Tips voor gezellig gourmetten – Gourmetten: wie vindt het nu niet gezellig? Hoewel gourmetten vrijwel altijd kan, wordt dit in Nederland voornamelijk gedaan tijdens de Kerst en Pasen. Toch kan het ingewikkeld worden.
Je hebt verschillende dingen nodig en daarbij is het lastig om te kiezen voor welk gourmetstel je wilt gaan – laat staan de veiligheid in acht houden. Hier moet je allemaal aan denken.
Kan jij wel wat tips gebruiken voor gezellig gourmetten? Dan ben je hier helemaal aan het juiste adres. De gezelligheid, daar kan je voornamelijk zelf voor zorgen. Tips rondom de veiligheid en benodigdheden – die geven wij je graag cadeau.
Hier hoef je je dus niet druk over te maken. Het enige wat jij hoeft te doen, is dit blogbericht helemaal tot het einde te lezen. Zo weet je namelijk zeker dat je volledig op de hoogte bent, en je een gezellige avond tegemoet kunt gaan. Heel veel succes!
Tips voor gezellig gourmetten
Gourmetten is op zichzelf al een gezellige bezigheid. Je zit vaak met een gezelschap en je bent met elkaar bezig. Die gezelligheid heb je voor een groot deel zelf in de hand.
Toch kunnen we ons voorstellen dat je hier wat tips voor kunt gebruiken – zeker als je voor het eerst aan de slag gaat met een gourmetstel. Laten we je daar nu net bij kunnen helpen. Hieronder vind je tips voor gezellig gourmetten. Grote kans dat je hier iets aan hebt.
Tip 1: Kleed de tafel en de ruimte aan
Een tafel die er gezellig uitziet – daar ga je graag aan zitten. Hoewel gourmetten vaak vettig is, hoeft dat niet te betekenen dat de tafel er niet gezellig uit kan zien. Besteed hier dus vooral de nodige aandacht aan.
Zorg bijvoorbeeld voor een leuk tafelkleed en servetjes. Dit zorgt voor een uitnodigende uitstraling. Dit kan je ook met de ruimte doen. Hang slingers op, steek kaarsjes aan en zorg voor wat achtergrondmuziek. De basis voor gezelligheid heb je hiermee gelegd.
Tip 2: Zet geen verpakkingen op tafel
Het is natuurlijk erg praktisch om verpakkingen op tafel te zetten. De flesjes en potjes van sauzen bijvoorbeeld. Ook bij het vlees ben je geneigd om het op een simpel bord te leggen. Misschien praktisch, maar het komt de aankleding niet ten goede. Het ziet er gewoonweg niet gezellig uit.
Een tip is dus om ook dit wat leuker aan te kleden. Giet de sausjes over in een leuker flesje of potje. Deze zijn vrijwel overal te vinden. Drapeer bovendien het vlees in een leuke schaal, kom of op een leuk uitziend bord. Je zult zien hoeveel dit doet met de aankleding en met de gezelligheid.
Tip 3: Besteed genoeg aandacht aan de veiligheid
Ongelukjes zitten in een klein hoekje. Vaak iets waar je niks kan doen. Toch kan het invloed hebben op de gezelligheid. Krampachtig of gespannen aan tafel zitten – daar zit je niet op te wachten.
Door genoeg aandacht te besteden aan de veiligheid, kan je dat stukje loslaten en genieten van de avond. Nogmaals, op deze veiligheid komen we later bij je terug.
Wat heb je nodig tijdens het gourmetten?
Gourmetten zonder dergelijke benodigdheden – eerlijk is eerlijk, dat feestje gaat niet door. Tenslotte zal je toch het een en ander nodig hebben, om er een gezellige avond of middag van te kunnen maken. Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar je zult altijd zien dat je naderhand iets bent vergeten. Zonde!
Om jouw gourmetavond tot een succes te maken, vertellen wij je graag wat je nodig hebt tijdens het gourmetten. Zie het maar als een handig boodschappenlijstje.
- Boter of olie
- Kruidenboter of andere smeerseltjes
- Stokbrood; wit, bruin of maïs
- Salades; groene salade of huzarensalade
- Vlees; hamburgers, satéstokjes, varkenshaas spiesjes, biefstuk, kipfilet of frikadelletjes
- Vis: zalm, garnalen of vissticks
- Vleesvervangers
- Sausjes; knoflooksaus, mayonaise, ketchup, satésaus, curry of appelmoes
- Snoepgroente; komkommer, wortels of paprika
- Pannenkoekenmix
- Eieren; voor het bakken van een omelet
- Roerbakgroente
- Krieltjes of aardappeltjes
Hoe kan je de gourmetlucht zoveel mogelijk beperken?
Gourmetten staat niet alleen bekend om het gezellig samen zijn. Natuurlijk is dit wel de hoofdzaak. Daarbij is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Neem nu de lucht en – niet onbelangrijk – de veiligheid.
Die veiligheid, daar komen we later bij je op terug. Eerst de lucht. Gourmetten gaat namelijk vrijwel altijd samen met een gourmetlucht. Tenzij je het buiten doet, is de kans groot dat je hier last van krijgt; een lucht die het gevolg is van al het baken en braden. Zeker als je dit samen met een gezelschap doet, kan de ruimte zelfs blauw gaan staan hiervan – hoe groot of hoe klein de ruimte ook is.
Hoewel je er altijd mee te maken zult krijgen, kan je wel een aantal handelingen verrichten die de gourmetlucht kunnen beperken. Hierbij zou je het volgende kunnen doen:
- Zorg er tijdens het gourmetten voor dat je de ruimte ventileert. Zet zoveel mogelijk open. Ramen, deuren en roosters.
- Haal zoveel mogelijk spullen weg uit de ruimte – spullen waar de lucht in kan trekken. Denk aan gordijnen, kussens en dekens.
- Gooi de kleren direct in de was. Houd je de kleding langere tijd in de wasmand, dan kan de lucht zich alleen maar verspreiden.
- Is het mooi weer? Zet het gourmetstel lekker buiten. Alleen zo kan je de lucht beperken en weghouden.
- Zet de afzuigkap van het fornuis aan. Deze zuigt niet alle lucht op, maar wel een deel hiervan. Het scheelt toch iets.
Houd er rekening mee dat je altijd wat gourmetlucht overhoudt. De gourmetlucht kan niet voor 100% voorkomen worden. Daarbij zijn er ook manieren om deze naderhand tegen te gaan. Dit bespreken we in de rest van dit blogbericht.
Welke soorten gourmetstellen zijn er?
Om te gourmetten, heb je natuurlijk een bakplaat of een gourmetstel nodig. Niet iedereen heeft deze tenslotte in huis. Hetzelfde geldt misschien voor jou. Ga je je hierin verdiepen, dan kom je veel soorten en maten tegen.
Voordat je de knoop gaat doorhakken, is het belangrijk om te weten welke soorten gourmetstellen er zoal zijn. Deze gaan we met je bespreken, zodat je vervolgens zelf de juiste kunt aanschaffen. Daarbij is het ook handig om rekening te houden met het gezelschap en met de frequentie van het gourmetten. Dit maakt uiteindelijk de doorslag.
Gourmetstel voor twee personen: Zijn jullie met z’n tweeën of gourmetten jullie niet heel vaak? Dan is het tweepersoons gourmetstel ideaal. Deze zijn een stuk kleiner, waardoor je kastruimte en ruimte op tafel overhoudt. Mocht je maar een aantal keren per jaar gourmetten, dan kan je beter voor een kleiner stelletje kiezen.
Gourmetstel met pannetjes: Dit gourmetstel bestaat uit meerdere lagen: een bovenkant en een onderkant. De bovenkant beschikt vaak over een grillplaat en aan de onderkant bevindt zich ruimte voor pannetjes. Dit is erg handig als je vaak aardappeltjes, groentes en pannenkoekjes bakt. Met name voor kinderen is een gourmetstel met pannetjes ontzettend leuk. Hier zouden ze (onder begeleiding) zelf mee aan de slag kunnen gaan. Mocht je vaak gourmetten met het gezin of met een groot gezelschap, dan is dit een potentiële winnaar.
Simpele bakplaat: Een speciaal gourmetstel is niet altijd nodig. De normale, simpele bakplaten doen ook prima dienst. Bijvoorbeeld voor vlees, vis of vleesvervangers. Deze zijn in veel maten verkrijgbaar. Hier kan je verschillende kanten mee op.
Steengrillplaat: Ben je gek op gegrild vlees of op gegrilde groente? De steengrillplaat bezorgt in dit geval veel genot. Daarbij heeft het als voordeel dat er minder vet vrij komt op de bakplaat zelf. Deze steengrillplaten kunnen met meerdere gezelschappen gebruikt worden, en beschikken ook over eventuele pannetjes.
Veiligheid tijdens het gourmetten – Deze tips helpen je daarbij
Gezelligheid aan tafel tijdens het gourmetten, dat is natuurlijk mooi meegenomen. Dit is dan ook zeer belangrijk – zeker tijdens de Kerst of Pasen.
Wist je dat niet alleen gezelligheid belangrijk is tijdens het gourmetten? Wat misschien nog wel belangrijker is, is veiligheid. Het zal je namelijk verbazen hoeveel er mis kan gaan. Je hebt namelijk te maken met warmte, olie en met stekkers. Dit kan nare en gevaarlijke situaties veroorzaken.
Bovendien heb je ook te maken met verschillende etenswaren. Ook dit dient de juiste aanpak te krijgen. Hoe je de veiligheid tijdens het gourmetten kan waarborgen? Hier hebben we een overzicht van gemaakt voor je. Door deze door te nemen, weet je hoe het gezellig en veilig kan blijven aan tafel.
- Vlees en vis: Het draait met name om vlees en vis tijdens het gourmetten. Waar niet veel mensen aan denken, is dat rauw vlees en vis bacteriën kunnen bevatten. Deze bacteriën kunnen ons mensen flink ziek maken – denk bijvoorbeeld aan salmonella. Zeker tijdens de feestdagen zit je hier niet op te wachten. Zorg er dus voor dat het vlees en het vis aan beide kanten goed gebakken worden. Mocht je twijfelen, snijd het dan door. Is het nog rood van binnen? Leg het dan nog even terug op de bakplaat. Help vooral de kinderen hierbij.
- Kies voor het juiste vlees: Het klinkt misschien wat beangstigend dat je van rauw vlees en vis ziek kunt worden. Mocht je het écht niet zien zitten, dan zijn hier oplossingen voor. Zo kan je het vlees vervangen door vleesvervangers of door vlees dat snel gaar is. Zoals biefstuk en hamburgers. Zo hoef je je geen zorgen te maken.
- Houd de etenswaren koel: Nog een manier waarop vlees en vis bacteriën kunnen verspreiden, is door warmte. Zorg ervoor dat je deze koel houdt vóórdat je aan de slag gaat met het gourmetten. Zeker tijdens de warme zomerdagen is dit extra belangrijk. Dek het bovendien ook af.
- Spetters: Warmte en boter: het kan ervoor zorgen dat het gaat spetteren. Hoewel het niet gevaarlijk is, kan het wel pijnlijk zijn – zeker voor de kinderen. Draag daarom lange mouwen tijdens het gourmetten. Mocht het gaan spetteren, dan is dit niet zo pijnlijk. Daarnaast kan het ook helpen, om het gourmetstel naar het midden van de tafel te schuiven. Gaat het spetteren? Dan heb je hier geen last van.
- Tafel afdekken: De tafel kan tijdens het gourmetten veel te verduren krijgen. Door de warmte en het spatten bijvoorbeeld. Om deze in een goede conditie te houden, kan je deze het beste afdekken. Het beste is om dit te doen met een oud tafelkleed, zodat je deze eventueel na afloop kunt weggooien.
- Stekkers wegwerken: Werk de stekkers netjes weg. Zorg dat niemand hierover kan struikelen of per ongeluk de bakplaat van de tafel kan trekken.
Hoe kom je van de gourmetlucht af?
Allemaal leuk en aardig dat gourmetten, maar de lucht die hierna overblijft, is toch wat minder leuk. Deze kan zelfs meerdere dagen blijven hangen. Tenslotte zit je er niet op te wachten om in deze lucht te ontbijten de volgende dag.
Er zijn manieren om de gourmetlucht zoveel mogelijk te beperken. Een aantal van deze manieren heb je eerder in dit blogbericht kunnen lezen. Echter, deze manieren zijn niet volledig waterdicht. Want het helemaal voorkomen, dat kan helaas niet. Grote kans dus dat je toch wat zult ruiken achteraf. Hoe kom je van de gourmetlucht af?
De lucht raak je het snelste kwijt door de ruimte te laten doorluchten. Dit kan door de ramen, deuren en roosters open te zetten. Met wat wind erbij, waait de boel lekker door. Daarbij kunnen ook de ramen en de vloer vettig geworden zijn, waardoor de lucht lang blijft hangen. Door deze een sopje te geven, ruikt het snel weer fris.
Dit zijn echter niet de enige manieren om van de gourmetlucht af te komen. Wat ook vaak wil helpen, is om de gootsteen in de keuken te vullen met een sopje –gewoon een laagje water met wat allesreiniger of afwasmiddel. In ieder geval iets dat lekker ruikt. Dit kan je rustig tot de volgende dag laten staan. Dit zorgt er namelijk voor dat de ruimte overheerst wordt door de lucht van het sopje. Dit ruikt een stuk lekkerder.
Conclusie – Alles wat je moet weten over gezellig gourmetten
Gourmetten is van zichzelf ontzettend gezelligheid. Je doet het vaak met een gezelschap. Bovendien wordt het vaak met de kerst of met de Pasen gedaan, wat de nodige sfeer met zich meebrengt.
Heb jij tips nodig voor gezellig gourmetten? Dat komt goed uit. In dit blogbericht heb je hier alles over kunnen lezen – van de tafel aankleding tot aan de veiligheid. Bovendien weet je ook welke gourmetstellen er zijn. Daarbij hebben we ook een lijst met benodigdheden met je gedeeld, zodat je niet meer voor verrassingen komt te staan. Heel veel plezier met jouw gezellige avond of middag gourmetten!
Er zijn meerdere manieren en tips om gourmetten gezellig te maken. Dit kun je doen door de tafelaankleding, door de ruimte gezellig te maken en te zorgen voor een veilige situatie.
Gourmetten maak je veilig door onder andere de stekkers weg te werken, het gourmetstel in het midden van de tafel te zetten en door het vlees goed te doorbakken.
Een gourmetlucht helemaal voorkomen? Dat gaat helaas niet. Wel kun je dit beperken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de afzuigkap en door de ruimte goed te laten luchten. Zet ramen, deuren en roosters open.