Neem de binnenkant van je airfryer af

Als je het lekbakje en de frituurmand hebt verwijderd, kun je met een natte doek met zeep zachtjes de binnenkant van je airfryer schoonmaken. Ook hier kunnen namelijk etensresten vast komen te zitten. Check ook of het verwarmingselement goed schoon is (maar zorg dat deze niet meer heet is!).

5. Neem de buitenkant van je airfryer af

Voor hygiënische redenen is het ook belangrijk dat je de buitenkant van je airfryer schoonhoudt. Denk aan het touchscreen, waar met vettige vingers op wordt gedrukt. Ook kan vet aan de buitenkant van de airfryer terechtkomen, dus zorg dat deze onderhouden wordt. Dit kan ook met een nat doekje of spons en wat afwasmiddel.

Waar kun je je airfryer mee schoonmaken?

Airfryer schoonmaken
Airfryer schoonmaken

Airfryers hebben een antiaanbaklaag, en kunnen dus beschadigd raken bij het gebruik van harde schoonmaakspullen zoals staalwol. Zorg dus altijd dat je zachte sponzen of doekjes gebruikt bij het schoonmaken van je apparaat. Dit kan je doen met een beetje afwasmiddel of wat azijn, dat vet kan verwijderen en ook goed werkt tegen kalk.

Een airfryer heeft veel onderdelen, waardoor sommige ander onderhoud nodig hebben dan andere. Zo kun je het verwarmingselement bijvoorbeeld het beste schoonmaken met wat bakpoeder, dat je in water mengt tot het een papje vormt. Laat je verwarmingselement hierin voor dertig minuten weken. Vervolgens kan je het met een sponsje schoonpoetsen.

Een andere handige tip, is het verwarmen van een citroen in je airfryer. Het vocht in de citroen zal verdampen en zich verspreiden in je apparaat, en het zuur van de citroen zal het vet afbreken. Na afloop kun je je airfryer simpelweg afnemen, en zal deze ook nog eens lekker fris ruiken.


Welke soort eten maakt je airfryer het viest?

Aan sommige etensresten kun je niet ontkomen bij het gebruik van een airfryer. Het is geen ramp als er een half patatje aan je frituurmand blijft plakken – die haal je zo weg. Sommige soorten eten kunnen echter een ramp zijn om schoon te maken, dus die kun je beter op een andere manier bereiden.

Denk bijvoorbeeld aan eten waar bijna geen gewicht in zit, zoals kruiden en groenten als spinazie. De lucht in de airfryer pikt deze zo op, en verspreidt ze vervolgens over de hele binnenkant van je apparaat. Vervolgens zullen ze opdrogen, en ben jij extra lang aan het afwassen na de maaltijd.

Ook smeltbaar eten is een vijand van de airfryer. Kaas zal bijvoorbeeld smelten in je airfryer, en vervolgens steenhard worden. Het zal even schrobben zijn voordat je dat er weer af krijgt.


Welke airfryers zijn makkelijk schoon te maken?


Kies bij het kopen van een airfryer altijd voor eentje die makkelijk te reinigen is. Dit kan liggen aan de afwasmachinebestendige onderdelen, of de hoeveelheid onderdelen die verwijderd kunnen worden voor schoonmaak. Hier geven wij drie voorbeelden van airfryers die makkelijk te onderhouden zijn.


Cosori Airfryer

De Cosori Airfryer is makkelijk en snel schoon te houden door zijn antiaanbaklaag, uitneembare en vaatwasmachinebestendige onderdelen. En met de 5,5L pan kun je gelijk voor het hele gezin koken.

Cosori – Airfryer – 5.5L – Zwart – WiFi
Koop direct
bol.com
Laatst bijgewerkt: februari 29, 2024 - 3:11 am


Alpina hetelucht friteuse

De frituurmand en roostermand van de Alpina hetelucht friteuse kun je uit het apparaat halen. Hierdoor kun je na afloop van de maaltijd deze onderdelen in de afwasmachine zetten. De manden hebben een antiaanbaklaag.


KitchenBrother Airfryer

De KitchenBrother Airfryer is niet alleen beschikbaar voor een vriendelijk prijsje, maar hij is ook nog eens makkelijk schoon te maken. Zowel de frituurpot als de -mand zijn vaatwasserbestendig. De Airfryer zelf is gemaakt van roestvrij staal.


Conclusie

Als je je airfryer in goede conditie wilt houden, wordt het aangeraden om elke keer na gebruik de verwijderbare onderdelen goed schoon te maken en de binnen- en buitenkant van het apparaat af te nemen.

Laat al dit boenen en poetsen je niet afschrikken. Het schoonhouden van een airfryer is nog steeds stukken makkelijker dan bij een traditionele frituurpan, en je zet er ook nog eens gezonder eten mee op tafel.

Airfryer schoonmaken
Hoe maak je de pan van de Airfryer schoon?

Gooi een laag water in de pan en doe er een vaatwastablet in. Laat de airfryer ongeveer een uur draaien. Maak dan de pan schoon met een stuk keukenrol of doekje.

Kan ik aluminiumfolie gebruiken in de Airfryer?

Nee, dit wordt afgeraden. Het aluminiumfolie bedekt de bodem waar door de circulatie niet meer optimaal is. Dit geld ook voor bakpapier.

Kan ik mijn Airfryer gebruiken zonder mandje?

Ja dat kan, je hebt diverse accessoires voor de Airfryer waarmee je diverse maaltijden kunt bereiden.

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl (€65,99)
buienradar.nl (€54,99)
Laatst bijgewerkt: februari 29, 2024 - 3:11 am

Plaats een reactie