Blender schoonmaken tips en onderhoud doe je zo!

Met een blender kunnen we vele lekkere gerechten en drankjes maken. Denk bijvoorbeeld eens aan de heerlijkste smoothies, maar ook soepen kunnen worden bereid in een blender. Op het internet zijn tal van verschillende gerechten en recepten te vinden welke eenvoudig en snel met een blender zijn te maken.

Een groot voordeel van deze machine is, dat je binnen een mum van tijd een gladde substantie creëert, waar dit met andere machines toch wat langer zal duren. In sommige gevallen is het zelfs helemaal niet mogelijk. Na het gebruik van de blender wil je deze natuurlijk weer helemaal schoon terug in de kast zetten. Enkele schoonmaaktips zullen hieronder worden beschreven.

Schoonmaken van de blender is een simpele klus

In sommige gevallen hoef je de blender niet handmatig schoon te maken. Deze kunnen bijvoorbeeld in de vaatwasser, waardoor al het werk voor je wordt gedaan. Toch zijn niet alle apparaten hiervoor geschikt.

Een andere handige manier is door de machine zelf te laten werken. Vul de blender voor ongeveer driekwart vol met kokend water en doe er dan een beetje afwasmiddel bij. Vervolgens zet je de blender een paar seconden aan, zodat het sopje overal langs is gegaan.

Om de mesjes net wat schoner te krijgen, kan je hierna nog eens met een afwasborstel erlangs. Spoel de blender hierna af om het af te drogen. Wees er zeker van dat de mesjes goed droog zijn om roest te voorkomen. Zet de beker bij voorkeur ondersteboven weg zonder dop erop. Zo voorkom je nare geurtjes en kan eventueel achtergebleven vocht naar beneden lopen.

Blender vergeten schoon te maken. Wat nu?

Soms komt het wel eens voor dat we na het gebruik van de blender, deze even wegzetten om verder te gaan met een ander gerecht. Aan het eind van de dag kan je er dan achter komen, dat je de beker bent vergeten af te wassen. Het kan lastig zijn om de aangekoekte deeltjes los te krijgen, maar ook hier is natuurlijk een oplossing voor.

Vul de kan met heet of kokend water en laat het minimaal een half uur tot een uur staan. Zo krijgen de restjes kans om los te weken. Vervolgens herhaal je de afwasmethode zoals in de vorige alinea beschreven. Voor je het weet beschik je weer over een zeer schone maatbeker.

Blenderbeker in de vaatwasser

Mocht je ervoor kiezen om de beker van de blender in de vaatwasser te zetten, dan moet je op een paar dingen letten. Ten eerste kan het ervoor zorgen, dat de mesjes bot worden als je dit vaker doet. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken welke vaatwastabletten je gebruikt.

Er zijn tabletten waarbij er nog kalkaanslag achterblijft op de glazen. Dit zit er niet alleen vies uit, maar zorgt er ook nog eens voor dat je dubbel afwaswerk doet. Kies daarom altijd voor tabletten waarbij de vaat glanzend schoon achterblijft.

Zo voorkom je niet alleen kalkaanslag, maar ook dat de mesjes van de blender gaan roesten. Controleer daarnaast ook altijd of de mesjes goed droog zijn, voordat je de schoongemaakte blender weer terug in de kast zet.

Gebruik eens baking soda met azijn

Een minder voorkomende manier van schoonmaken van de blender is door gebruik te maken van baking soda en azijn. Als er hardnekkige etensresten achterblijven op de mesjes van de blender, dan kan je ervoor kiezen om baking soda, azijn en een beetje water toe te voegen aan de beker.

Laat het geheel vervolgens een nacht staan, zodat de volgende dag alles is losgeweekt. Uiteraard adviseren wij wel om hierna het geheel nog een keer goed af te wassen, zodat je geen onaangename geurtjes achterlaat. En natuurlijk maak je het elektrische gedeelte nooit schoon met water. Dit kan kortsluiting veroorzaken of het apparaat zal bijvoorbeeld stuk gaan.

Motorgedeelte schoonmaken is ook belangrijk

Waar in veel gevallen alleen maar gekeken wordt naar de maatbeker, is het ook zeer belangrijk om het motorgedeelte goed te onderhouden. Zorg ervoor dat alles schoon wordt achtergelaten na gebruik van de blender.

Haal bijvoorbeeld een doekje over de behuizing en zorg ervoor dat er geen etensresten achterblijven in de tandwielen. Het goed schoonmaken van de blender is tevens een onderdeel van het onderhoud van het apparaat.

Enkel tips voor het goed schoonmaken van de kan zelf zijn hierboven al weergegeven. Als jij zelf over een leuke en andere manier beschikt voor het schoonmaken van de blender, dan kan je ons dit altijd melden.

Blender schoonmaken
Kan de kan van de blender in de vaatwasser?

Weet je dat niet zeker? Neem dan de gok niet zou ik zeggen, gooi een drup vaatwasmiddel in de kan en vul het 3/4 met kokend water. Even aanzetten en naspoelen en de kan is als nieuw.

Hoe moet je een blender gebruiken?

Dat is eigenlijk bij elk type anders maar, de basic is: vullen met fruit of wat je erin wilt hebben, dan absoluut eerst de deksel erop en gaan.

Kan je soep in de blender doen?

Niet elke blender is geschikt voor soep, check de verpakking of kijk hier welke daar wel geschikt voor zijn.

Plaats een reactie