Hoe werkt DAB+?

Lange tijd waren de FM en AM frequenties de standaard voor radio. Echter is sinds een jaar of 10 een nieuwe variant bezig met een opmars: DAB+.

Het aanbod aan radiozenders op DAB+ groeit gestaag terwijl het aantal zenders op FM frequenties steeds minder wordt. Dit is dan ook het Europees doel: DAB wat FM zal vervangen.

Maar wat is DAB+ en hoe werkt het?

Hoe werkt DAB+?

DAB+ is een alternatief voor FM en AM wat is ontwikkelt in Europa. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Het doel met deze technologie is om uiteindelijk FM/AM volledig te vervangen (in elk geval in Europa).

Een van de grote voordelen van DAB is dat het naast audio ook digitale informatie en data mee kan sturen naar ontvangende apparaten zoals weersinformatie, artiest informatie, albumcovers, filegegevens en meer.

DAB+ maakt in tegenstelling tot FM geen gebruik van radiogolven maar wordt digitaal verstuurd. Dit is vergelijkbaar met TV.

Wanneer je tussen radiostations wisselt scan je dus niet naar de frequentie van dit station maar ‘zap’ je als het ware tussen kanalen.

DAB+ ontvangers

Het DAB+ signaal is gratis te ontvangen in Nederland en andere ondersteunde gebieden. Om DAB+ te ontvangen heb je wel een speciale DAB+ radio nodig. Hierop kun je overigens ook gewoon FM/AM radio ontvangen.

Geen zorgen dus dat je jouw favoriete zenders niet meer zou kunnen beluisteren 😉

Een van de grote voordelen van DAB is de hoge kwaliteit van het signaal, zeker in tegenstelling tot FM. Geen ruis of verstoorde signalen meer als je van DAB+ gebruik maakt.

Vandaag de dag zie je steeds meer DAB ondersteuning in normale radio’s, stereotorens, wekker radio’s en autoradio’s.

DAB+ in de auto

Zeker in de auto is DAB+ ideaal. Je hebt met DAB overal dezelfde goede ontvangst met hoge kwaliteit geluid en je bent niet afhankelijk van de FM zones waardoor je zender kan gaan storen.

Ook ontvang je via DAB handige reisinformatie zoals belangrijke nieuwsberichten, filemeldingen en (verwachte) verkeersdrukte.

DAB plus radio kopen

Om DAB+ te kunnen ontvangen heb je dus een radio met DAB+ ondersteuning nodig. Steeds meer radio’s hebben deze ondersteuning waardoor je altijd van goede kwaliteit radio kunt genieten.

Om het je makkelijk te maken hebben wij een top 3 aan DAB+ radio’s samengesteld. Deze vind je in de tabel hieronder.

[top 3 dab+ tabel]

Plaats een reactie