Beste split airco 2023: Topkeuzes voor efficiënt koelen

Als je op zoek bent naar de beste split airco van 2023, dan ben je hier op de juiste plek. Split airco’s zijn een populaire keuze voor het koelen en verwarmen van ruimtes in woningen en kantoren.

Deze systemen bestaan uit een binnen- en buitenunit die samenwerken om een efficiënte en geruisloze klimaatregeling te bieden.

In dit artikel bespreken we wat een split airco is, de topmerken op de markt in 2023 en belangrijke kenmerken om op te letten bij het kiezen van de beste split airco voor jouw situatie.

De keuze voor een split airco kan grote invloed hebben op je energieverbruik, comfort en tevredenheid.

Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in de werking van een split airco, de installatie en het onderhoud, de energie-efficiëntie en prestaties van verschillende modellen, en andere factoren die van invloed zijn op de prijs en waarde van de beste split airco in 2023.

Met deze informatie ben je beter in staat om een weloverwogen beslissing te nemen en een airconditioningsysteem te kiezen dat past bij je behoeften en budget.

Belangrijkste punten

 • Overweeg topmerken en belangrijke kenmerken bij het kiezen van een split airco
 • Let op energie-efficiëntie, prestaties en de installatie- en onderhoudskosten
 • Controleer extra functies zoals smartphone compatibiliteit en veelgestelde vragen

Wat is Een Split Airco?

Een split airco is een type airconditioner dat bestaat uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit. Deze airco’s zijn ontworpen om ruimtes efficiënt te koelen, verwarmen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Doordat split airco’s zowel binnen- als buiteneenheden hebben, zijn ze in staat om betere prestaties te leveren en minder lawaai te produceren dan andere soorten airconditioners.

In een split airco systeem wordt koelvloeistof tussen de binnen- en buitenunits getransporteerd.

De binnenunit blaast de gekoelde lucht in de kamer, terwijl de buitenunit warmte uit de omgeving opvangt en afvoert. Hierdoor ontstaat een comfortabele omgeving binnenshuis, zelfs tijdens de warmste dagen van het jaar.

De split airco’s zijn populair vanwege hun energiezuinigheid en vermogen om snel een ruimte te koelen. Ze hebben vaak een hoog koelrendement, wat betekent dat ze meer koelvermogen leveren per verbruikte energie.

Hierdoor zijn ze kostenbesparend op de lange termijn. Bovendien hebben veel split airco-systemen een A+++ energielabel, wat duidt op hun milieuvriendelijkheid.

Een ander voordeel van split airco’s is hun veelzijdigheid. Ze zijn beschikbaar in verschillende modellen en capaciteiten, waardoor ze geschikt zijn voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

Bovendien zijn er op de markt modellen die niet alleen in staat zijn om te koelen, maar ook verwarmingsopties aanbieden, waardoor ze het hele jaar door bruikbaar zijn.

Er zijn verschillende merken van split airco-systemen op de markt, waaronder enkele zeer gerespecteerde zoals Mitsubishi. Het kiezen van het juiste merk en model is cruciaal voor het behoud van een comfortabel binnenklimaat.

Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de grootte van de te koelen ruimte, het energieverbruik, het geluidsniveau en de installatie- en onderhoudskosten bij het maken van een beslissing.

Topmerken Beste Split Airco 2023

In dit gedeelte zullen we verschillende topmerken bespreken die bekend staan om hun hoogwaardige split airco’s. We zullen de volgende merken behandelen: LG, Daikin, Panasonic, Samsung en Mitsubishi.

LG

De LG Dualcool Prestige split unit airco kwam als beste uit de test volgens consumentenbond, met een testscore van 8,1.

LG staat bekend om zijn betrouwbaarheid en hoge koelrendement, wat zorgt voor een aangename verkoelende ervaring tijdens de warmste dagen.

Belangrijkste kenmerken

 • Uniek dual inverter ontwerp (erg stil)
 • Filter met dubbele bescherming
 • Strak design met verborgen display
 • Jet cool functie (extra snel koelen!)
 • Automatisch reinigen na gebruik
 • Gold fin coating beschermt het buitendeel tegen corrosie
 • Draaifunctie in vier richtingen
 • Blaasrichting in 6 standen

Daikin

Daikin is een ander populair merk voor split airco’s. Dit merk wordt al jarenlang erkend vanwege zijn energie-efficiëntie en duurzaamheid.

Daikin biedt een breed assortiment aan modellen, zodat klanten de juiste keuze kunnen maken op basis van hun behoeften en budget.

Panasonic

Panasonic is ook een bekend merk op het gebied van airconditioning. Ze bieden een reeks split-airco’s met hoogwaardige prestaties en betrouwbaarheid.

Panasonic gebruikt geavanceerde technologieën om ervoor te zorgen dat hun airco’s energiezuinig zijn en een stille werking hebben.

Samsung

Samsung is een merk dat bekend staat om zijn innovatieve producten, en hun split airco’s zijn geen uitzondering. Samsung’s intelligente klimaatsystemen zorgen voor een optimaal binnenklimaat, terwijl ze energiezuinig en stil zijn.

De Slimme Bediening van Samsung maakt het eenvoudig om de airconditioning op afstand te bedienen en te monitoren.

Mitsubishi

Mitsubishi behoort ook tot de topmerken voor split airco’s.

Dit merk levert betrouwbare en efficiënte airco’s, en staat op nummer 1 in de lijst van beste split airco merken.

Mitsubishi biedt een uitgebreid aanbod van split airco’s aan, zodat klanten de juiste oplossing kunnen kiezen voor hun specifieke situatie.

Belangrijke Kenmerken van Beste Split Airco

Beste split airco 2023

Het kiezen van de beste split airco voor 2023 is essentieel om comfort en efficiëntie te garanderen. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken om op te letten bij het maken van uw keuze.

BTU: De koelcapaciteit van een airco wordt gemeten in British Thermal Units (BTU).

Kies een model met een passend aantal BTU’s voor de grootte van uw kamer, zodat het apparaat effectief kan functioneren zonder te veel energie te verbruiken.

Mitsubishi is een bekend merk en biedt apparaten met verschillende koelcapaciteiten.

SEER: De Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) is een maat voor de energie-efficiëntie van een airco. Een hogere SEER-waarde betekent meer efficiëntie. In de regel geldt: hoe hoger de SEER, hoe lager uw energieverbruik en kosten zullen zijn.

Eco-modus: Een split airco met eco-modus verbruikt minder stroom en is daardoor energiezuiniger. Zo wordt niet alleen het milieu ontzien, maar bespaart u ook op uw energierekening.

Slaapmodus: Deze handige functie past de temperatuur en de ventilatorsnelheid automatisch aan, zodat u ’s nachts comfortabel en ongestoord kunt slapen. Bovendien verlaagt de slaapmodus het energieverbruik.

LED-display: Aircos met een LED-display laten de huidige kamertemperatuur, gewenste temperatuur of andere relevante instellingen zien. Dit helpt u om de werking van het apparaat gemakkelijk te monitoren en aan te passen.

Turbo-modus: Met de turbofunctie kan een split airco snel de gewenste temperatuur bereiken. Dit is praktisch als u snel uw kamer wilt verkoelen of verwarmen.

Smart features: Slimme functies zijn een pre in de beste split aircos van 2023.

Denk bijvoorbeeld aan wifi-connectiviteit, een mobiele app en compatibiliteit met spraakassistenten zoals Google Assistant of Amazon Alexa.

Hiermee kunt u uw airco op afstand bedienen en instellen.

Afstandsbediening: Een afstandsbediening biedt het gemak om de airco vanaf elke plek in de kamer te bedienen. Zorg ervoor dat uw gekozen model er een heeft.

Tot slot is het belangrijk om de geluidsniveaus van de airco te overwegen, vooral als het apparaat in de buurt van slaap- of studeerkamers wordt geplaatst.

Volgens Slimster, mag een stille split airco niet meer dan 45 dB aan geluid produceren om uw wooncomfort te waarborgen.

Hoe Werkt Een Split Airco?

Beste split airco 2023

Een split airco, ook wel bekend als split-unit airco, is een type airco die zowel voor koeling als verwarming kan zorgen in een woonruimte. Het systeem bestaat uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit. Beide delen zijn met elkaar verbonden via koelleidingen.

De binnenunit van de airco zuigt met een ventilator de warme lucht uit de woonruimte. Deze lucht wordt vervolgens langs een warmtewisselaar geleid waar het gekoeld wordt door een koelvloeistof.

De gekoelde lucht wordt hierna terug de ruimte in geblazen. Tegelijkertijd wordt de warmte uit de binnenruimte onttrokken en naar buiten geblazen via de buitenunit.

De werking van een split airco is vergelijkbaar met die van een koelkast. Het maakt gebruik van een krachtig warmtepompsysteem op basis van koelvloeistof. Dit zorgt voor een efficiënte en effectieve manier om een ruimte te koelen of te verwarmen.

Bij het kiezen van een split airco zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Zo zijn er diverse type airco’s met verschillende functies en mogelijkheden.

Wi-Fi-connectiviteit kan bijvoorbeeld een handige optie zijn om de airco op afstand te bedienen.

In veel gevallen is een split airco ook onderdeel van een groter HVAC-systeem, dat zorgt voor de centrale verwarming, ventilatie en airconditioning in een gebouw.

De installatie en het onderhoud van een split airco dienen te worden uitgevoerd door een gecertificeerde HVAC-installateur om een optimale werking en energie-efficiëntie te garanderen.

Het is belangrijk om een split airco te kiezen die past bij de grootte en het energieverbruik van de woonruimte.

Een te klein of niet krachtig genoeg systeem zal niet effectief zijn in het koelen van de ruimte en kan leiden tot hogere energiekosten. Bij twijfel is het raadzaam om advies in te winnen bij een airco-specialist.

Installatie en Onderhoud

Bij de aanschaf van een split airco is het belangrijk om aandacht te besteden aan zowel de installatie als het onderhoud van het apparaat.

Een correct gedimensioneerde split airco levert optimale prestaties en verbruikt zo min mogelijk energie. Voor de beste resultaten is het aan te raden om advies in te winnen bij een professionele installateur.

Installatie van een split airco kan complex zijn en het wordt dan ook meestal niet aangeraden om deze zelf uit te voeren.

Een professionele installateur zorgt ervoor dat de binnen- en buitenunits correct worden geplaatst, rekening houdend met factoren zoals isolatie, luchtcirculatie en elektrische bedrading.

Onderhoud is essentieel om de levensduur en efficiëntie van de split airco te garanderen. Enkele belangrijke aspecten van het onderhoud zijn:

 • Het regelmatig vervangen of reinigen van de filters om een goede luchtkwaliteit en efficiënte werking te behouden.
 • Het controleren van de isolatie rondom de leidingen om warmteverlies te minimaliseren en de efficiëntie van het systeem te optimaliseren.
 • Als je overweegt om zelf de installatie of het onderhoud uit te voeren, houd er dan rekening mee dat dit doe-het-zelf benadering enkele risico’s met zich meebrengt. Het is belangrijk om met een ervaren persoon te spreken voordat je hieraan begint.

Hoewel aanvankelijk kosten bespaard kunnen worden met een DIY-aanpak, kan het gebrek aan ervaring leiden tot problemen op de lange termijn, zoals onjuiste installatie, inefficiënte werking en hogere onderhoudskosten.

De meeste split airco systemen vereisen periodiek onderhoud door een gekwalificeerde technicus. Gemiddelde onderhoudskosten voor een eenmalig onderhoud liggen tussen de €130 en €150.

Het wordt aanbevolen om je airconditioning minstens één keer per jaar te laten nakijken, vooral voorafgaand aan het koel- of verwarmingsseizoen.

Bij het kiezen van een split airco voor 2023 is het essentieel om aandacht te besteden aan zowel de installatie als het onderhoud van het systeem, om zo een comfortabel en energiezuinig klimaat in huis te kunnen waarborgen.

Energie-Efficiëntie en Prestatie

Bij het kiezen van de beste split airco voor 2023 spelen energie-efficiëntie en prestaties een cruciale rol.

Met de nieuwste technologieën en innovaties op het gebied van klimaatbeheersing is het belangrijk om een airco te kiezen die zowel energiezuinig als effectief is.

Airconditioners met een hoge energie-efficiëntie zijn niet alleen beter voor het milieu, maar kunnen ook tot aanzienlijke besparingen leiden op de energierekening.

Let bij het selecteren van een split airco op de energie-efficiëntieklasse; kies bij voorkeur voor een systeem met een klasse van A+++.

Daarnaast zijn er nog twee belangrijke statistieken waar u op moet letten: de SCOP (hoger dan 5,1) en SEER (hoger dan 8,5).

Inverter compressortechnologie speelt ook een belangrijke rol in het verhogen van de energiezuinigheid van airco’s.

Deze technologie zorgt ervoor dat de compressor van de airconditioner zijn snelheid kan aanpassen om precies het juiste vermogen te leveren dat nodig is voor de huidige situatie.

Hierdoor werkt een airconditioningsysteem met inverter compressor efficiënter dan een systeem met een standaard aan/uit-compressor.

Als het gaat om prestaties, zijn de klimatologische omstandigheden in uw omgeving van groot belang. Een adequate split airco moet in staat zijn om het binnenklimaat effectief en comfortabel te regelen, ongeacht de buitentemperatuur.

Daarom is het belangrijk om rekening te houden met het koel- en verwarmingsvermogen van de split airco, evenals het vermogen om de temperatuur en vochtigheid binnenshuis te balanceren.

Ten slotte is het essentieel om een airconditioningsysteem uit te kiezen dat is uitgerust met de nieuwste technologieën op het gebied van energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid, zoals beschrijft.

Dit zorgt niet alleen voor een betere energiebesparing en klimaatbeheersing maar draagt ook bij aan de duurzaamheid van het apparaat op de lange termijn.

Prijs en waarde van Beste Split Airco

Bij het kiezen van de beste split airco voor 2023 is het belangrijk om rekening te houden met de prijs en de waarde van het product.

Er zijn veel factoren die de kosten van een split airco beïnvloeden, zoals het koelvermogen, het merk en model, extra opties en natuurlijk het uurtarief van de installateur.

De kosten voor een split airco zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Een split airco met een koelvermogen van 2,5 kW kost meestal rond de €1.100 tot €1.350, terwijl een split airco met een maximaal koelvermogen van 5,0 kW kan oplopen tot zo’n €1.750 tot €2.100.

Daarnaast kan de prijs variëren afhankelijk van het merk en model van de airco.

Het is belangrijk om rekening te houden met de investering op lange termijn bij het kiezen van de beste split airco.

Een duurdere airco met een beter koelrendement en energiezuinigheid kan uiteindelijk goedkoper zijn dan een goedkopere airco met een lager rendement.

De LG Dualcool Prestige split unit is bijvoorbeeld beoordeeld als de beste airco door de Consumentenbond, met een testscore van 8,1.

Deze airco heeft een uitzonderlijk hoog koelrendement, waardoor je zelfs op de warmste dagen kunt genieten van een aangenaam gekoelde woning.

Als het gaat om de waarde van een split airco, is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar andere factoren zoals energiezuinigheid, koelcapaciteit, geluidsniveau en het onderhoudsgemak.

Een airco die stil en efficiënt koelt en gemakkelijk te onderhouden is, zal uiteindelijk meer waarde bieden dan een goedkopere optie die deze prestaties niet biedt.

Het kiezen van de beste split airco voor 2023 hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door goed te letten op de prijs, prestaties en het merk, kan men de juiste keuze maken en profiteren van een comfortabel binnenklimaat.

Smartphone Compatibiliteit en Extra Functies

In 2023 zijn veel split airco-systemen uitgerust met geavanceerde functies die het gebruiksgemak en comfort aanzienlijk verhogen. Een belangrijk aspect hiervan is de compatibiliteit met smartphones en slimme assistenten zoals Alexa en Google Assistant.

Dankzij smartphone compatibiliteit kunnen gebruikers hun split airco eenvoudig bedienen via een applicatie op hun telefoon.

Dit maakt het mogelijk om de temperatuur en luchtvochtigheid op afstand te regelen, wat ideaal is voor het instellen van de gewenste klimaatregeling voordat men thuis aankomt.

Bovendien kunnen bepaalde modellen gekoppeld worden aan multifunctionele apps voor extra gebruiksgemak.

Integratie met slimme assistenten zoals Alexa en Google Assistant stelt gebruikers in staat om hun split airco met stembediening te bedienen.

Dit kan bijzonder handig zijn voor mensen met beperkte mobiliteit, of wanneer men zich in een andere kamer bevindt en geen directe toegang heeft tot de afstandsbediening of smartphone.

Daarnaast bieden veel split airco-systemen extra functies zoals een ontvochtigingsfunctie om de luchtkwaliteit te verbeteren, instelbare ventilatiestanden en nachtstand of timers.

Een wifi-verbinding maakt het mogelijk om de airco vanaf elke locatie te bedienen. Sommige modellen van 2023 hebben zelfs een geïntegreerde wifi-functie, waardoor een externe wifi-adapter overbodig wordt.

Kortom, smartphone compatibiliteit en extra functies zoals slimme assistent integratie, ontvochtigingsfuncties en wifi-connectiviteit dragen bij tot een gebruiksvriendelijk en comfortabel binnenklimaat in 2023.

Het is belangrijk om al deze aspecten in overweging te nemen bij het kiezen van de beste split airco volgens de individuele behoeften en voorkeuren.

Hoe Kies je de Beste Split Airco?

Het kiezen van de beste split airco voor 2023 is een belangrijke beslissing waarbij je rekening moet houden met meerdere factoren. Een goed gekozen airco zorgt voor een comfortabel leefklimaat in de gewenste ruimte.

Allereerst zijn de reviews van andere gebruikers essentieel. Deze geven inzicht in de kwaliteit en het gebruiksgemak van de airco.

Let ook op de locatie waar je de airco wilt plaatsen. De ruimte, installatiemogelijkheden en toegankelijkheid spelen hierbij een belangrijke rol.

Een ander cruciaal aspect is het geluidsniveau van de airco-unit. Je wilt immers geen storend geluid tijdens het gebruik. De beste split airco’s hebben een geluidsniveau van minder dan 45 dB en zorgen zo voor een aangenaam binnenklimaat.

Bepaal de capaciteit en het koelvermogen van de airco op basis van de grootte van de ruimte. Een groter koelvermogen is nodig voor grotere ruimtes, terwijl kleinere ruimtes met een lager koelvermogen toe kunnen.

De kwaliteit van het merk is eveneens van belang. Kies voor een betrouwbaar en bekend merk om zeker te zijn van een hoge kwaliteit en goede garantievoorwaarden.

Het energieverbruik van de airco is een factor om rekening mee te houden. Kies voor een split airco met een energielabel van minimaal A+ om energiezuinig gebruik te garanderen.

De aanwezigheid van extra functies, zoals een timer, kan het gebruiksgemak verhogen. Met een timer kun je bijvoorbeeld de airco op gezette tijden laten inschakelen of uitschakelen, zonder daar steeds zelf aan te hoeven denken.

Door deze factoren mee te nemen in je beslissing, zul je de beste split airco voor jouw situatie kunnen kiezen. Houd voortdurend de laatste ontwikkelingen en trends in de gaten om een weloverwogen aankoopbeslissing te maken.

Meest Gestelde Vragen over de Beste Split Airco

Bij het kiezen van de beste split airco in 2023 zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. In deze sectie bespreken we enkele van de meest gestelde vragen over de beste split airco’s.

Hoe kies ik het juiste type airco?
Om de beste airco voor uw behoeften te kiezen, moet u eerst het juiste type airco bepalen. Er zijn verschillende soorten airco’s, zoals split airco’s, mobiele airco’s en monoblock airco’s.

Split airco’s zijn over het algemeen de meest efficiënte en stille optie, omdat ze een buitenunit hebben die het grootste deel van het geluid produceert.

Welk merk en garantie moet ik overwegen?
Bij het kiezen van de beste split airco is het belangrijk om rekening te houden met het merk en de garantie die wordt aangeboden.

Kies een betrouwbaar merk zoals LG, Daikin of Mitsubishi, die bekend staan om hun kwaliteit en duurzaamheid. Zorg er ook voor dat u een garantie krijgt, zodat u gedekt bent in het geval van problemen met uw airco.

Wat is het energieverbruik van de beste split airco?
Energieverbruik is een belangrijke factor bij het kiezen van een airco.

Split airco’s met een laag energieverbruik zijn een goed alternatief voor de cv-ketel, omdat ze energiezuinig zijn. Zoek naar airco’s met een groen A+++ energielabel, zoals de LG Dualcool Prestige.

Welke extra functies zijn belangrijk?
Sommige split airco’s hebben extra functies die nuttig kunnen zijn, zoals een ingebouwde warmtepomp, luchtreiniger en timer.

Deze functies kunnen het comfort en gemak van uw airco vergroten, dus het is het overwegen waard om er rekening mee te houden bij uw keuze.

Het helder en duidelijk beantwoorden van deze veelgestelde vragen helpt u bij het maken van de juiste keuze voor de beste split airco in 2023.

Houd rekening met het type airco, merk, garantie, energieverbruik en extra functies om de airco te vinden die het beste bij uw behoeften en wensen past.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de meest energiezuinige split airco’s?

De meest energiezuinige split airco’s beschikken over een hoge energieklasse (A+++) en een zo hoog mogelijke SCOP (hoger dan 5,1) en SEER (hoger dan 8,5).

Deze waarden geven aan hoe efficiënt de airco’s zijn in het koelen en verwarmen van ruimtes. Meer informatie over energiezuinige airco’s kunt u vinden op Slimster.

Welke airco merken scoren hoog op consumententests?

Volgens recente consumententests is de LG Dualcool Prestige split-unit airco als beste uit de test gekomen, met een testscore van 8,1.

Andere merken zoals Mitsubishi staan ook bekend om het leveren van uitstekende split airco’s en scoren hoog in de ranglijsten.

Welke airco’s met buitenunit presteren het beste?

Airco’s met een buitenunit, ook bekend als split-systemen, zijn ontworpen om zowel te koelen als te verwarmen en worden vaak gekozen vanwege hun betere prestaties en duurzaamheid.

De beste airco’s met buitenunit zijn die van Mitsubishi, Daikin en LG.

Wat zijn de beste airco’s voor in huis?

De beste airco’s voor in huis zijn doorgaans split-unit airco’s, die zowel kunnen koelen als verwarmen en energie-efficiënt zijn. Merken zoals LG, Mitsubishi en Daikin bieden goede opties voor huishoudelijk gebruik.

Vergelijking tussen LG en Daikin airco’s: welk merk is beter?

Beide merken staan bekend om het leveren van kwalitatieve en betrouwbare airco’s. LG scoort goed in consumententests met de LG Dualcool Prestige, terwijl Daikin zich onderscheidt door zijn duurzaamheid en energie-efficiëntie.

De keuze tussen deze merken is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en specifieke behoeften.

Wat zijn de nadelen van minder bekende airco merken?

Minder bekende airco merken kunnen soms lagere kwaliteit en minder betrouwbaarheid bieden. Bovendien is er mogelijk minder informatie beschikbaar over hun prestaties en mogelijkheden.

Het is belangrijk om een goed geïnformeerde keuze te maken bij de aanschaf van een airco en te overwegen om te investeren in een bekender merk voor verhoogde garantie en klantenservice.

Plaats een reactie