Tuin lente klaar maken in 10 duidelijke stappen

De lente is een prachtige tijd van het jaar om je tuin op te knappen en weer tot leven te laten komen. Na een lange winter is het hoog tijd om je tuin klaar te maken voor de warmere maanden. Maar waar begin je?

In dit artikel zal ik je stap voor stap door het proces leiden van het klaarmaken van je tuin voor de lente. Of je nu een beginnende tuinier bent of een doorgewinterde expert, deze tips zullen je helpen om je tuin er op zijn best uit te laten zien.

Stap 1. Maak een plan

Het is belangrijk om eerst een plan te maken voordat je begint met het werken aan je tuin. Stel jezelf de vraag wat je wilt bereiken met je tuin en welke veranderingen je graag zou willen maken.

Wil je bijvoorbeeld een nieuwe border maken, een vijver aanleggen of een moestuin beginnen?

Door een duidelijk plan te hebben, kun je gericht te werk gaan en voorkom je dat je tijd en geld verspilt aan zaken die later niet blijken te werken.

Stap 2. Ruim op

Voordat je begint met het planten en zaaien van nieuwe planten, is het belangrijk om je tuin op te ruimen. Verwijder alle afgevallen bladeren, dode planten en ander afval dat tijdens de wintermaanden is opgehoopt.

Zorg ervoor dat je alle rommel in je tuin opruimt, zodat je een duidelijk overzicht hebt van wat er moet gebeuren.

Stap 3. Maak de grond gereed

Nu je tuin is opgeruimd, is het tijd om de grond gereed te maken voor het nieuwe groeiseizoen. Begin met het omspitten van de grond en verwijder alle wortels en stenen die je tegenkomt.

Daarna is het tijd om de grond te verrijken met compost en mest. Hierdoor wordt de grond voedzamer en gezonder voor je planten.

Zorg ervoor dat je de compost en mest goed mengt met de grond, zodat de voedingsstoffen gelijkmatig verdeeld worden.

Stap 4. Planten en zaaien

Nu je grond gereed is, is het tijd om nieuwe planten en bloemen te planten. Begin met het planten van vaste planten en struiken die passen bij je tuinontwerp. Voorzie ook plaats voor de eenjarigen die je in de lente en zomer wilt zaaien.

Lees de instructies op de zaadverpakkingen zorgvuldig om te weten hoe diep je de zaden moet planten en hoe ver uit elkaar ze moeten staan.

Zorg er ook voor dat je ze op het juiste moment plant. Het is het beste om te wachten tot de kans op vorst voorbij is, zodat je zaden een goede start hebben.

Stap 5. Water geven en bemesten

Het is belangrijk om je planten regelmatig water te geven om ervoor te zorgen dat ze goed groeien en bloeien. Zorg ervoor dat je ze niet te veel water geeft, want dit kan wortelrot veroorzaken.

In het voorjaar hebben je planten ook extra voeding nodig. Geef ze daarom een goede meststof om ze een gezonde start te geven. Let er wel op dat je niet te veel mest geeft, want dit kan de wortels beschadigen.

Stap 6. Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het klaarmaken van je tuin voor de lente. Snoei de dode takken en bloemen van je planten en struiken weg.

Dit zorgt ervoor dat je planten meer energie hebben om nieuwe takken en bloemen te laten groeien. Ook is het goed om te snoeien om de vorm van je planten en struiken te behouden.

Zorg er wel voor dat je op de juiste manier snoeit, zodat je niet per ongeluk de verkeerde takken wegsnoeit.

Stap 7. Gazon verticuteren 

Om weer een mooie groene grasmat te krijgen in het voorjaar is het belangrijk deze goed te onderhouden. Dit begint al in de winter door de grasmat niet helemaal kort te maaien, het beste is je gazon met ongeveer 3 a 4 centimeter de winter in te laten gaan.

Dit zorgt voor extra bescherming van je grasmat, zodat deze tijdens de voorjaars beurt niet veel nodig heeft om weer knetter groen te worden:) Voor meer tips om je tuin winter klaar te maken check dit artikel.

Verticuteren tips

Om te beginnen met verticuteren moet je eerst even je gras kort maaien om het vervolgens goed te kunnen verticuteren. Maai je het gras niet, dan kan de verticuteer machine of tijdens het verticuteren niet voldoende mos weg gehaald worden.

Zo krijg je geen geen goed voltooide verticuteer beurt en zal je grasmat niet optimaal kunnen presteren. dat betekend dus, niet zon groene grasmat als bij de buren:)

Maak nette banen 1 richting op tijdens het verticuteren, hark het mos bij elkaar en ga dan je verticuteren in de tegengestelde richting voor optimaal resultaat. Je zult zien dat er weer veel mos uit komt.

Hark alles netjes bij elkaar en verwijder het van het gras. Verticuteren heeft het meeste effect als het gras licht vochtig is, dus een perfecte klus voor in de ochtend.

Verticuteer gereedschap

Het meeste bereik je met een elektrische of motorisch aangedreven verticuteermachine. Deze machines halen net iets meer mos uit je gras als dat je met bijvoorbeeld een verticuteerhark gaat doen. 

Natuurlijk bereik je met de hark wel hetzelfde resultaat na het meerdere te herhalen. Dus met andere woorden met een machine gaat het sneller en efficiënter:)

Deze machines kan je kopen voor een paar tientjes bij bijvoorbeeld Gamma of gewoon online bij Bol.com. Die machines zijn overal wel te koop en je kunt dan nog kiezen uit diverse merken. Ze beginnen bij een paar tientjes tot een paar duizend euro.

Dat is natuurlijk ieder voor zich maar, het ligt er ten eerste aan hoe vaak je wilt verticuteren en hoe groot het oppervlak is wat je moet verticuteren.

Verticuteer machine huren of kopen?

Wil je graag een eigen verticuteermachine kopen om het te pakken wanneer je wil maar weet je misschien niet goed welk type je moet kopen? Lees hieronder welke verticuteermachine bij welke tuin past.

 • Voor een klein gazon kan dat prima met de Gardena EVC 1000
 • Voor een middelgroot gazon wordt aanbevolen de Wolf Garten VA 378 E
 • Voor een grote tuin is de beste keuze de Wolf Garten VA 357 Bbenzine verticuteermachine
Klein gazon
Gardena EVC 1000
8
 • Motorvermogen 1.000 W
 • Werkbreedte 30 cm
 • Werkdiepte-instelling 3 x 3 mm
 • Gewicht 10,6 kg

Middel gazon
Wolf Garten VA378E
9
 • Motorvermogen 1800 W
 • Werkbreedte 370 cm
 • Opvangbak
 • Hoogte instelbaar
Groot gazon
Wolf garten VA357B
9.1
 • Briggs & Stratton 550 127 cc motor
 • 14 dubbele boodschappen
 • 6-voudige centrale tandafstelling
 • Opvangbak 45L
 • Beste keuze extra groot gazon

Natuurlijk zijn die machines ook te huur, check de website van Boels.nl voor de prijzen, het enigste nadeel van huren vindt ik.

Je moet het zelf ophalen terugbrengen wat vaak al met een aanhanger moet en je moet het van te voren plannen wanneer je wilt verticuteren.

Is het weer dan niet helemaal gewenst wat ze hadden voorspeld, dan zul je toch met het machientje aan de slag moeten:)

Stap 8. Kalk strooien

Om de zuurtegraad van de bodem te verhogen dien je kalk te strooien. Doordat planten verzuring afgeven wordt de PH-waarde van je bodem verlaagt.

En door kalk te strooien wordt je grond luchtiger wat ten goede komt van de PH-waarde:)

Pas op met teveel kalk strooien, als dit in het najaar al is gedaan hoeft het in het voorjaar niet overnieuw.

Tip: Strooi alleen kalk als je bodem het nodig is, anders wordt je gras geel in plaats van groen:)

Stap 9. Maak je tuin schoon

Na al het harde werk is het tijd om je tuin schoon te maken en te laten stralen. Verwijder alle gereedschap, potten en ander materiaal dat je hebt gebruikt tijdens het klaarmaken van je tuin. Maak ook je tuinmeubilair schoon en fris op voor het nieuwe seizoen.

Stap 10. Geniet van je tuin

Nu je tuin klaar is voor de lente, is het tijd om er optimaal van te genieten. Plan een tuinfeestje of een barbecue met vrienden en familie om te vieren dat je tuin weer tot leven is gekomen.

Vergeet niet om je tuin regelmatig te onderhouden, zodat hij er de hele zomer op zijn best uitziet. Na al het harde werk is het tijd om je tuin schoon te maken en te laten stralen.

Verwijder alle gereedschap, potten en ander materiaal dat je hebt gebruikt tijdens het klaarmaken van je tuin. Maak ook je tuinmeubilair schoon en fris op voor het nieuwe seizoen.

Conclusie

Het klaarmaken van je tuin voor de lente kan een uitdagende klus lijken, maar het is zeker de moeite waard. Door deze 10 stappen te volgen, zul je een prachtige tuin creëren waar je de hele lente en zomer van kunt genieten.

Met deze tips ben je klaar om je tuin te transformeren in een prachtig stukje natuur waar je van kunt genieten.

Plaats een reactie