Gas besparen met 28 Gratis Methodes

Anno 2022 is de prijs van aardgas gigantisch gestegen, onder andere door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Mensen betalen drie keer zoveel voor het gas verbruik, en krijgen het nu moeilijk om alle rekeningen te betalen.

Bekijk hieronder de tips om gas te besparen en zo je energierekening flink kleiner kan krijgen.

Feit

Het verwarmen van je huis kost driekwart van het gasverbruik, ook een groot verbruiker van gas is douchen. Douche daarom zo kort mogelijk om gas te besparen!

Besparen op gas – deze Gratis Tips kun je direct toepassen

Besparen op gas tips
Besparen op gas tips
 1. Verwarm alleen de ruimtes waar je op dat moment verblijft.
 2. Houdt zoveel mogelijk de deuren dicht, en gebruik tochtstrippen die je onder je deur kunt schuiven.
 3. Ventilatieroosters open laten om schimmel te voorkomen en toch zuurstof binnen te krijgen, in de avond wel dicht doen.
 4. Zet de thermostaat op 19°.
 5. Zorg voor warme kleding zoals een lekkere warme trui.
 6. Als je gaat slapen draai dan de thermostaat naar 15°.
 7. Als je overdag niet thuis bent laat de thermostaat op 15° staan, zet dus niet even de verwarming hoger voor het uurtje dat je nog thuis bent. Dit kost ongelooflijk veel gas.
 8. Doe ’s avonds je gordijnen of luiken dicht. In de wintertijd is het vroeg donker, dus ze kunnen vroeg dicht:)
 9. Zet de temperatuur van je cv-ketel van 80° naar 60°.
 10. Standaard staat je cv-ketel op de comfort stand, stel deze in op de Eco stand.
 11. Gebruik het bad zo weinig mogelijk dit zijn echt gas slurpers.
 12. Douche niet langer als 5 minuten, het liefst nog korter.
 13. Bespaar gas bij het koken door geen te grote pan te pakken, deze moet dan extra lang verwarmd worden op het gas. Doe eerder een deksel op de pan en zet het gas laag of uit.
 14. Laat overdag de zon zoveel mogelijk naar binnen schijnen door bijvoorbeeld je plisségordijnen helemaal naar boven te trekken 

Meer besparen op je gasrekening (gratis methodes)

Besparen op gas gratis methodes
Besparen op gas gratis methodes
 • Houd je gasverbruik bij met bijvoorbeeld een gratis app of log in op de website van je leverancier. Zo kun je zien wat je elke dag verbruikt en wat je eventueel verder kunt besparen.
 • Ben jij geen koukleum en vind jij bijvoorbeeld 18° nog warm genoeg in huis, zet dan de thermostaat op 18°. Hiermee kun je ongeveer €350 besparen jaarlijks.
 • Wij vinden het normaal om elke dag onder de douche te springen en dat is ook geen verkeerde instelling, maar lekker fris worden en hygiënisch de dag ingaan kan ook met een washandje bij de wastafel. Laat niet de kraan constant lopen maar vul je wasbak half met water.
 • Dit is voor de Bikkels die het niet erg vinden om met koud water te douchen:) Zo bespaar je 70 keer zoveel gas dan als je doucht met warm water.

Met kleine goedkope aanpassingen gas besparen

Plaats een brievenbus borstel om tocht tegen te houden
Plaats een brievenbus borstel om tocht tegen te houden
 1. Plaats een brievenbusborstel voor je brievenbus zodat er minder kou doorheen kan komen.
 2. Maak gebruik van radiatorfolie tussen je radiator en de koude buitenmuur. Zo blijft de warmte in je huis en trekt niet door de muur weg .
 3. Plaats radiatorventilators onder je radiators, zodat deze ventilators warmte de kamer in blaast en het sneller warmer aanvoelt.
 4. Check je voor een achterdeur of d’r tocht doorheen komt, zo ja; plaats dan een tochtborstel.
 5. Doorzoek het huis op naden en kieren, plaats tochtstrips ervoor.
 6. Maak gebruik van een waterbesparende douchekop zodat deze minder water doorlaat dan een normale douchekop en zo bespaar je. De waterstraal blijft even krachtig, dus daar merk je geen verschil, maar wel in je portemonnee:)
 7. Zet op al je kranen en waterbesparend mondstuk.
 8. Installeer een thermostaatkraan in de douche en keuken zodat er geen tijd en warmte verloren gaat met het juist af te stellen van de temperatuur.
 9. Heb je nog geen dubbel glas, plaats dan kozijnfolie voor je ramen om de warmte binnen te houden.
 10. Slim verwarmen met een infrarood paneel, dit apparaat verwarmt niet de ruimte maar wil je lichaam. Zo kan je thermostaat ook lekker laag blijven staan.

Gas besparing methodes

Met zonnepanelen je huis en je water verwarmen

Bespaar enorm op je energie met zonnepanelen
Bespaar enorm op je energie met zonnepanelen

Nu zul je denken hoe kan ik mijn huis nou verwarmen met zonnepanelen? Als je in het bezit bent van zonnepanelen dan is dit je kans om een zonneboiler te installeren.

Deze zonneboiler zorgt voor warm water door gratis energie van de zon. Dit scheelt natuurlijk enorm op je gasrekening want daar maak je dan geen gebruik van. Zomers levert de zonneboiler je warme water doordat de zon vol aanwezig is, in de winter kan je warmtepomp of hr-ketel het overnemen.

Heb je nog geen zonnepanelen, maar was je wel van plan om deze aan te schaffen? Laat je eerst goed voorlichten, want er zijn tegenwoordig zoveel diverse types zonnepanelen.

Als je geen idee hebt welke type zonnepanelen je precies nodig bent en voor welk dak het kan geïnstalleerd worden, laat je dan eerst goed voorlichten. Klik hier om een gratis offerte aan te vragen voor zonnepanelen.

Tip.

Je kunt subsidie aanvragen als je een zonneboiler aanschaft. Check deze link naar Milieu Centraal voor meer informatie.

Verwarmen met een elektrische/infrarood kachel

Gas besparen door een ruimte te verwarmen met een elektrisch kachel kan natuurlijk prima, dan is het wel een must om zonnepanelen te hebben. Elektrische kachels vragen nogal wat stroom.

Als je nog een elektrische kachel moet aanschaffen, koop er dan wel een met een thermostaat. Ga niet bezuinigen op een elektrische kachel, de iets duurdere merken gebruiken minder stroom en zijn bewezen veiliger.

Bekijk voor de aanschaf van een elektrische kachel van te voren hoe groot de ruimte is welke je wilt verwarmen. Maar wat nog beter werkt als een elektrische kachel is een infrarood kachel, deze verwarmen niet de ruimte maar de objecten, bijvoorbeeld de bank waar je op zit. 

Zo verspil je minder stroom en heb je het eerder lekker warm. Qua aanschaf vergeleken met een elektrische kachel valt reuze mee. Ze zijn er al te koop vanaf ongeveer €40, natuurlijk afhankelijk welk merk of type je kiest.

Deze design infrarood kachel van het merk Veito met regelbare thermostaat is als beste getest in 2022 aanbevolen voor ruimtes tot: 16 m².

Gas besparen tips
Beste getest infrarood kachel 2022 tot 16 m²

Heb je een kleinere ruimte te verwarmen, dan is de infrarood kachel van Purline als beste getest voor aanbevolen ruimtes tot: 9 m².

Gas bespaar tips
Beste getest infrarood kachel 2022 tot 9 m²

Weet je niet hoeveel m² je ruimte is, bereken het hier.

Bloempotkachel met waxinelichtjes werkt als verwarming

Wat zeg je nou, met een bloempot je huis verwarmen? Ja inderdaad met een terracotta bloempot op de kop gezet met een paar waxinelichtjes eronder functioneert als verwarming.

Dit idee bestaat al een ruime tijd maar staat de laatste tijd omdat het gas zo duur is geworden enorm in de belangstelling. Sommige mensen sferen er zelfs bij, Ik zou zeggen probeer het uit. Het complete pakket kan je bij Bol.com kopen. Bekijk onderstaand filmpje hoe het werkt!

Tip:

Ga even langs bij een kringloop, misschien staat er wel zon type bloempot. Die heb je dan vaak in handen voor weinig.

Bloempot kachel als vervanging voor je verwarming

Vervang je oude cv-ketel

Vervang op tijd je cv-ketel om grote kosten te voorkomen
Vervang op tijd je cv-ketel om grote kosten te voorkomen

Heb je enig idee hoe oud je cv ketel is? Vroeger vervangende je de cv-ketel pas als die stuk ging voor een nieuwe. Maar nu de tijd dat alles zo duur is en vooral het gas, kun je beter een slimme investering doen door deze te vervangen voor een hr-ketel.

Een hr-ketel heeft een gemiddelde investering van ongeveer €1400 maar is veel zuiniger in gebruik. Kijk maar eens wat het je kan schelen in het gasverbruik.

Isoleer je woning

Ook erg belangrijk is om gas te besparen om je huis te isoleren, zodat er geen kou van buiten naar binnen trekt. Als je je huis goed isoleert kun je flink besparen op de energierekening.

Dit kunnen diverse soorten isolatie zijn zoals vloerisolatie, dakisolatie, gevel installatie of spouwmuurisolatie.

Deze diverse soorten isolatie zijn wel een investering maar die verdien je zeker terug omdat hierdoor de energiekosten omlaag gaan.

Spouwmuurisolatie is een gemiddelde investering van 20 tot 35 per vierkante meter, wil je weten wat jij kan besparen met het isoleren van je huis?

Vul de Gratis offerte vergelijker in voor spouwisolatie en vloerisolatie voor je huis en zie wat je kan besparen.

Besparen met een slimme thermostaat

Gas besparen met een slimme thermostaat
Gas besparen met een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je je woning slim verwarmen, daarmee wordt bedoeld dat je per kamer de temperatuur in kan stellen. 

Werk je bijvoorbeeld thuis en wil je in je werkkamer dat het aangenaam warm is, dan kun je met de slimme thermostaat die kamer apart op bijvoorbeeld 19 graden instellen.

De slimme thermostaat leert na verloop van tijd ook precies wat jouw wensen zijn qua temperatuur. Het houdt de eerste weken precies in de gaten op welk uurstip je de temperatuur zet. Dat heet de leerperiode van je smart thermostaat.

Met behulp van locatie van de telefoon weet de Smart thermostaat of je thuis bent of niet. Zo kun je dus nooit vergeten de kachel naar 15° te zetten als je gaat slapen, je kunt ook zelf de temperatuur via de app bepalen op afstand.

Vloerverwarming bespaart 10 tot 15%

Natuurlijk is vloerverwarming wel weer een investering maar ook dit verdien je terug. Uiteindelijk word je gasrekening wel tot ongeveer 15% verlaagd en vergelijking met radiatoren.

Vloerverwarming is een aangename warmte en hoeft niet zo hoog te staan als de radiatoren. Als jij bijvoorbeeld de vloerverwarming temperatuur op 19° zet dan zal het aanvoelen als 20 graden. 

Ook hoeft je cv-ketel lang niet zo hard te werken voor de aanvoertemperatuur die bij vloerverwarming maximaal €35 graden is wat bij een cv-ketel 80°is.

Sluipverbruik gas

Zet je cv-ketel op eco stand om gas te besparen
Zet je cv-ketel op eco stand om gas te besparen

Je ziet wel eens op forums of websites dat mensen verbaasd zijn gas te verbruiken terwijl ze helemaal niet thuis zijn. De oorzaak is vaak de cv-ketel, als je een gaslek hebt ruik je het wel.

In de meeste gevallen staat je cv-ketel op de comfort mode, dit houdt in dat de ketel constant water warm houdt. Zodat je direct warm water hebt als je wilt douchen. 

Om de ketel geen gas meer te laten verbruiken zet je de comfort mode op Eco mode. Enigste nadeel is dat je iets langer moet wachten op warm water. Maar het scheelt je enorm in het gasverbruik.  Bezoek de website van je cv-ketel fabrikant hoe de eco modus moet worden ingeschakeld.

Gas besparen in de winter met een airco

Nu wordt het helemaal wat zeg, met een airco mijn huis verwarmen? Ja, met een vaste airco kan je je huis verkoelen maar ook verwarmen.

En dit werkt ook best goed, je moet het zien als een grote elektrische kachel. Wel is het aan te raden deze aan te zetten als je in het bezit bent van zonnepanelen.

Natuurlijk is in de winter de zon niet al te veel aanwezig, maar je zonnepanelen wekken altijd wel wat stroom op. Vaak bij een zonnepanelen installatie krijg je een app die registreert hoeveel stroom het opwekt per dag.

Zo kun je precies zien hoe lang je de airco je huis kan laten verwarmen.Wel is het handig dat je beneden airco hebt in plaats van boven:) Wat in de meeste gevallen niet zo is, de bovenverdieping verwarmen is in de meeste gevallen overbodig.

Hybride warmtepomp bespaart je 60%

Met een hybride warmtepomp creëer je op een energiezuinige manier warmte in je woning. De warmtepomp bezuinigd 60% op je gasverbruik door dit te vervangen door stroom op een zuinige manier.

Ook daalt je CO2 uitstoot met circa 30%. Ook met deze investering ben je uiteindelijk goedkoper uit doordat de energierekening kleiner wordt.

Veel succes met het besparen, heb je nog goede tips? Laat een reactie achter!

Plaats een reactie