Door de stijgende prijzen voor voedsel en grondstoffen willen steeds meer mensen een moestuin beginnen. En niet alleen vanwege het financiële plaatje zijn moestuintjes interessant: het is ook nog eens super hip om je eigen eten te verbouwen.
Maar hoe moet je eigenlijk met een moestuin beginnen? Want er komen nog best wat zaken bij kijken om dit goed te doen.
Geen zorgen, wij gaan je stap voor stap helpen jouw moestuintje op te zetten.
Moestuin beginnen
Op deze pagina heb ik alle stappen voor je uitgewerkt om jouw eigen moestuin te beginnen. Ik vertel je waar op gelet moet worden en welke producten en hulpmiddelen handig zijn voor je moestuintje.
We beginnen met het maken van een idee en plan voor je moestuin. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.
1. Kies wat voor moestuin je wilt aanleggen
De eerste stap is kiezen hoe je jouw moestuin gaat aanleggen. Doe je dit in de volle grond, kies je voor een moestuinbak of zelfs losse potten?
Als je voldoende ruimte in je tuin hebt zou het meest ideale zijn om de volle grond te gebruiken. Dit is voor de voeding van de planten en gewassen de beste keuze.
Heb je beperkte ruimte in de tuin of enkel een balkon? Dan is een moestuinbak of losse potten een ideale oplossing. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je deze ook makkelijk kunt verplaatsen indien nodig.
2. Bepaal de locatie en ligging
Een andere belangrijke keuze om te maken is de locatie en ligging van je moestuin. Je gewassen hebben namelijk voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Het meest ideale is zo’n 6 uur zon per dag maar dit is geen vereiste.
Kijk dus op welke plek je het dichts bij deze 6 uur zonlicht kunt komen met je moestuin. En zoek ook goed uit welke gewassen veel zonlicht nodig hebben en welke minder (of zelfs in de schaduw het goed doen). Zo kun je tactisch met je moestuin omgaan.
3. Bodem voorbereiden
De bodem en grond van je moestuin is een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste onderdeel voor een succesvolle oogst. Daarom is het belangrijk de grond en bodem goed voor te bereiden voor je jouw gewassen gaat planten.
Hoe beter voorbereid en hoe gezonder de bodem is, hoe beter de oogst van jouw planten.
Waar moet je op letten bij het voorbereiden van de bodem?
- Hark de bovenste laag goed
- Verwijder stenen en ander afval
- Zorg dat al het gras en/of onkruid verwijderd is
- Voeg compost toe aan de bodem (van fruitschillen en ander organisch materiaal)
- Zorg dat de bodem los is voordat je jouw zaden gaat planten
Eventueel kun je ook nog mest en/of moestuin voeding toevoegen aan de grond ter voorbereiding. Moestuin voeding heb je sowieso nodig om de grond gaande het seizoen bij te voeden.
Als je klaar bent met de bovenstaande punten dek dan de grond af met een doek of cloches. Zo kan de grond opwarmen waar jouw plantjes straks van gaan profiteren.
4. Een plan voor je moestuin maken
Een moestuinplan maken klinkt moeilijker dan het eigenlijk is. Het is vooral belangrijk dat je niet zomaar wilde weg begint met je moestuin: dat is vragen om problemen.
Elk gewas en groente heeft bepaalde tijden van het jaar dat deze gezaaid moeten worden. En als je te laat bent om je favoriete groenten te planten is dat zonde.
Maak daarom voordat je met je moestuin begint een simpel plan met de groenten die je wilt gaan zaaien. Zoek op wat de beste tijdsperiode is en maak op basis daarvan een schema voor je moestuin.
Zo weet je op tijd wanneer je bepaalde zaden moet planten en wanneer voorbereiding en onderhoud plaats moet vinden.
Moestuin voorbereiden en inrichten
Nu je de basis weet voor jouw moestuin kunnen we ons gaan richten op de details en de inhoud. Welke gewassen wil je gaan groeien? En hoe ga je dit succesvol doen?
Tijd om daar eens dieper in te duiken.
Gewassen bepalen en zaden bestellen
Als je na het maken van je plan duidelijk hebt welke gewassen en groenten je wil gaan planten kun je de zaden gaan bestellen (mits het al dichtbij het zaai seizoen is).
Zaden kun je op allerlei plekken kopen, lekker makkelijk online via een webshop, tuincentra en je vind ze ook heel random bij verschillende winkels.
Direct je zaden bestellen bij de volgende webshops
[webshop overzicht]
Moestuin benodigdheden
Om je moestuin goed te onderhouden is het handig om verschillende gereedschappen, hulpmiddelen en attributen te hebben. Sommige standaard gereedschappen zul je wellicht al hebben.
Moestuin attributen
Het is slim om in een goede moestuinbak te investeren als je niet in de volle grond gaat telen. Een andere optie is om met losse potten te werken. Kweekpotjes zijn sowieso nodig voor als je groentes hebt die je eerst moet voorzaaien.
Verder heb je labels nodig om je planten te labelen zodat je weet welke gewassen op welke plek staan.
Wat heb je nodig qua gereedschappen?
Mogelijk heb je al het een en ander qua tuingereedschap in huis. Voor je moestuin is het sowieso handig om de volgende gereedschappen te hebben:
- Tuinhandschoenen
- Gieter
- Snoeischaar
- (hand)harkje
- handschepje
Wat heb je nodig betreft mest en (pot)grond?
- Moestuin voeding
- (Biologische) Potgrond
- Compost (kun je zelf maken van plantaardig afval)
- Mest
- Kalk indien je in de volle grond gaat werken
Zaden (voor)zaaien
Voor bepaalde groenten en gewassen is het slim om deze eerst voor te zaaien alvorens je ze ‘echt’ in je moestuin gaat zaaien. Door dit te doen kunnen deze zaden eerst binnen in een warme omgeving ontkiemen en sterk worden voordat je ze eind mei buiten gaat planten.
Voorzaaien kan gewoon binnen op de vensterbank of in een (kleine) kas.
Groenten waarbij dit het geval is zijn onder andere komkommers, courgettes, tomaten, paprika’s en pepers. Veel kruiden zoals bieslook, peterselie en basilicum dien je ook voor te zaaien.
Verder is het altijd slim om voor elke groente die je wilt zaaien op te zoeken óf je deze moet voorzaaien en wanneer in dat geval.
Groenten die je direct in de grond kunt zaaien
Niet elke groente hoeft voor gezaaid te worden. Deze kun je dus gelijk in de volle grond zaaien als het de tijd daarvoor is. Zeker wortel en knolgroenten zijn een risico om voor te zaaien en kun je dus beter gelijk in de volle grond doen.
Andere groenten die je niet hoeft voor te zaaien:
- Spinazie
- Rucola
- (Veld)Sla
- Overige bladgroenten
Bemesten en water geven
Het bemesten en water geven van je moestuin is anders dan je gewend bent van je tuin. De ene groente is de andere niet en zo moet je deze dus ook verzorgen.
Naar sommige groentes heb je nauwelijks omkijken naar en andere groentes worden graag in de watten gelegd.
Als je weet wat voor groenten je gaat zaaien is het slim om deze ook onder te verdelen in twee groepen: veel voeding en weinig voeding.
Zo kun je de gewassen uit beide groepen bij elkaar zaaien wat het onderhouden makkelijker maakt en de risico’s voor de andere groep verminderd (bijvoorbeeld te veel voeding voor een gewas wat amper voeding nodig heeft).
Groenten die weinig mest nodig hebben
- Wortels
- Radijsjes
- Uien
- Bonen
- Erwten
- Bieten
Gewassen die veel mest nodig hebben
- Tomaten
- Paprika
- Prei
- Pepers
- Courgettes
- Aardappels
Moestuin water geven
Regelmatig water geven is vooral nodig wanneer je een moestuinbak of losse potten gebruikt. Dit omdat de watertoevoer hier beperkt is en deze sneller uitdrogen.
Zeker als het warm en zonnig is, is het belangrijk om goed in de gaten te houden of je grond nog vochtig is. Tijdens de zomermaanden moet je vrijwel elke dag je planten een beetje water geven.
In de volle grond heb je hier minder snel last van en geldt het advies om juist niet te vaak water te geven. Zo stimuleer je de planten om sterkere wortels aan te maken en zelf op zoek te gaan naar vocht.
Tijdens de eerste weken na het zaaien is regelmatig water geven ook belangrijk. Dit geldt ook voor gewassen in de volle grond.
Veel gestelde vragen over een moestuin beginnen
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het beginnen van een moestuin. Heb je na het lezen van de antwoorden nog vragen? Stel ze via de reacties en ik help je verder.
Wat is de beste tijd om een moestuin te beginnen?
Een moestuin beginnen kan in principe altijd. Toch wordt het afgeraden om het in ieder geval niet te doen in periodes met erg warm weer of wanneer er (veel) vorst is. Het handigste is dus om jouw moestuin te beginnen in het voorjaar of eventueel in het najaar.
In welke maand beginnen met moestuin?
Tijdens het voorjaar in maart is eigenlijk de ideale periode. De buitentemperaturen worden dan aangenamer en je kunt na het aanleggen en voorbereiden van je moestuin direct beginnen met het zaaien van je eerste gewassen.
Groentes zoals spinazie, spruitjes, radijs, wortels, erwten, bieten en prei kunnen prima gedijen in de nog ietwat lage temperaturen.
Wat heb je nodig om een moestuin te beginnen?
Naast bepaald gereedschap en voeding is dit deels afhankelijk van je woonsituatie. Heb je een tuin met ruimte over? Dan kun je gewoon in de volle grond zaaien.
Heb je echter geen ruimte in je tuin of enkel een balkon? Dan kun je werken met een moestuinbak of losse potten.
Qua gereedschap heb je sowieso een snoeischaartje, klein harkje en schepje, tuinhandschoenen en een gieter nodig.
Voor voeding is potgrond en moestuin voeding een must, verder heb je eventueel aanvullend mest en kalk nodig als je gewassen zaait die deze stoffen nodig hebben.
Welke groenten zijn makkelijk te kweken?
Zoals ik eerder al zei: de ene groente is de andere niet. Zo zijn bepaalde groenten makkelijk om te kweken en vergen andere veel meer aandacht en specifieke verzorging.
De volgende groenten zijn in ieder geval makkelijk te kweken:
- Tomaten
- Snijbonen
- Sperziebonen
- Wortels
- Radijs
- Bieten
Hoeveel tijd ben je kwijt aan een moestuin?
De tijd die je moet besteden aan je moestuin is afhankelijk van de grootte en de soort groenten die je verbouwd. Als je een grote moestuin hebt met groenten die veel aandacht vragen dan kost dit automatisch (veel) meer tijd.
Heb je slechts een kleine moestuin, bijvoorbeeld in een bak, met 2 makkelijke gewassen dan heb je hier bijna geen omkijken naar.
Het is dus moeilijk om hier een concreet antwoord op te geven omdat elke moestuin anders is. Om het veilig te houden: voor een kleine moestuin ben je 30 tot 60 minuten per week kwijt aan onderhoud. Heb je een grotere moestuin (bijv. 1 x 2 meter) dan kun je rekenen op 2 a 3 uur per week.
Hoe grond voorbereiden voor moestuin?
Als je in een moestuinbak of losse potten gaat werken doe je dit meestal met nieuwe potgrond. In principe valt daar weinig aan voor te bereiden en kun je direct aan de slag.
Als je in de volle grond gaat werken dan is het belangrijk om de grond voor te bereiden voor een gezonde bloeiende moestuin.
Onder de voorbereiding valt het los harken van de grond, het verwijderen van eventuele stenen en/of ander afval en het wieden van het onkruid. Als dat gedaan is kun je de grond gaan mengen met compost en eventueel wat mest.
Span vervolgens een doek laag over je grond zodat de grond kan opwarmen. Hoe meer warmte de grond vasthoudt hoe beter dit is voor het groeien van je groenten.
Wat zet je in een kleine moestuin?
In ieder geval groenten die je graag wilt groeien en telen! Het is tenslotte jouw moestuintje.
De volgende groentes kun je makkelijk zonder al te veel omkijken telen:
- Rucola
- Spinazie
- Radijs
- Wortels
- Uien
Wil je ook kruiden telen? Dan zijn peterselie, bieslook en koriander de makkelijke keuze.
Welke mogen groenten niet naast elkaar in moestuin?
Niet elke groente is een goede buur. De volgende groenten zet je liever niet naast elkaar in je moestuin:
Aardappel met selderij, tomaat of rode biet. Aardbei langs koolsoorten. Rode biet naast mais, aardappelen, spinazie, prei of wortels. Radijs naast komkommers. Sla langs selderij of peterselie. Tomaat naast aardappel of venkel. Tuinbonen naast de erwten, uien, knoflook of venkel. Wortel naast de rode biet.