Afvoer ontstoppen tips&tricks – Dit moet je absoluut niet doen!

Afvoer onstoppen, loopt het water in jouw keuken of badkamer niet meer goed door? Dan heb je vaak te maken met een verstopte afvoer! Dit wordt regelmatig veroorzaakt door etensresten en haren in de wasbak of doucheputje.

Bij het ontstoppen van je afvoer moet je jezelf afvragen of jij dit misschien niet zelf kunt. Er bestaan namelijk veel gadgets waarmee jij je afvoer kunt ontstoppen.

Het is dus handig om zelf eerst wat research te doen voordat je professionele hulp inschakelt en zo heel wat euro’s armer bent. 

Besparen op je afvoer ontstoppen

Als jouw afvoer is verstopt en je bent zelf niet handig genoeg om zelf je afvoer te ontstoppen dan is het goed om een bedrijf in te schakelen. Het inschakelen van een bedrijf kan best prijzig zijn.

Er zijn een aantal dingen waarop je kunt letten om de kosten niet al te hoog op te laten lopen.

Hou het in de buurt

De eerste tip is om een rioolspecialist te bellen bij jou in de buurt. Bij een lokale vakman betaal je namelijk niet zo een hoge voorrijkosten. Dat kan al flink wat euro’s schelen. Er zullen vast en zeker wat rioolspecialisten bij jou in de buurt zitten. Je kunt deze vaak vinden via Google.

Alleen door de weeks

Nog een tip is om de rioolspecialist doordeweeks langs te laten komen. Meestal is de prijs doordeweeks lager dan in het weekend of ‘s avonds. In de avonden en de weekenden wordt er vaak een aangepast tarief gerekend wat beduidend hoger ligt dan het tarief doordeweeks.

Dit geldt ook voor het tarief op feestdagen. Soms kom je er niet onderuit om toch in de avond, in het weekend of op een feestdag een rioolspecialist in te moeten schakelen omdat dan het probleem in het riool echt niet kan wachten. 

Gebruik geen ontstoppingsmiddel

Mocht je zelf wat willen betekenen gebruik dan vooral geen ontstoppingsmiddelen. Deze zijn vaak duur en werken maar tijdelijk. Vaak beschadigen ze ook nog eens je afvoer. Laat dus een vakman komen.

Ook is het aan te raden om uit te kijken met een trekveer. Vaak maken mensen hiermee per ongeluk iets stuk. Laat ook dit gebruik aan de specialist over!

Wanneer het gebeurt dat je door toedoen van de trekveer meer schade oploopt aan je riool en jij hebt dit zelf gedaan dan kan het zomaar zijn dat jouw verzekering de schade niet vergoed.  

Zelf je afvoer ontstoppen?

Soms is je afvoer niet hardnekkig verstopt en is dit eenvoudig zelf op te lossen. Check daarom dus eerst voordat je een rioolspecialist inschakelt of je de afvoer wellicht zelf kunt ontstoppen.

Lees daarom dit artikel goed door en probeer alle trucjes, voordat je een rioolspecialist inschakelt. Dit kan je namelijk vele euro’s schelen! Ook zijn er vele gadgets beschikbaar die je tegen een lage prijs kunt aanschaffen om je afvoer te ontstoppen.

Ga daarom rustig alle stappen langs en bel als laatst een rioolspecialist mocht het geen effect hebben gehad.

Draai je sifon los

Een stap om je afvoer te ontstoppen is om je sifon los te draaien. In elke afvoer zit een sifon. Dit is het deel onder de wasbak wat eruitziet als een soort reservoir. In de bocht hopen haren, zeepresten en vuil zich op.

Voordat je gaat ontstoppen is het dus aan te raden deze eerst te controleren en goed schoon te spoelen. Vaak komt hier veel troep uit, houdt hier dus een emmer onder.

Soda en kokend water

Een van de manieren om je afvoer te ontstoppen is om dit te doen met soda en kokend water. Dit lost namelijk vetresten op in een gootsteen of wasbak. Het is de bedoeling dat je een pak soda ment met een liter kokend water en in de verstopte afvoer wordt gegoten.

Als het probleem zich na 1 nacht nog voordoet dan is het aan te raden om een rioolspecialist te bellen.

Soda en azijn

Een andere truc die je makkelijk zelf kunt doen is om met soda en azijn je afvoer te ontstoppen. Door kalkaanslag kan je afvoer ook verstopt raken. Gooi eerst een kopje baking soda in het afvoerputje.

Wanneer je dit hebt gedaan giet je er voorzichtig een kopje azijn bij. Let erop dat dit gaat borrelen, schuimen en bruisen dus ga er niet boven hangen:)

Na ongeveer een kwartiertje giet je er kokend water overheen. Is de verstopping nog niet helemaal verholpen dan kun je dit proces rustig nog een keer herhalen.  

Afwasmiddel

Je kunt ook je afvoer ontstoppen met afwasmiddel. Als je afvoer is verstopt door vet dan werkt afwasmiddel goed tegen vetresten. De bedoeling is dat je dit mengsel in je afvoer giet en het een halve dag laat inwerken.

Als je na een halve dag de kraan weer opendraait en het water goed wegspoelt dan is het probleem verholpen. 

Plopper

Is je wasbak, wc, gootsteen, douche of bad verstopt dan kan een plopper wellicht de oplossing zijn. De bedoeling van een plopper is om het rubber eerst onder de warme kraan te houden.

Dit zorgt ervoor dat het materiaal flexibeler wordt. Daarna zorg je dat er in de afvoer een klein laagje water staat, waar je de plopper recht op zet. Vervolgens beweeg je de plopper krachtig op en neer, zodat er vacuüm ontstaat, waardoor het vuil losschiet.

Trekveer

Niet meteen iets waar je zelf mee moet beginnen als je er geen notie van hebt hoe dit werk is het gebruiken van een trekveer niet aan te raden. Een trekveer is een flexibele staaldraad die je langzaam door de verstopte leiding duwt.

Je prikt hiermee door de verstopping heen. Wel moet je opletten dat je niet te veel kracht zet. De kans is anders groot dat je de afvoer kapot maakt en dat dit zorgt voor een lekkage.

Je verzekering zal in dat geval ook niets vergoeden. Pas dus goed op dat je hiermee niet te veel kracht uitoefent. Mocht je dit toch te spannend vinden dan kun je beter eerst een van de andere manieren proberen om de verstopping op te lossen.

Hogedrukreiniger

Is het een hardnekkige verstopping dan kun je gebruik maken van een hogedrukreiniger om je riool te ontstoppen. Het is de bedoeling dat je de spuit in de verstopte afvoer richt en daar voorzichtig water in spuit.

Er is kans op terugslag dus dat kan een vieze boel worden. Zorg dus dat je een aantal oude handdoeken naast je hebt liggen die vies mogen worden. Wat nog handiger is een speciale ontstopper die je op je hoge drukspuit aan kunt sluiten.

Deze zijn speciaal gemaakt voor het riool te ontstoppen, het is een dunne slang met aan de kop een sproeisysteem die aan 3 kanten water weg spuit onder hoge druk en zo zich een weg baant door het vuil en de verstopping oplost.

Deze oplossing is vaak het effectiefste en wordt veel toegepast, ook door rioolspecialisten.. Bekijk hier de rioolrenigingsset bij Bol.com

Gadgets voor het ontstoppen van je afvoer

Naast handige trucjes zijn er ook veel gadgets die je kunt bestellen om zelf een poging te wagen om je afvoer te ontstoppen. Zo heb je bijvoorbeeld een ontstoppingskanon.

Deze zorgt ervoor dat je zonder professionele hulp je afvoer kunt ontstoppen. Deze werkt in principe hetzelfde als een plopper, alleen werkt het ontstoppingskanon sneller en effectiever.

Hier heb je namelijk minder kracht voor nodig. Je pompt als het ware lucht in het kanon, waardoor het de trekker ophaalt. Zo verdwijnt de verstopping. Ook heb je handige rioolontstopper sets te koop op het internet tegen een lage prijs. 

Online Video’s

Tegenwoordig staat het internet vol met handige video’s over het repareren van allerlei dingen. Zo staan er ook super veel video’s over het ontstoppen van de afvoer op. De meest handige tips en tricks zijn hierboven al gegeven, maar zie jij liever eerst een voorbeeld dan is het aan te raden om hier een video over op te zoeken.

In de video’s wordt hetzelfde omschreven als wij voor je gedaan hebben. Dit is dus meer voor de mensen die het eerst visueel gezien willen hebben en zo precies zien welke handelingen zij moeten verrichten om de verstopping te lijf te gaan. 

Wat nooit te gebruiken?

Er wordt met klem afgeraden om chemische middelen te gebruiken bij het ontstoppen van je afvoer. Dit maakt namelijk de kans op slijtage of beschadigingen erg groot. Ook kan het gevaarlijk zijn bij contact met de huid.

Dit kan namelijk snel zorgen voor nare brandwonden. Doe ook nooit dingen waarvan je zelf geen verstand hebt. Dit kan namelijk ervoor zorgen dat je de leidingen juist beschadigt en zorgt voor een lekkage

Wist je dat er zelfs een kans is op explosiegevaar wanneer je gebruik maakt van chemische middelen? Zeker wanneer je deze met elkaar gaat mengen is die kans zeer groot.

Doe dit dus nooit! Buiten dat er kans is op explosiegevaar is het ook voor jezelf helemaal niet gezond. Er komen namelijk giftige dampen vrij die jij dan inademt. 

Stel je voor dat jij een chemisch middel hebt gebruikt maar de verstopping nog niet is opgelost. Je besluit om de sifon onder je wasbak los te draaien. Wanneer hierin nog een deel van het eerder gebruikte chemische middel zit komt er een walm vrij en jij ademt dit dan in.

Het kan zelfs zo zijn dat je daar blijvend schade aan je luchtwegen aan overhoudt. Twijfel je dus? Ga het risico dan niet nemen en bel een rioolspecialist om de verstopping op te lossen.

Voorkomen dat je afvoer verstopt raakt

Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om in het vervolg te voorkomen dat jou afvoer verstopt raakt. We hebben voor jou een aantal acties die je op kunt volgen om zo het verstoppen van je afvoer te beperken tot een minimum.

– Maak elke maand je afvoer schoon met soda en kokend water

– Maak met regelmaat je sifon schoon zodat zich daar geen vuil op kan hopen

– Spoel niet onnodig veel wc-papier door de afvoer

– Gooi geen vochtige doekjes in je toilet. Deze zijn niet van papier gemaakt en hopen zich op

– Gebruikt frituurvet of olie door je afvoer gooien is een No Go!

– Gebruik afvoerzeefjes zodat er niet onnodig etensresten door de afvoer gespoeld worden

Zelf doen of het toch laten doen?

Denk je dat je het niet zelf voor elkaar krijgt ga dan niet te lang aan lopen modderen maar bel de vakman. Het is niet handig om er zelf veel aan te doen als je er niet genoeg vanaf weet omdat je dan meer kunt beschadigen dan dat je het probleem zou oplossen.

Wanneer jij je afvoer verder beschadigt ben je verder van huis en kom je onnodig voor hoge kosten te staan. De kans dat er dan meer moet gaan gebeuren dan alleen de verstopping oplossen is dan heel erg aanwezig. 

Wanneer de rioolvakman komt kan het zijn dat deze eerst een camera-inspectie doet om zo te zien waar de verstopping zich precies plaatsvindt. De vakman kan dan handelen naar wat hij op de camera heeft gezien.

Vaak is met een klein uurtje de verstopping dan al opgelost en kan je er weer jaren tegenaan, mits jij je natuurlijk houdt aan de tips hoe jij zelf kunt voorkomen dat je een verstopping krijgt. 

Plaats een reactie