frituurpan schoonmaken doe je zo!

Een frituurpan wordt bij de meeste mensen wel minimaal één keer per week gebruikt. In de meeste gevallen zal de frituurpan gebruikt worden voor friet en de snacks die daarbij komen kijken. Toch weten heel wat mensen niet hoe je een frituurpan op de juiste manier schoonmaakt.

Wanneer je de frituurpan niet schoonmaakt, zal je eten op den duur niet meer lekker smaken. Daarnaast zijn er nog heel wat andere redenen waarom een frituurpan goed schoon moet zijn. 

In sommige gevallen is een frituurpan niet meer schoon te krijgen. Er zijn mensen die dan overstappen op een airfryer. De authentieke smaak van een frituurpan heb je dan helaas niet meer. Je kan daarom het beste uitzoeken hoe je een frituurpan het beste schoon kan maken. Wij hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet om het vervelende klusje toch wat makkelijker te maken. 

Producten die je in huis hebt

In de meeste gevallen heb je al verschillende producten in huis staan waar je een frituurpan mee schoon zal kunnen maken. Je kunt niet met elk schoonmaak middel je frituurpan mee schoonmaken, maar met vele producten die je al in huis hebt kun je het wel proberen.

Op die manier kun je direct gaan bekijken hoe je de frituurpan in het vervolg altijd schoon kan gaan maken. Producten die je al in huis hebt zijn onder andere:

1. Afwasmiddel

Een frituurpan schoonmaken, hoe doe je dat?
Met afwasmiddel je frituurpan schoonmaken

Het makkelijkste wat je als eerste kan proberen is afwasmiddel. Afwasmiddel is over het algemeen bedoeld om te ontvetten. Het is een simpele en goedkope manier om je frituurpan schoon te krijgen. Het kan per afwasmiddel verschillen hoe goed het de frituurpan schoon zal krijgen. 

In de meeste gevallen zal afwasmiddel altijd iets doen om het schoon te krijgen. Er kan altijd vet achter blijven, omdat afwasmiddel hier niet speciaal voor gemaakt is. Het meeste kun je weg krijgen door de afwasmiddel op een schuursponsje aan te brengen en het dan schoon proberen te krijgen. Dat is de meeste effectieve manier. 

2. Waspoeder

Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kan waspoeder gebruiken om je frituurpan schoon te maken. Je hebt alleen maar een vochtige spons nodig en wat waspoeder. Met het sponsje ga je aan de slag om zoveel mogelijk vet weg te krijgen. Omdat waspoeder veel uit je kleding kan verwijderen, zal het ook de frituurpan schoon kunnen krijgen. 

Het is wel belangrijk om te onthouden dat je daarna de frituurpan weer goed om spoelt. Anders is de kans aanwezig dat de volledige frituurpan naar waspoeder kan gaan smaken. Vooral wanneer je het vet er weer in wilt doen moet je dit even voor de zekerheid na kijken. 

3. Water

Het is mogelijk om je frituurpan alleen met water schoon te maken. Dit doe je door de frituurpan met water te vullen en de frituurpan aan te zetten. Wanneer het water gaat koken, zal het wat vet weg kunnen halen. Het is het proberen waard, maar het is niet altijd effectief. Het ligt er vooral aan hoe vies de frituurpan precies is. 

Wanneer de frituurpan erg vies is, valt het niet aan te raden om het op deze manier te doen. Dan is de kans aanwezig dat het helemaal niet werkt. Water is geen ontvetter en kan alleen grove delen verwijderen. Dat is wel een belangrijk punt om rekening mee te houden. 

4. Groene zeep

frituurpan schoonmaken
Met groene zeep je frituurpan schoonmaken

Eén van de meeste gebruikte schoonmaakmiddel is groene zeep. Groene zeep kan gebruikt worden voor van alles. Zo ook voor het schoonmaken van een frituurpan. Het makkelijkste is om een groene zeep blok te gebruiken en niet de vloeibare versie. Je smeert de hele frituurpan hiermee in, waarna je het even een tijdje laat staan. 

Het beste is om de frituurpan ongeveer 24 uur op die manier te laten staan. Daarna kun je de frituurpan gaan afspoelen. Je zal de binnenkant wel goed moeten afspoelen, omdat anders alles naar groene zeep zal kunnen blijven smaken. Dit moet je altijd zien te voorkomen als je ergens zeep voor gebruikt. 

Producten voor het schoonmaken kopen

Je hoeft uiteraard niet alle producten in huis te hebben. Meestal zijn de producten die je in de winkel kan kopen een stuk effectiever. Je kan zelfs in de supermarkt verschillende producten kopen om je frituurpan mee schoon te maken.

Het beste is om te kijken welke producten het makkelijkste en snelste kunnen werken. Dan hoef je er niet al te veel tijd aan te gaan besteden. De volgende producten zal je kunnen kopen:

1. HG ontvetter

Wie kent het merk HG tegenwoordig niet. HG heeft ontzettend veel verschillende producten. Zo heeft HG ook een frituurpanreiniger. HG reiniger tast het materiaal van de frituurpan niet aan, dus je kan het zo vaak als je wilt gebruiken. Je hoeft gelukkig niet elke week je frituurpan schoon te maken, maar wel met enige regelmaat. 

Met HG ontvetter kun je alles makkelijk insmeren en even laten staan. Je kan het daarna schoon vegen en als het goed is zal er dan geen vet meer aanwezig zijn in of op de frituurpan. Daardoor is de frituurpan weer helemaal schoon. 

HG frituurpan reiniger | 2 Stuks !
Koop direct
bol.com (€19,99)
Laatst bijgewerkt: februari 29, 2024 - 3:11 am

2. Dasty 

Dasty is een ander merk ontvetter dan HG ontvetter. Dit maakt niet dat het geen goede ontvetter is. Deze ontvetter kun je op dezelfde manier gebruiken als de HG ontvetter. Met wat keukenrol kun je het eraf halen en je zal zien dat je frituurpan daarna weer mooi glimt. 

Het is wel verstandig om Dasty wat langer in te laten trekken. Dan wordt echt al het vet opgelost. Wanneer je het ruim 10 minuten laat staan, is alles zo goed als schoon. Anders kun je het nogmaals herhalen. Deze ontvetter is ook niet schadelijk voor je frituurpan. 

Dasty Ontvetter
Koop direct
bol.com (€9,89)
Laatst bijgewerkt: februari 29, 2024 - 3:11 am

3. Speciale frituurreiniger

Er zijn ook andere vormen van speciale frituurreiniger. Meestal staan deze wel in het schap bij de rest van de producten. Het is een kwestie van kijken wat jezelf fijn vind om te gebruiken en welke frituurreiniger het beste voor jou werkt. Alleen in de supermarkt zijn er al vele varianten waar je uit zal kunnen gaan kiezen. 

Het voordeel van een speciale frituurreiniger is het feit dat het bijna altijd werkt. Het is speciaal voor de frituurpan gemaakt, waardoor het niet moeilijk is om de frituurpan helemaal schoon te krijgen. Zelfs een frituurpan die er erg aan toe is, kun je hier soms nog mee schoon krijgen. 

Producten die je niet moet gebruiken

Er zijn verschillende producten die aan worden geraden om je frituurpan mee schoon te maken die je absoluut niet moet gebruiken. Sommige producten kunnen schadelijk zijn en andere producten werken gewoon niet. Het is dan niet de bedoeling dat je deze gaat gebruiken. Het kost je alleen maar geld en je frituurpan loopt schade op of is nog steeds vies.

1. Soda

Soda is een middel die mensen eigenlijk overal wel voor willen gebruiken. Het is alleen niet aan te raden om soda te gebruiken in je frituurpan. Soda is een middel die het materiaal van je frituurpan zal aantasten. Dit zorgt ervoor dat op den duur je frituurpan onbruikbaar wordt. Je kunt soda beter voor andere dingen gebruiken dan voor de frituurpan. 

Je kan er voor kiezen om soda te gebruiken om hardnekkige delen te verwijderen, maar als je een ander optie hebt is het altijd aan te raden om daarvoor te gaan. De soda kan gebruikt worden als je minimaal 75 procent aan water gebruikt. Dan is de kans het kleinst dat je frituurpan aangetast zal worden.

2. Vaatwastablet 

Ontzettend vaak wordt het aangeraden om een vaatwastablet in de frituurpan te gooien en de frituurpan aan te zetten. Dit is absoluut niet aan te raden. De kans dat de frituurpan aangetast wordt is ontzettend groot omdat het voor grofvuil is gemaakt.

In de gebruiksaanwijzing van een frituurpan staat precies wat er wel en niet in de frituurpan zal mogen. Aan de hand daarvan kun je bekijken of de hele frituurpan een vaatwastablet goed zal doen. 

In de meeste gevallen mogen er maar enkele onderdelen in de vaatwasser. De andere onderdelen zijn niet bedoeld voor de agressie van een vaatwastablet. Je kan dan altijd beter voor een andere optie gaan. Op die manier voorkom je dat je de frituurpan uiteindelijk niet meer zal kunnen gebruiken. 

Hoe voorkom je een vieze frituurpan?

Het is allemaal erg handig om te weten hoe je een frituurpan schoonmaakt, maar het is nog handiger om de frituurpan schoon te houden. Op die manier voorkom je dat je steeds opnieuw de frituurpan helemaal moet schoonmaken en het schoonmaken is dan een stuk makkelijker.

Het is een stuk makkelijker omdat er minder echt schoon gemaakt zal hoeven worden. Er zijn een paar manieren waarop je de frituurpan schoon zal kunnen houden zoals met de onderstaande tips: 

1. Om de 10 frituur beurten 

Als je een frituurpan hebt, is de kans groot dat je hem regelmatig gebruikt. Het is verstandig om het vet om de 10 frituur beurten te vervangen. Op die manier hou je de frituurpan het schoonste. Wanneer het vet regelmatig vervangen wordt, zal er nooit ingebrand vet in de frituurpan achter blijven. 

Daarnaast zorgt dit ook voor lekkerder friet en is het een stuk gezonder. Wanneer je constant in hetzelfde vet blijft frituren kunnen er schadelijke stoffen ontstaan. Het frituren kan dan uiteindelijk gevaarlijk worden voor je gezondheid. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Vervang het vet dan ook echt na 10 frituur beurten. 

2. Vers eiwit toevoegen 

Wanneer je klaar bent met frituren, kun je vers eiwit aan het vet toevoegen. Wanneer de frituurpan koud is kun je het er weer uithalen. Je zal zien dat het alle losse stukken in het vet opgenomen heeft. Je hebt dan geen vies frituurvet wanneer je de eerst volgende keer gaat frituren. 

Het is wel van belang dat je het verse eiwit er weer uithaalt wanneer het klaar is. Anders kan het eiwit juist alles nog viezer maken. Het beste is om het eruit te halen wanneer de frituurpan bijna koud is. Je kan het eiwit dan weggooien en je hebt gewoon weer een schone frituurpan. Dit werkt goed wanneer je bijvoorbeeld kroketten gebakken hebt. 

3. Een frituurmatje 

Een frituurmatje kan ook ontzettend handig zijn. Het is een matje die je onder in je mandje legt. Dit matje blijft daar liggen, zodat alle kruimels en dergelijke in het mandje blijven liggen. Wanneer je het gefrituurde spul uit het mandje haalt, kun je direct al deze troep er ook uit halen. Je hebt op die manier nooit losse stukjes in je frituurpan zweven. 

Een frituurmatje kun je het beste na het frituren eruit halen. Wanneer je deze er in laat zitten, kan het matje zelf erg vies worden. Het matje kun je gewoon schoonmaken onder de kraan en daarna weer bij de volgende frituur sessie er in doen. 

friteusefilter 25x34cm
Koop direct
bol.com (€9,27)
Laatst bijgewerkt: februari 29, 2024 - 3:11 am

4. Een aardappel voor de deksel

frituurpan schoonmaken
Frituurpan glazen deksel schoonmaken met een aardappel

Wanneer je een frituurpan hebt met een glazen deksel, is de kans vrij groot dat deze erg snel vies wordt. Je kan dit erg makkelijk oplossen met een aardappel. Je kan met een aardappel over de deksel heen wrijven aan de binnenkant. Dit doe je met een doormidden gesneden aardappel. De kant waar je gesneden hebt smeer je op de deksel. 

Op het moment dat je dit doet, zorgt het zetmeel ervoor dat er geen viezigheid op de deksel terecht kan komen. Als je dit regelmatig doet, moet je de deksel nog wel eens schoonmaken, maar wel een heel stuk minder vaak dan wanneer je dit niet zal gaan doen. 

Check ook wat de top 4 beste frituurpannen zijn!

Na het schoonmaken van de frituurpan

Nadat je de frituurpan hebt schoongemaakt, zijn er wel verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Het kan voorkomen dat er problemen ontstaan met de frituurpan nadat je de frituurpan helemaal schoongemaakt hebt. Door alles goed na te lopen zal de frituurpan het weer perfect moet doen. Je kunt rekening houden met de volgende dingen: 

1. Maak alles goed droog

Eén van de belangrijkste dingen om te doen na het schoonmaken is alles goed droog maken. Dit kun je doen met keukenrol of met een handdoek. Pas wanneer je zeker weet dat alles helemaal goed droog is, kun je de frituurpan weer in elkaar zetten of aanzetten. 

Wanneer je niet goed controleert of alles droog is, is de kans aanwezig dat er kortsluiting ontstaat of dat de frituurpan niet goed werkt. Als je niet zeker weet of alles goed droog is kun je de frituurpan even een tijdje laten staan. Dan verdampt het meeste van het laatste vocht, waardoor hij sowieso niet meer nat zal zijn. 

2. Hoe zit een frituurpan in elkaar?

Naast het goed droog maken, is het belangrijk dat je goed weet hoe de frituurpan werkt. Als je niet weet hoe je de frituurpan op een fatsoenlijke manier in elkaar zet, is dit vragen om problemen. De meeste mensen halen de frituurpan uit elkaar bij het schoonmaken. Zorg dat je dan onthoud hoe je hem weer goed in elkaar zal moeten zetten. 

Wanneer je toch niet meer weet hoe de frituurpan in elkaar moet, kun je de gebruiksaanwijzing van de frituurpan door lezen. Aan de hand van de gebruiksaanwijzing kun je de frituurpan op de juiste manier in elkaar gaan zetten. 

3. De frituurpan doet het niet

Het kan voorkomen dat de frituurpan schoon gemaakt is en goed in elkaar zit, maar hij het opeens niet meer doet. Dit is erg vervelend, maar dit hoeft niet altijd aan jezelf te liggen. Het kan voorkomen dat de frituurpan op die manier een error heeft gekregen. De makkelijkste manier om de frituurpan weer te laten werken is door hem te resetten. 

Aan de achterkant van een frituurpan zit een diep liggend knopje. Dit knopje kun je indrukken en even inhouden. Op die manier reset de frituurpan zichzelf, waardoor hij het weer zal moeten doen. Soms zal je voor een tweede keer op het knopje moeten drukken, maar daarna zal hij moeten werken. Veel succes met het schoonmaken:)

Plaats een reactie