Waterkoker schoonmaken doe je zo!

Een waterkoker is een apparaat die veel gebruikt wordt. Je gebruikt hem om er thee of oploskoffie mee te kunnen zetten, maar ook om je spaghetti in kokend water te kunnen zetten. Het is dan ook belangrijk dat een waterkoker schoon is. Zonder dat we het doorhebben wordt een waterkoker vrij eenvoudig vies. 

Een waterkoker zal aan de binnenkant niet vol met stof zitten, maar wel met kalk. Dit komt door de kalk die wij in het water hebben zitten. Het is in de meeste gevallen handig om je waterkoker eens in de zoveel tijd te ontkalken. 

Waarom een waterkoker ontkalken?

Wanneer een waterkoker niet voldoende ontkalkt wordt, zal er veel kalk aanwezig zijn in de waterkoker. Dit is vanuit een hygiënisch oogpunt niet de juiste manier van een goed kopje thee zetten. Een waterkoker zal door de kalk al snel minder snel werken.

Het kan steeds langer duren voordat het water daadwerkelijk gekookt is. Hierdoor denk je dat de waterkoker niet meer in orde is, terwijl het alleen maar door de kalk komt. Er zal een kalkfilter aanwezig zijn in de meeste waterkokers.

Het kalk kan wel los laten en in de waterkoker zelf drijven. Dit zijn stukjes die in de waterkoker drijven. Dit is niet al te fris. Het kan zelfs zo zijn dat je thee naar kalk kan gaan smaken. Je wilt natuurlijk niet dat je thee naar kalk smaakt, daarom moet je de waterkoker goed ontkalken. 

waterkoker schoonmaken doe je zo
Waterkoker ontkalken

Kalk is gelukkig niet schadelijk voor je gezondheid. Anders zouden wij het kraanwater ook niet kunnen drinken. Het zorgt er wel voor dat je waterkoker zelf niet meer werkt zoals het hoort. Je kan dan beter je waterkoker goed onderhouden. 

Niet alleen moet je de waterkoker ontkalken maar, ook je koffiemachine! Check hier even hoe dat moet.

5 tips voor het ontkalken van je waterkoker

Niet iedereen weet hoe je een waterkoker zal moeten ontkalken. Er zijn verschillende manieren waarop je een waterkoker kunt ontkalken. De tips zullen je verder kunnen helpen om je waterkoker weer mooi en schoon te krijgen. 

Tip 1: Azijn

Je kan op een vrij eenvoudige manier je waterkoker met azijn ontkalken. Vul de waterkoker met de helft water en de helft azijn. Als dit gekookt heeft, zullen de meeste kalkresten los laten.

Als er toch nog wat aanwezig is, kun je het gewoon nog een keer doen. Het is wel belangrijk dat je de waterkoker daarna een paar keer goed omspoeld. Anders is de kans aanwezig dat het water nog naar azijn zal blijven smaken.

Tip 2: Citroen of citroensap 

Waterkoker schoonmaken met citroensap
Gebruik citroensap om je waterkoker mee schoon te maken

De citroenen kun je uitpersen en daarna het sap in de waterkoker doen. Anders kun je twee lepels aan citroensap in de waterkoker doen. Je vult de rest met water en je laat het water koken.

De kalk zal dan weg moeten zijn, anders kun je hetzelfde nog een keer doen. Het goed omspoelen is wel een must, zodat niet alles naar citroen blijft smaken. Het voordeel van citroen is dat het niet zo stinkt als azijn.

Tip 3: Citroenzuur

Citroenzuur is niet in elke winkel te vinden, maar wel bij de apotheek. Je kan er prima mee schoonmaken. Het is de bedoeling dat je de waterkoker eerst aanzet en daarna pas het citroenzuur in de waterkoker toevoegd. Hooguit 2 lepels is genoeg. Dit laat je een kwartier inwerken en daarna spoel je de waterkoker om. De stukken kalk die achter blijven kun je wegschrappen. 

Tip 4: Vaatwastablet

Het klinkt misschien een beetje gek, maar een vaatwastablet kan vrij makkelijk werken om een waterkoker te ontkalken. Je zet de waterkoker aan met de tablet erin. Dan maak je hem daarna schoon met normaal water. Je zal direct zien dat de kalk stukken er uit zullen vallen, anders kun je het proces gaan herhalen. Je waterkoker gaat er ook lekker fris van ruiken.

Tip 5: Ontkalker

Je zal uiteraard ook voor de makkelijke weg kunnen kiezen. In de winkel verkopen ze verschillende ontkalkers waar je er een uit kan kiezen. Deze ontkalker laat je intrekken en spoel je daarna weer uit. Je hebt dan geen last van het feit dat jezelf een oplossing moet gaan zoeken. Dit heeft de winkelier op dit moment al voor jou gedaan. 

ontkalker 1 liter DE/NL/FR
Koop direct
bol.com (€18,35)
Laatst bijgewerkt: februari 29, 2024 - 3:11 am

Waar je waterkoker niet mee schoonmaken? 

Er zijn verschillende producten waar jij je waterkoker niet schoon mee kan maken. Wanneer je dit wel doet is de kans aanwezig dat de waterkoker niet schoon wordt, of dat de waterkoker zelfs beschadigd kan worden. Het is daarom belangrijk dat je goed nagaat wat je wel in een waterkoker kan doen en wat niet. 

Soda

Soda is een ontvettend product. Het zal er niet voor zorgen dat je waterkoker ontkalkt wordt. Het heeft dan ook geen zin om soda in je waterkoker te doen. Je waterkoker zal hier niet schoon van worden en de soda smaak is niet erg lekker wanneer je weer wat thee hebt gezet. Daarom is het belangrijk om geen soda in je waterkoker te doen. 

Groene zeep

waterkoker schoonmaken
Nooit je waterkoker schoonmaken met groene zeep

Als mensen iets willen schoonmaken, zijn ze snel geneigd om naar ouderwetse trucjes te neigen. Zo ook naar groene zeep. Echter heeft het absoluut geen zin om groen zeep in je waterkoker te gooien.

Het enige wat je er mee bereikt is dat je waterkoker naar groene zeep zal gaan smaken. De kalk zal na die tijd nog steeds aanwezig zijn en niet opgelost zijn. Daarom is het verstandig om geen groene zeep in je waterkoker te gooien. 

Welke waterkokers zijn te adviseren voor weinig onderhoud? 

Er zijn heel wat verschillende waterkokers waar je uit zal kunnen kiezen. Het is makkelijk als je een waterkoker hebt waar jezelf vrij weinig onderhoud aan hebt. Gelukkig zijn er verschillende soorten waterkokers waar je uit kan kiezen die niet zoveel onderhoud nodig zullen hebben als andere waterkokers. Dit scheelt je ook een hele hoop ontkalk werk en je weet zeker dat er minder kalk aanwezig zal zijn.

Russell Hobbs

De Russell Hobbs is een zeer goede waterkoker. De volledige benaming is de Russell Hobbs Retro Classic Waterkoker 1.7L 2400W. Het opwarmen in deze waterkoker gaat vrij snel en de koker is snel genoeg om het kookpunt te bereiken. Deze waterkoker kan zo ongeveer binnen 55 seconden 1 kop koken.

De kooktijd van 103 seconden is de tijd wanneer de waterkoker zelf afslaat. De Russell Hobbs kan op verschillende standen worden ingesteld waardoor je meerdere kookpunten kunt instellen.

Er zullen ook verschillende hoeveelheden aan water in de waterkoker gedaan kunnen worden. Zo weet je precies hoeveel water je voor een bepaalde kop nodig zal hebben.

waterkoker schoonmaken doe je zo
Waterkoker Russell Hobbs

Het voordeel van deze waterkoker is dat er een kalkfilter in zit. Dit houdt in dat je nooit kalk in je thee zal krijgen, omdat het uit het water wordt gefilterd. Dit is een groot voordeel want je hebt er dan minder onderhoud aan. 

Russell Hobbs 21671-70 Retro Classic Noir Waterkoker – Zwart
Koop direct
bol.com
Laatst bijgewerkt: februari 29, 2024 - 3:11 am

Princess

De princess waterkoker is ook een zeer goede waterkoker. De volledige naam is Princess 236023 Waterkoker 1L 2200W. Het grote voordeel van de waterkoker is het feit dat er een driedubbel beveiliging op zit. Het is dus een zeer veilige waterkoker om te gebruiken in bijvoorbeeld een gezin.

Daarnaast kookt het water redelijk snel, omdat het een waterkoker is van 1 liter. Hoe minder water er in één keer gekookt kan worden, hoe sneller de waterkoker warm zal gaan worden. Een ander erg groot voordeel is het feit dat de waterkoker amper geluid maakt. Je hebt soms waterkokers die erg veel lawaai maken.

Dit kan vervelend zijn als je de waterkoker een keer in de avond zal willen gebruiken. Als laatste is de waterkoker erg eenvoudig te onderhouden. De waterkoker is niet al te groot, waardoor het onderhouden vaak nog een stuk makkelijker wordt. Je hoeft aan de binnenkant niet veel te onderhouden, omdat ook in deze waterkoker een filter aanwezig is. 

Solis Vario 

De Solis Vario is de laatste in het rijtje, maar zeker niet de minst goede. De volledige naam van deze waterkoker is de Solis Vario Temp Kettle 5516 Waterkoker met Temperatuurregeling. Het is een erg makkelijke aanname, want de naam zegt het al, het grote voordeel is het feit dat de waterkoker een erg fijne temperatuurregeling heeft.

Een ander erg groot voordeel is het feit dat deze waterkoker een warmhoudfunctie heeft van maar liefst 2 uur. Verder heeft de Solis Vario een extra grote vulopening. Op die manier kun je makkelijk veel in de kan schenken of er theebladeren in toevoegen. De Solis Vario is een waterkoker waar ruim 1,7 liter in kan.

Een ander voordeel is net als de bovenstaande waterkokers dat er filter in zit om het kalk tegen te houden. Je voorkomt dus altijd dat je eventueel kalk stukjes in je thee terug zal kunnen gaan vinden. 

Koop direct
bol.com (€95,70)
Laatst bijgewerkt: februari 29, 2024 - 3:11 am

Wil je misschien ook weten hoe je je Airfryer het makkelijkste schoonmaakt? Check hier even hoe!

 

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€18,35)
blokker.nl (€16,95)
Laatst bijgewerkt: februari 29, 2024 - 3:11 am

Plaats een reactie