Onkruid verwijderen wordt erg makkelijk met deze Gereedschappen & Middelen

Onkruid verwijderen vind ik een real crime, Ik vind het verschrikkelijk werk en het is echt mijn hobby niet. Sommige mensen vinden het hartstikke leuk om in de tuin te werken en of onkruid te verwijderen.

Nou bij dat soort mensen hoor ik dus niet bij. Ik ga nog liever naar de tandarts als onkruid moeten wieden:) Maar goed, als je een tuin hebt dan hoort het er nu eenmaal bij.

Ik ben dus al jaren op zoek naar de makkelijkste en snelste manier om onkruid te verwijderen.

Ik heb diverse manieren geprobeerd en ontdekt om dit eenvoudig en vooral snel te doen, aangezien onkruid zo snel groeit als onkruid, is dat wel een must:)

Deze methodes om onkruid te verwijderen zijn met zowel handige hulpmiddelen als elektrisch gereedschap om de klus te voltooien. Verderop in het artikel wordt uitgelegd hoe je onkruid moet herkennen en welke soorten het meeste voorkomen. Hier komen de tips!

Onkruid definitief verwijderen

Wat werkt echt tegen onkruid om het definitief te verwijderen? Nou natuurlijk ten eerste is onkruid niet definitief te verwijderen maar wel goed te bestrijden met schoonmaakazijn.

Dit middel is het effectiefste tegen onkruid en spot goedkoop, met combinatie van een gasbrander is het een gouden duo:)

Als het onkruid eenmaal dood gegaan is door het schoonmaakazijn, ga er dan met de gasbrander overheen om het onkruid weg te branden. Natuurlijk kan het ook met een elektrische brander. Maar, mijn ervaring is veel beter met een gasbrander:)

Deze zijn simpel aan te sluiten op een klein flesjes gas of een gasfles, aansteken die hap en branden maar:) Het onkruid maakt rap plaats voor de vuurspuwende vlam:) (Erg tof geluid trouwens, klinkt als een straaljager)

Na die tijd even goed aanvegen en je hebt een perfect resultaat. Mocht deze methode je niet passen of niet mogelijk is, meerdere effectieve methodes hieronder in het artikel.

Tip: Dit klusje herhaal je als het onkruid weer iets begint te groeien, Wees er op tijd bij zodat het je de volgende keer niet veel tijd en moeite kost.

Onkruid verwijderen tussen tegels

Wat een rot werk toch? Meestal zit het onkruid muurvast in de voegen tussen de tegels of bestrating. Eruit trekken lukt vaak niet want de wortel komt niet mee en het onkruid groeit zo met een paar dagen weer aan tot grote ergernis.

Helemaal opnieuw beginnen dus of? Doe het direct goed! Je kunt op je knietjes gaan liggen en met een scherp voorwerp het onkruid tussen de tegels gaan uitkrabben. (Als dit je hobby is prima:)

Echter de meest snelste en eenvoudigste manier om onkruid tussen je tegels te verwijderen is doodspuiten! Kies voor schoonmaakazijn of 1 van de middelen die ik verderop in het artikel noem en brand het onkruid weg. Klaar!

Als het onkruid goed dood is kun je zelfs het onkruid uit de tegels vegen met een harde bezem.

Tip: Spuit schoonmaakazijn met droog weer, (Werkt het beste met droog warm weer) Zet je zware grote gasfles op een (meubelhondje) om het makkelijk te verrijden.

Tip: Heb je een oude versleten schroevendraaier met een platte bek? Deze zijn ideaal voor het verwijderen van onkruid tussen je tegels en bestrating.

Onkruid verwijderen met middelen

Hieronder gaan we 14 hulpmiddelen behandelen die allemaal hetzelfde doel hebben, onkruid bestrijden:) Lees ze rustig door en bepaal dan voor jou wat de beste methode is.

Gebruik schoonmaakazijn om onkruid te bestrijden

Waarschijnlijk kent iedereen dit wel schoonmaakazijn, het wonder middel wat voor vele klusjes gebruikt kan worden. De laatste jaren wordt schoonmaakazijn ook veel gebruikt in de tuin.

Vooral om onkruid mee te verdelgen, maar ook om groene aanslag mee te verwijderen. Het heeft veel voordelen, het middel is spotgoedkoop en bijna overal verkrijgbaar.

Onkruid en schoonmaakazijn is daardoor een geweldige combinatie, nou ja, iets minder voor het onkruid:)

Rijksoverheid schoonmaak azijn 2022 verboden

Eerst het super middel om onkruid mee te verwijderen aan te prijzen en dan ineens zeggen dat het verboden is:) 

De Rijksoverheid heeft beslist dat je geen chloor, zout of azijn mag gebruiken in de tuin omdat het niet bekend is of het schadelijk is voor het milieu. Maar niks is bewezen en wordt als een soort waarschuwing gegeven.

Het kan dus schadelijk zijn voor het milieu, maar ze gaan je echt controleren als je het spul koopt in de supermarkt wat je ermee gaat doen:) Mijn ervaring met schoonmaak azijn tegen onkruid is erg goed.

Eigenlijk geweldig zelfs, eerder kocht ik echt vergif tegen onkruid in een speciaalzaak. 

Het resultaat was hetzelfde als met schoonmaakazijn, de werking ervan en de weder groei van het onkruid. Echter is schoonmaakazijn wel tot 5 keer goedkoper als onkruidverdelger.

Aan jou de keus, ik bedoel, zal dat vergif wat te koop is in de speciaalzaak beter zijn voor het milieu als schoonmaak azijn? Maar goed, ik heb er niet voor geleerd:)

Tip: Spuit schoonmaak azijn met droog weer anders is het effect weg, moet je veel spuiten? gebruik dan een drukspuit die je om je schouder kan hangen

Onkruid verwijderen met afwasmiddel en azijn

Deze combinatie werkt erg goed en zorgt ook goed voor je portemonnee:) Het kost namelijk heel weinig en is in elke supermarkt te koop.

Deze combinatie van de middelen helpen extra goed te kleven aan het onkruid en trekt zo minder snel weg in de grond.

Gebruik wel een plantenspuit of drukspuit om de middelen te mengen. Gebruik een liter reinigingsazijn onverdund en voeg er een scheut afwasmiddel aan toe.

Tip: Deze combinatie van azijn en afwasmiddel is tevens goed tegen fruitvliegjes in je huis, azijn met een paar druppels afwasmiddel in een kommetje

Strooizout tegen onkruid

Kun je met strooizout het vervelende onkruid tussen de tegels bestrijden? Jazeker kan dat, juist zout is heel effectief voor het bestrijden van onkruid tussen de voegen van je tegels.

Zelfs tegen preventie van onkruid, je kunt zelfs het product oplossen in heet water om vervolgens met emmers vol over je terras heen te gieten. Dit is een extreem snelle manier om onkruid te laten verdwijnen.

Kijk wel uit met zout dat je het niet over kalkstenen heen gaat strooien, zout is een bijtend middel wat je kalkstenen niet fijn gaat vinden:)

Tip: strooi het absoluut niet over je planten of hagen, deze kunnen er absoluut niet tegen en gaan dood.

Veevoederzout tegen onkruid

Dieren worden gevoed met dit speciaal zout, maar het is ook heel erg effectief tegen onkruid. Circa binnen 2 dagen zie je al resultaat, twee keer in het jaar strooien met vochtig weer is het advies.

Ook met veervoederzout moet je uitkijken dat je het niet over je planten strooit of hagen. Deze kunnen er absoluut niet tegen.

Tip: koop het veevoeder zout in grote aantallen om kosten te besparen. 

Met kokend water onkruid bestrijden

Onkruid bestrijden met kokend water is erg effectief en het resultaat is direct zichtbaar, tevens is dit de meest Milieuvriendelijke manier om onkruid te bestrijden.

Om ook de wortels van het onkruid te doden moet je het meerdere malen herhalen, wil je niet telkens met kokend water slepen gebruik dan een rugdrukspuit. 

Tip: heb je aardappelen gekookt of pasta giet dan het overtollige kokend water over je tegels of bestrating.

Baksoda tegen onkruid

Met baksoda kun je geen onkruid bestrijden maar wel preventief strooien. Baksoda helpt erg goed tegen preventie van onkruidgroei. Strooien met baksoda tussen de tegels in de voegen en je onkruidgroei zal sterk afnemen.

Baksoda kun je ook gebruiken om algen te verwijderen, voeg één eetlepel baksoda toe op 2 liter water. Doe dit bijvoorbeeld in een rugdrukspuit en behandel de algen hiermee.

Tip: baksoda is ook een heel goed middel om mieren, kakkerlakken, slakken en zilvervisjes te bestrijden.

Luxan tegen onkruid

Luxan onkruidspray voor het bestrijden van onkruid is erg effectief maar niet de goedkoopste manier. Met dit middel sterven de wortels af, meestal is een tweede behandeling kort op elkaar nog wel nodig voor een goed resultaat. Dit middel is kant en klaar om te gebruiken.

Tip: Vul het middel in een plantenspuit of rugdrukspuit.

Onkruid verwijderen met waspoeder

Niet alleen met waspoeder kun je je was fris en schoon krijgen maar ook je onkruid ermee verdelgen:)

Dit in combinatie met zout en witte azijn maakt het een wondermiddel voor onkruid bestrijden. De samenstelling is ongeveer 500 ml witte azijn met 100 gram zout en een scheut waspoeder.

Dit middel is zeer effectief tegen onkruid maar pas op ook je planten gaan dood mits in aanraking!

Tip: Prima te mengen in een plantenspuit of rugdrukspuit.

Voegzand tegen onkruid

Gebruik onkruidremmend voegzand om onkruid tegen te gaan tussen de voegen van je bestrating. Gebruik brekerzand voor het invegen van nieuwe bestrating en of reparatie bestrating. Hierdoor krijgt onkruid een stuk minder kans.

Let op: Brekerzand is niet geschikt voor tegels door de grove structuur. De bovenkant kan bekrast worden door het mengsel.

Onkruid verwijderen in tuin en borders met gereedschap

Natuurlijk is alle hulp welkom als je dit nare klusje in de eens zoveel tijd moet gaan doen. Dan is alle hulp welkom om dit zo snel en eenvoudig mogelijk te gaan doen.

Wij hebben diverse tuingereedschappen uitgezocht om effectief en snel je onkruid mee te verwijderen. Bekijk wat voor jou de beste oplossing is, verder in het artikel behandelen bij elektrische tuin gereedschappen.

Onkruidwieder

De meest efficiënte manier om onkruid te verwijderen is met de klassieke onkruidwieder. De makkelijke onkruidverwijderaar met een lange steel zodat je geen last van je rug krijgt. 

Het ding ziet er een beetje raar uit maar het doet 100% zijn werk:) In Amerika gebruiken ze de onkruidwieder al meer dan 100 jaar. Vooral geschikt tussen de planten en bloemen in de tuin onkruidvrij te maken.

Wiedvork

De wiedvork is de korte versie en makkelijk als je op de knieën ergens onkruid moet verwijderen. Dat gaat met een handomdraai met dit hulpmiddel. 

De wiedvork is erg geschikt om bijvoorbeeld diepgewortelde paardenbloemen en distels te verwijderen met wortel en al.

Penwortelsteker

Onkruid verwijderen zoals zuring, distels, smeerwortel en weegbree wordt een stuk eenvoudiger met de penwortelsteker, de naam zegt het al.

Met dit gereedschap wordt de wortel op een eenvoudige manier eruit getrokken, zet de penwortelsteker op het onkruid wat verwijderd moet worden en duw het handvat naar beneden. Met een lichte eenvoudige verwijder je het onkruid.

Ouderwetse schoffel

Heb je grotere stukken waar onkruid verwijderd moet worden? Als de planten iets verder uit elkaar staan, dan kun je prima de schoffel gebruiken. Heel eenvoudig te gebruiken met de lange steel. En dit gereedschap gaat eeuwig mee mits je erg zuinig op bent:)

Tip: Zelfs met de schuine kant van de schoffel kun je prima onkruid verwijderen tussen de voegen van tegels, (Dit hoort niet bij zuinig zijn op je gereedschap)

Bodembedekkers tegen onkruid

Plant bodembedekkers in grote borders waar normaal het onkruid overwoekerd. Plant deze bodembedekkers tussen je planten waar altijd het nare onkruid gaat groeien:)

De bodembedekkers voorkomen dat onkruid kan gaan groeien waar de bodembedekker groeit. Nu denk je misschien van, een bodembedekker klinkt niet echt sierlijk of een eyecatcher voor het oog, maar niks is minder waar.

Je hebt bodembedekkers in de meest vrolijke en prachtige kleuren. En Anno 2023 natuurlijk gewoon online te bestellen vanuit je luie stoel:)

Tip: Plaats de bodembedekkers niet te dicht op elkaar, ze groeien enorm.

Onkruid verwijderen met een machine

Elektrische onkruidbrander

Je onkruid verwijderen met een elektrische onkruidbrander klinkt erg goed toch? Niks is minder waar, begin er niet aan want het werkt voor geen meter.

Tevens heb je heel erg last van het stroomsnoer dat je telkens mee moet slepen. Een brander op gas werkt 10 keer beter. Mijn advies, niet aan beginnen:)

Elektrische onkruidborstel

Een elektrische onkruidborstel werkt wel zeer effectief voor het verwijderen van onkruid.  Hierbij is het wel noodzakelijk om te zeggen dat het onkruid eerst doodgespoten moet worden.

Dit wordt er vaak niet bij vermeld, als het onkruid dood is, kan de harde staalborstel van de elektrische onkruidborstel makkelijk het onkruid verwijderen.

Je rijdt het apparaat over het onkruid heen zonder zwaar werk te hoeven verrichten. Ideaal!!

Tip: Koop een elektrische onkruidborstel op accu, dan heb je geen gedoe met de stroomkabel:)

Elektrische strimmer of bosmaaier

Heb je extreem hoog onkruid en moet je dit maaien, pak dan een elektrische strimmer of een bosmaaier op benzine.

Deze beide machines maken het makkelijk maaien van hoog onkruid waar een grasmaaier niet kan komen makkelijk.

Tip: een elektrische stemmer op accu is natuurlijk ideaal zonder stroomdraad, heb je extreem veel te strimmen maak dan gebruik van een benzine bosmaaier.

Onkruid herkennen

Soms is het niet meer te doen voor een leek althans zoals ik , om onkruid van planten te onderscheiden:) Nou we gaan je even een handje helpen, deze termen hieronder zijn enkele voorbeelden van onkruid.

Natuurlijk zijn er er veel meer, maar naar deze soorten wordt het meeste gezocht om te verwijderen.

Heb je nou echt geen idee wat het verschil is tussen onkruid en planten, of je hebt er gewoon helemaal geen zin in, of er de tijd niet voor? Een tuinman inschakelen kan je altijd overwegen.

Let hierbij wel goed op de voorrijkosten en of de tuinman zelf zijn tuingereedschap meeneemt. 

Tip: Als je planten besteld bij de tuinman, let dan op het garantietermijn.

Hartelijk dank voor het lezen van het artikel, heb je zelf nog kei goede tips en of opmerkingen? Aarzel niet, laat hieronder je reactie achter.

1 gedachte over “Onkruid verwijderen wordt erg makkelijk met deze Gereedschappen & Middelen”

 1. Wel een vreemde reactie op het verbod voor schoonmaakazijn.

  Zeer terecht dat dit schadelijke middel niet meer gebruikt mag worden.
  Schone tegeltjes zijn niet belangrijker als het welbevinden van flora en fauna.
  Al het leven in de grond wordt door dit goedkope middeltje gedood.

  Dus de reactie šŸ™‚ getuigd van weinig respect voor de natuur!

  Beantwoorden

Plaats een reactie