De warme tijden gaan weer snel voorbij en je zit zo in de herfst. Als eenmaal de bladeren gevallen zijn in de herfst komt de winter er langzaam aan brrrr koud.
Dan is het ook de hoogste tijd om je tuin winterklaar te maken. Hoe je dit moet doen staat verderop in een handige checklist. Veel succes.
Waarom je tuin winterklaar maken?
Als je je tuin niet winterklaar maakt profiteer je niet in het voorjaar van de groei en de bloei. Van je groene grasmat of bloeiende planten. Dan heb je zelfs kans dat er niks meer groeit omdat alles is doodgevroren of door bladeren gestikt zijn.
Je moet echt je vaste planten gaan beschermen tegen de vorst en op tijd snoeien. Zodat in het voorjaar je tuin er weer picobello uitziet.
Wanneer tuin winterklaar maken
Uit onderzoek blijkt dat de beste tijd voor het winterklaar maken van je tuin is in oktober. Dit omdat de temperatuur vaak nog redelijk is en de grond nog zacht, waardoor het verplanten of bloembollen planten nog makkelijk gaat.
Het ligt ook een beetje aan de temperatuur. Soms kan het in november ook nog wel als de temperatuur nog redelijk is en er geen sprake is van vorst.
Om je tuin winterklaar te maken moet de temperatuur ongeveer tussen de 5 en 10 graden zijn. Als het nog te warm is, wacht dan even met het winterklaar maken van de tuin, want je gras groeit dan nog en het kan dan nog geen winterbehandeling gebruiken.
En ook voor jezelf wel zo fijn dat het niet te koud is als je met de handen de vijver in moet om het schoon te maken:)
Tuin winterklaar maken kosten
De kosten voor het winterklaar maken van je tuin varieert, dit omdat niet elke tuin even groot is. En de een heeft meer te snoeien als een ander of gewoonweg meer klussen te doen. En heb je met een vakman te maken of is het iemand in je buurt die tijd over heeft en je tuin wil doen.
Een vakman vraagt al gauw tussen de 30,- tot 60,- Euro, en vaak wisselen de prijzen ook naar het soort werk wat ze moeten verrichten. Voor zwaardere klussen wordt er meer geld gevraagd, let ook op waar de tuinman vandaan komt om dure voorrijkosten te voorkomen.
En is de prijs inclusief btw of exclusief, neemt de tuinman zelf zijn professionele gereedschap mee of moet die bij jou het uit de schuur halen? Check ook eerst de recensies van degene die je inhuurd, leverd de tuinman goed werk en is er sprake van een garantieregeling?
Dit alles heeft ook te maken met de kosten, een professionele tuinman met eigen gereedschap zal meer geld kosten, maar levert door de regel wel beter en eerlijk werk af.
Hoe maak je je tuin winterklaar (checklist)
1. Bescherm je gazon tegen de winter
Als je de winter in gaat, maai het gras dan niet te kort, laat ongeveer 4 CM hoog staan. Zo heeft je gazon meer kans te overleven als je een strenge winter tegemoet gaat. Hierdoor beschermt het gras zichzelf tegen de vorst.
Denk ook aan de bladeren die van de boom vallen op tijd weg te halen en niet te wachten tot er een stapel ligt.
Net als een mens moet ook het gras ademen om te overleven en er weer mooi groen bij te liggen in het voorjaar.
Een mooie groene kleur bereik je ook door op tijd kalk te strooien en vooral niet te laat als het al winter is. Dan heeft de kalk niet veel nut meer.
Echter alleen kalk strooien als het nodig is
2. Bescherm je planten tegen de vorst
Bescherm je planten tegen de winter, vaste planten kun je afdekken met zeil om ze te beschermen tegen de vorst. Planten die in bloempotten staan kun je dan beter binnen zetten, niet alleen omdat dan de plant kan overleven maar ook je bloempot.
De meeste bloempotten kunnen niet tegen vorst en zullen dan barsten. Je kunt de bloempotten dan bijvoorbeeld in de schuur zetten waar het boven de 0 graden is.
Sommige mensen kiezen er ook voor om de planten naar boven te sjouwen. Met sommige planten of bloemen zal dat ook wel moeten bijvoorbeeld exotische planten. Naar boven hoeft natuurlijk niet maar in de woonkamer zetten is ook nog wat of niet:)
3. Laat bladeren liggen in de borders
Waar we het eerder al over gehad hebben is blad weg te halen van je gazon, maar blad wat in je borders ligt bovenop de planten lekker laten liggen.
Deze beschermen je planten tegen de vorst en dat houdt ook nog eens onkruid tegen. Dit noemen ze ook wel mulchen.
4. Maak de vogelhuisjes winterklaar
Denk aan de vogeltjes in de winter, maak bijvoorbeeld voor de winter de vogelhuisjes schoon. Doe je dit niet, dan zullen ze niet bezet worden door vogeltjes die beschutting zoeken.
Denk aan voedsel voor de vogeltjes maar natuurlijk ook voor de egeltjes en eekhoorntjes. Je hebt complete voedselpakketten die je kunt kopen bij een dierenzaak bijvoorbeeld met pinda’s, vetbollen, vogelzaad, mezenbollen, pindakaas voor vogels.
5. Denk aan je buitenkraan af te sluiten
Denk aan je buitenkraan af te sluiten en het water uit de leidingen te laten lopen. Zo voorkom je dat de leidingen kapot vriezen door de vorst.
De koperen leidingen gaan vaak wel goed maar net bij de verbindingsstukken gaan ze stuk, echter als je een buitenleiding hebt van tyleen die kunnen wel makkelijk bevriezen en stuk gaan.
Vaak zit er onder de kruipruimte nog een aftapkraantje om volledig het water uit die leidingen te laten lopen, anders heb je kans dat nog in de bochten van de waterleiding water achterblijft.
Denk ook aan je tuinslang om die geheel leeg te laten lekken en vervolgens winterklaar op te ruimen in de schuur.
Anders kun je in het voorjaar voor een verrassing komen te staan dat er overal kleine gaatjes in de slang ontstaan zijn door de vorst.
Voorkomen is beter als genezen:)
Maar niet alleen de tuinslang, ook als je plastic gieters hebt staan. Ga gewoon even rondneuzen in je tuin en kijk rond wat allemaal kapot kan vriezen.
Denk ook aan je zonne-energie tuinverlichting, als je die makkelijk kunt verwijderen doe dat dan. Of anders ook afdekken met iets. Je kan dit bijvoorbeeld simpel met een vuilniszak doen met daarom een elastiek.
Nu zul je misschien wel denken, dat kan toch echt niet kapot vriezen. Als je een strenge winter krijgt kan er veel kapot vriezen. En als je het makkelijk kunt verwijderen en opbergen, waarom dan niet? Ze zijn peperduur in aanschaf
6. Bloembollen planten net voor de winter
Wil je graag in het voorjaar ook kleurrijke tulpen, sneeuwklokjes en of prachtige narcissen zien bloeien In je eigen tuin. Of ben je meer van de Hyacinten of Irissen?
Dan moet je tussen oktober en december nog voor de vorst de bloembollen potten. Om de grond goed los te maken kun je gebruik maken van een spade waardoor je wat makkelijker de bloembollen kunt potten.
7. Vijver winterproof maken
Denk natuurlijk ook aan je vissen in de vijver, zorg ervoor dat er geen gevallen blad in blijft drijven. En erger nog als het lang blijft liggen in het water, dan gaan de bladeren rotten wat niet goed is voor het zuurstofgehalte in het water. Dus ook niet voor de vissen.
Je kunt ook een net over de vijver spannen zodat de bladeren het water niet bereiken. Heb je een vijverpomp in het water? Als je deze kunt demonteren doe dat dan.
De kans is groot dat de pomp kapot vriest en dat is natuurlijk zonde. Zorg ook eens in de zoveel tijd dat je de vijver grondig een onderhoud geeft. Dit is aan te raden om dit in de herfsttijd te doen als het blad van de bomen is gevallen en zo niet weer in je vijver kan vallen.
8. Tuingereedschap winterklaar weg zetten
Na de laatste keer verticuteren of gras maaien zorg je natuurlijk dat je tuingereedschap schoon in de schuur opgeborgen wordt.
Maak de messen goed schoon van de grasmaaier met bijvoorbeeld een staalborstel, zodat je er in het voorjaar gemak van hebt. Dit geldt ook voor je verticuteermachine of snoeigereedschap. Alles wat goed schoon blijft gaat langer mee.
Je kunt ook ervoor kiezen het eerst af te spuiten met water maar zorg er dan wel voor dat alles goed droog opgeborgen wordt. Sommige onderdelen kun je nog smeren met kruipolie of smeervet zodat deze niet gaan roesten en soepel blijven bewegen.
9. Grondpomp demonteren
Heb je een vaste grond pomp in je tuin voor bijvoorbeeld het sproeien van je tuin? Als je deze makkelijk kunt demonteren kun je dat beter wel doen.
Demonteren en dan doorblazen met een compressor zodat al het water eruit is. Het beste is dan ook nog het op te bergen in de schuur.
Ook deze grond pompen kunnen makkelijk beschadigd worden door de vorst Deze pompen zijn ook peperduur dus beter demonteren dan een nieuwe kopen:)
10. Vaste tuinsproeierssysteem doorblazen
Sommige mensen hebben een interne sproeisysteem in de tuin, dat is natuurlijk ideaal. Je hoeft niet meer met tuinslangen en sproeiers te slepen naar je tuin toe om deze te voorzien van water.
Klein nadeeltje is wel dat deze natuurlijk niet demonteerbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat je ook deze door blaast met een compressor zodat al het water uit de leidingen lekt.
Als er een sproeier of leiding kapot vriest van dit systeem dan wordt het helemaal een duur grapje. Je moet dan natuurlijk alles weer gaan uitgraven en vernieuwen.
11. Water ornament opruimen
Waar veel mensen niet aan denken is het water abonnement opruimen voor de winter begint. Dit is natuurlijk een waterparadijs en zeer vatbaar voor de vorst.
In een waterornament zit vaak ook een pompje die het water rondpompt. Als je niet het hele waterornament naar binnen kunt krijgen, probeer dan het pompje te demonteren en weg te leggen in de schuur.
Ook in het waterornament zitten leidingen, blaas deze ook door met een compressor. Wel voorzichtig hiermee, niet met teveel druk!
Veel succes met het winterklaar maken van je tuin, heb je nog tips? Laat het ons weten.