Het is bijna herfst en dat beginnen we steeds meer te merken. Het heerlijke zonnige weer heeft plaatsgemaakt voor druilerige regenbuien, lagere temperaturen en bladeren beginnen van de bomen en andere planten te vallen.
Tijd om je tuin flink aan te pakken voor de komende periode: de tuin herfstklaar maken.
De tuin herfstklaar maken: dit is wat je moet doen
Ondanks dat je tuin minder levendig is in de herfst- en wintermaanden moet er van alles gebeuren. Zo heb je óók in deze maanden plezier van je tuin en is deze in topconditie zodra de lente weer begint.
Om dit goed aan te pakken zijn er, afhankelijk van je tuin natuurlijk, meerdere dingen om op te letten. Wat dat allemaal inhoudt? Dat deel ik met je hieronder.
1. Grondige snoeibeurt voor planten en heggen
Een grondige snoeibeurt voor je planten is één van de belangrijkste aandachtspunten bij het herfstklaar maken van je tuin. Dit doe je het liefste voor het echt kouder begint te worden.
Dat is niet alleen voor jezelf aangenamer maar ook de planten kunnen nog rustig herstellen van het snoeien voordat de kou intreed. Want hoe kouder het is hoe minder goed planten van het snoeien herstellen. En dat merk je in de lente pas echt: de planten groeien veel minder goed.
Voordat je in alle enthousiasme begint: controleer of je snoeigereedschap nog goed scherp is. Als je bot gereedschap gebruikt maak je het werk alleen maar zwaarder en lastiger voor jezelf plus je brengt (veel) meer snoeischade aan bij je planten waar deze extra van moeten herstellen.
De Consumentenbond heeft de Felco 2 snoeischaar als de beste snoeischaar gekozen. De snoeischaar is van hoge kwaliteit en tweezijdig snijdend. Tevens zijn de messen gemaakt van geklonken staal.
Voordeel van een kwaliteit snoeischaar is dat je deze ook weer scherp kunt slijpen, bij een goedkopere schaar krijg je vaak bramen of happen uit de messen bij het slijpen.
Een bijna niet te kapot te krijgen snoeischaar dus. ;Heb je nog geen goede snoeischaar of wil je liever ’n nieuwe? Dan raden wij de volgende snoeischaar aan de Felco 2 snoeischaar.
Heggen snoeien
Heb je heggen in- en rondom je tuin? Snoei deze dan uiterlijk in september en niet later. De meeste heggen kun je gewoon kort(er) snoeien zodat deze in de lente weer kunnen gaan groeien en geen wilde bosjes worden.
Met een goede snoeibeurt voorkom je dat je struiken verwilderen en hou je ze lekker fris.
Heb je coniferen staan? Snoei deze dan in een puntvorm waarbij de onderkant van de heg breder is dan de bovenkant. De beste elektrische van dit moment is de Bosch Universal HedgeCut 50 – Heggenschaar – 480W
Bloemen en planten snoeien
Bloemen en planten kun je het beste direct na de bloeiperiode snoeien. Bij sommigen is dat al maanden voordat het herfst wordt. Heb je dit niet gedaan dan is nu een uitgerekende kans om ze nog een mooie snoeibeurt te geven.
2. Vijveronderhoud voor een gezonde vijver
Heb je een vijver in de tuin? Geef deze dan ook zeker de nodige aandacht zodat deze de herfst- en winter ook op een gezonde manier doorkomt. Ondanks dat de buitentemperaturen beginnen te zakken zal dit voor de temperatuur van je vijverwater iets langer duren voordat dit echt afkoelt.
Belangrijke aandachtspunten voor je vijver zijn de vijverplanten en afgevallen bladeren van andere planten uit je tuin.
Waterplanten aanpakken
Belangrijk is dat de planten in je vijver niet teveel oppervlakte bedekken tijdens de koude maanden. Het is belangrijk om de afgestorven vijverplanten weg te halen zodat deze niet afzinken en gaan rotten in het water.
Heb je vissen in je vijver? Haal dan niet alle planten weg. Anders hebben je vissen geen plekje meer om zich te verschuilen. Een optie is om alleen de stengels van de vijverplanten te laten staan. In het voorjaar kun je deze dan alsnog verwijderen en nieuwe vijverplanten planten.
Afgevallen bladeren van bomen en planten
Als er afgevallen bladeren van bomen en planten in je vijver liggen ruim je deze ook het liefste zo snel mogelijk op. Het gevaar van deze bladeren is dat ze enorm snel kunnen gaan rotten en dat is een aanslag op je vijverbiologie.
Met een schepnet vis je alle bladeren uit het water en van de bodem. Of je kiest voor gemak met een vijverstofzuiger. De Ubbink VacuProCleaner kun je gebruiken voor zowel je vijver of zwembad schoon te maken
- Schoonmaken van vijvers en zwembaden
- Droog reigigen: van vloeren en vloerkleden
- VacuProCleaner neemt ook grof vuil zoals houtkrullen en bouwstof op!
Wil je voorkomen dat er opnieuw bladeren in je vijver eindigen dan kun je een net over de vijver spannen.
Vijver schoonmaken
Het schoonmaken van de vijver is belangrijk voor de gezondheid van het leven in je vijver. Maar let op: doe dit niet elk jaar want dan werkt dit averechts.
Hou hierbij het volgende in gedachte:
- Kleinere vijvers maak je idealiter eens in de 3 a 5 jaar schoon.
- Voor grotere vijvers doe je dit zelfs eens in de 8 a 10 jaar
Hoe dan ook: als je jouw vijver een schoonmaakbeurt wil geven doe je dit in het najaar net voordat de herfst zijn intrede doet. De planten en vissen zijn in deze periode minder actief en ondervinden er zo het minste last van.
Je verhuisd de vissen tijdelijk en planten eventueel ook. Zo kun je de bodem goed schoonmaken en onderhoud aanpakken.
3. De herfstbladeren opruimen
Niet alleen je vijver maar ook de rest van je tuin moet op tijd worden ontdaan van de gevallen herfstbladeren. We begrijpen dat deze bladeren een bepaalde sfeer kunnen geven maar er schuilen gevaren aan voor je tuin.
Want kort nadat de bladeren zijn gevallen zullen deze gaan rotten. En niet alleen dat: schimmels vinden het heerlijk om op deze dode, rottende bladeren te leven. En dat maakt het een ideaal broeinest voor allerlei plantenziekten welke zich razendsnel door je tuin verspreiden en je planten gaan aantasten.
Ruim dus zoveel mogelijk dikke pakken bladeren op voordat het te laat is.
Tip: je kunt kleine aantallen dode en rottende bladeren in de grond van je tuin verwerken als natuurlijke compost. Op deze manier zijn de afgevallen bladeren juist voedzaam voor een gezonde bodem. Maar hier geldt: in kleine aantallen en met mate.
Met een tuinklauw kun je op een makkelijke manier deze bladeren in de grond verwerken zodat de natuur de rest kan doen.
Herfstbladeren snel en effectief opruimen
Dat doe je natuurlijk met een bladblazer. Hiermee blaas je in no-time de bladeren op een hoop waarna je deze hoop in één keer kunt opruimen. In de groenbak of in een bladverzamelpunt in de buurt.
Bladblazers zijn er in alle soorten en maten. Wij gebruiken zelf een bladblazer met ingebouwde versnipperaar. Deze zuigt de bladeren op en versnippert ze gelijk. Dat is niet alleen makkelijk (je kunt de opvangbak leeg maken in je groen container) maar het neemt ook vele malen minder ruimte in beslag.
Op dit moment is de beste bladblazer de WOLF-Garten Elektrische bladblazer LBV 2600 E met een een luchtsnelheid tot wel 270 km/u en een zuig-/blaasvolume tot 16 m³/min. Met de 50L opvangzak en de automatische versnipperaar hoef je de zak niet snel te legen. De bladblazer is tevens erg handig in gebruik!
- Luchtsnelheid tot wel 270 km/u
- Zuig-/blaasvolume tot 16 m³/min
- Opvangzak voor 50 liter
- Met versnipperfunctie
- handig in gebruik
4. Het gazon maaien en herfst- en winterproof maken
Als je een gazon in de tuin hebt verdiend deze ook de nodige aandacht wanneer de herfst intreed. Herfst is namelijk alles behalve het favoriete seizoen van je gazon..
Er is een hoop minder zonlicht, het regent veel en de temperaturen dalen ook fors. Daarnaast vallen de bladeren van bomen en planten en als deze op je gazon blijven liggen kan dit funest zijn.
Het eerste wat je doet is dus de bladeren weghalen als deze jouw gazon bedekken. Zo voorkom je donkere en/of kale plekken en dat mos begint te groeien tussen het gras.
Heb je dat gedaan of liggen er weinig tot geen bladeren op je gazon? Geef het dan een goede maaibeurt rond eind september a midden oktober. Maai het niet zo kort als dat je tijdens de zomermaanden gewend bent maar houd zo’n 5CM aan. Hiermee voorkom je wederom het groeien van mos en onkruid.
Nieuw graas inzaaien
Als je al kale plekken op je gazon hebt is dit tevens het ideale moment om nieuw gras te zaaien. Er is nog voldoende warmte in de grond uit de zomer en dankzij de regenval is er genoeg water voor de jonge wortels.
Gebruik voor het inzaaien niet elk goedkoop product puur omdat de prijs goed is, maar kies voor een kwaliteit product zodat je er jaren plezier van hebt. Kies bijvoorbeeld voor ECOstyle Graszaad Herstel Snelkiemend Gazon Gras, deze heeft ook een vogelwerende coating en is pure kwaliteit graszaad.
Verticuteren
Heb je toch last van mosgroei en ander onkruid in je gazon? Dan kun je het beste je gazon (deels) verticuteren.
Verticuteren is een onderhoudstechniek waarmee je mos en ander dood organisch materiaal (viltlaag) tussen het gras verwijdert. Zo’n viltlaag heeft een verstikkend effect op je gazon en is dus belangrijk voor een gezond gazon. Als er (te) veel mos en ander onkruid groeit kan het gras niet goed horizontaal groeien wat als resultaat heeft dat je kale plekken krijgt.
Verticuteren kun je zien als verticaal maaien en dit doe je met een verticuteermachine of verticuteerkam.
De beste verticuteermachine van dit moment
- Opvangzak van 40 liter
- Geschikt voor een gazon tot 300 m².
- 10 messen en 36 stalen naalden in 4 standen instelbaar
Liever een goedkopere optie? Dan is dit de beste verticuteerkam
5. Groene aanslag & mos bestrijden
Een ander bijeffect van de herfst is groene aanslag en mos op- en tussen de bestrating in je tuin. Ziet er niet alleen onverzorgd uit maar het kan ook nog eens flink glad (en gevaarlijk) worden als het geregend heeft.
Je kunt aanslag en mos bestrijden met allerlei middelen. Het beste kies je natuurlijk voor een duurzaam en ecologisch product zodat je geen onnodige schade aan je planten in de tuin aanricht.
De volgende producten bieden je een snelle en effectieve oplossing welke veilig is voor de rest van je tuin.
6. Planten naar binnen verplaatsen
Niet elke plant is bestemd tegen de temperaturen in de herfst en winter. En als je niet elk jaar nieuwe planten wil aanschaffen is het slim om deze in deze tijd van het jaar binnen te zetten.
Doe dit in elk geval vóórdat de eerste vorst optreed. En dat kan in Nederland sneller zijn dan verwacht..
Hou hierbij twee punten in gedachten: planten welke sowieso hun bladeren verliezen in de wintermaanden kunnen op een donkere plek gezet worden. Heb je planten welke het gehele jaar hun bladeren behouden? Zet deze dan neer waar ze meer zonlicht kunnen opvangen. Anders zullen ze alsnog hun bladeren verliezen.
Tuin herfstklaar? Tijd om er van te genieten!
Ondanks dat we de koudere maanden ingaan hoeft dat niet te betekenen dat we niet meer van de tuin kunnen genieten. Integendeel zelfs: we kunnen er een heerlijk knusse ervaring van maken.
Wat dacht je van een heerlijke vuurkorf? Of een tuinkachel of terrasverwarmer? Zeker met een overkapping kan dit erg aangenaam zijn om niet de hele winter binnen te zitten.