Energie besparen met deze 16 tips

In ons moderne Nederland zijn we goed in energie verbruiken maar met de huidige energieprijzen is dat voor velen een grote zorg. Daarnaast is het (onnodig) hoge energie verbruik in Nederland ook nog eens slecht voor het milieu.

Gelukkig kun je in en rondom het huis fors op energie besparen. Zo hou je het voor jezelf een stuk draaglijker in de portemonnee en ben je ook goed bezig voor het milieu.

Met de onderstaande tips kun je direct beginnen met besparen op je energie rekening.

Energie besparen

1. Zet de verwarming lager

De verwarming lager zetten is één van de simpelste manieren om te besparen op gas. Toch wordt het bijzonder weinig gedaan. Door je verwarming constant op 19 graden te hebben kun je zo’n 90 euro per jaar op je energierekening besparen.

Door de verwarming tevens een uur voordat je naar bed gaat alvast uit te zetten bespaar je nog eens zo’n 20 euro per jaar.

2. Gebruik een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan veel energie (en geld) voor je besparen. Zo’n kastje weet namelijk wanneer je bijvoorbeeld niet thuis bent en zal zelfstandig de verwarming uitschakelen. Ben je weer thuis? Dan zorgt deze er ook voor dat de verwarming weer aan gaat.

Het ideale hiervan is dat je comfort er meestal niet onder lijdt maar je portemonnee er een stuk gelukkiger van wordt. Een slimme thermostaat kan zo’n €110 tot € 170 per jaar besparen.

3. Slimme lampen gebruiken

Slimme lampen kunnen ook hun bijdrage leveren aan een aangenamere energierekening. Bijvoorbeeld de lampen van Philips Hue kunnen volgens verschillende zelf aan te passen eco schema’s werken. Ook kun je de app van je telefoon zo instellen dat de lampen aangaan als je binnen een bepaalde straal bent en automatisch uitgaan als je je buiten die straal bevind.

Daarnaast zijn slimme lampen vrijwel altijd LED lampen welke sowieso energie zuiniger zijn dan andere soort lampen.

4. Schakel zoveel mogelijk apparaten volledig uit

Veel mensen laten hun apparaten op standby staan, lekker gemakkelijk. De TV, soundbars, stereo’s, noem maar op. En ondanks deze apparaten op die momenten niet actief energie verbruiken, hebben ze wel een passief energie verbruik.

Zet zoveel mogelijk van je elektrische apparaten dus volledig uit, zo kun je weer een tientje of 2 per jaar extra besparen!

5. Constante verwarming op een lagere temperatuur

Door de verwarming constant op een lagere temperatuur aan te hebben staan verwarm je je huis veel beter dan koude ruimtes telkens opnieuw van koud/fris naar 20+ graden te verwarmen. Daarnaast is het ook een stuk energiezuiniger omdat de warmte zo constant blijft en er minder voor gestookt hoeft te worden.

Tip: Wil je het alsnog warmer hebben op bepaalde momenten? Verhoog dan de thermostaat telkens een klein beetje in plaats van ineens meerdere graden.

6. Leg een vloerkleed

Vloerkleden zijn ideaal om je een minder koud gevoel te geven en de kou vanuit de grond te weerstaan.

7. Gebruik kleding voor extra warmte

Door extra warme kleding te dragen zul je het hoe dan ook minder koud hebben. Zo kun je de verwarming weer een paar graden lager zetten en energie besparen.

Supertip: bestel een thermo legging en thermo shirt om onder je normale kleding te dragen. Hiermee heb je het gelijk aanzienlijk minder koud en kan de verwarming nog lager.

8. Gebruik anti tocht strips

Tocht in huis is één van de grootste oorzaken van kou. Veelal komt de tocht onder de deuren door en dat is snel op te lossen met anti tocht strips.

9. Gebruik thermo cover folie voor enkelglas

Heb je nog ramen met enkelglas? Dat is aardig fris in de winters! En dubbelglas laten zetten brengt ook aardige investeringen met zich mee. Maar daar is een hele handige én goedkope oplossing voor: Thermo cover folie.

Deze folie plak je op je kozijn zodat er als het ware een dubbelglas effect ontstaat. Tussen de folie en het glas zelf zit dan een ruimte met lucht welke isolerend werkt. Het is niet zo effectief als dubbelglas zelf maar een ideale budget oplossing!

10. Minder warm douchen

Alleen al bij het lezen van minder warm douchen krijg je waarschijnlijk al kippenvel. Toch kun je door slechts iets minder warm dan normaal te douchen al besparen zonder dat je vastvriest aan je douchekraan.

11. Gebruik een waterbesparende douchekop

De meeste douchekoppen gebruiken 9 liter water per minuut. Een waterbesparende douchekop slechts 7. Hiermee kun je per persoon ongeveer 35 euro per jaar aan water besparen en ook zo’n 20 euro aan energie.

12. En douche korter

De gemiddelde tijd die mensen douchen is zo’n 9 minuten. Door dit terug te brengen naar 5 minuten bespaar je bijna de helft aan water en energie.

Probeer ook eens wat vaker 1 of 2 dagen per week over te slaan met douchen. In principe hoeven we niet dagelijks te douchen en daarom is het zonde om dit wel te doen (ook al weten we hoe lekker het is!).

13. Doe de was op 30 graden

40 graden wassen is de gewoonte in Nederland. En dat is zonde, want kleding wassen op 30 graden is een stuk milieuvriendelijker, scheelt je zo’n 25 euro per jaar en de was wordt gewoon lekker schoon en fris!

14. Laat je kleding (buiten) drogen op een droogrek

Alhoewel de droger ideaal is en je was lekker snel droog is, is het ook een extreme energievreter. Zelfs de energiezuinige drogers. Probeer deze daarom voor alleen de noodzakelijke dingen te gebruiken (sommigen vinden bijvoorbeeld zachte handdoeken een must) en zoveel mogelijk kleding op een droogrek te drogen.

Zeker in de warmere maanden is dit ideaal: je bespaart energie en de was is lekker snel droog.

15. Doe de afwas (vaker) met de hand

Voor de vaatwasser geldt hetzelfde als de droger: een geweldige machine maar wel een grove verbruiker. Doe daarom zoveel mogelijk afwas met de hand. In een teiltje of de wasbak zodat het water niet continu hoeft te lopen. Bespaart je een hoop stroom en water.

16. Stofzuig de spoelen van je koelkast 1x per kwartaal (3 maanden)

Hoe meer stof en viezigheid aan de spoelen (het koelsysteem aan de buitenkant) van je koelkast plakt, hoe meer energie deze moet verbruiken om hetzelfde resultaat te behalen.

Door deze eens per 3 maanden te stofzuigen en schoon te maken bespaar je hiermee dus onnodige extra kosten.

Waarom energie besparen?

Anno 2022 zijn er meerdere goede redenen om energie te besparen. Natuurlijk is het besparen van energie altijd goed voor het milieu maar eerlijk is eerlijk: om die redenen zijn er niet veel mensen die dit doen.

Echter met de huidige energie prijzen kan dát wel een reden zijn om hier bewuster mee bezig te zijn. De prijzen zijn door de energie crisis door het dak geschoten en veel mensen kunnen hun rekeningen daardoor amper of zelfs niet betalen.

Doe dus jezelf én het milieu een plezier door actiever je energie verbruik te gaan verminderen en zo je rekeningen te beperken.

Plaats een reactie