6 Tips voor een brandschone keuken

De keuken poetsen, daar hebben we meestal niet zoveel zin in. Toch is het belangrijk dat dit het liefst dagelijks gebeurd. Met een schone keuken voorkom je dat bacteriën vrij spel hebben. Met onze tips is je keuken binnen no-time schoon!

Schoonmaken van het fornuis

Als eerst beginnen we met het schoonmaken van het fornuis. Het liefst maak je deze iedere keer nadat je gekookt hebt schoon maar laten we eerlijk wezen, in de praktijk gebeurt dat meestal niet. De vlekken die daar vervolgens door ontstaan kunnen hardnekkig zijn en moeilijk te verwijderen maar daar hebben we een oplossing voor.

Maak gebruik van een ontvettende allesreiniger. Bijvoorbeeld Dasty die je bij de Wibra kunt aanschaffen. Ook afwasmiddel is een optie en dat zorgt er tevens voor dat je gasfornuis weer gaat blinken.

tips voor een schone keuken
Schoon gasfornuis

Het aanrecht poetsen

Het aanrecht moet je natuurlijk dagelijks schoonmaken. Je bereid hier iedere keer opnieuw je eten en dan is het wel zo hygiënisch als het schoon is. Om de aanrecht te poetsen is de eerste stap om alles te verwijderen dat op dat moment op de aanrecht staat.

Denk bijvoorbeeld aan je koffieapparaat, keukenmachine en messenset. Vervolgens kun je met een sopje aan de slag zonder dat je een hoekje vergeet! Voor de sopje kun je kiezen voor een combinatie van water en allesreiniger of afwasmiddel.

tips voor een schone keuken
Aanrecht poetsen

De gootsteen laten blinken

tips voor een schone keuken
Gootsteen schoon

Als de aanrecht schoon is kan de gootsteen natuurlijk niet ontbreken. Deze kun je eenvoudig weer laten blinken door te poetsen met een spons en afwasmiddel. Vervolgens spoel je alles af met de kraan en de gootsteen blinkt weer! Je kunt de gootsteen ook vullen met schoonmaakazijn en dit een tijd laten staan. Wanneer je het water weg laat lopen zul je zien dat dat het brandschoon is.

De kraan schoonmaken

tips voor een schone keuken
Kraan schoonmaken

De aanrecht, check. De gootsteen, check. Nu is het de beurt aan de kraan. Deze kun je natuurlijk gewoon met een doek schoonmaken maar feit is dat je niet overal bij kunt. Er blijft dus altijd vuil achter. Wanneer je de kraan goed wilt schoonmaken kun je het beste aan de slag gaan met een oude tandenborstel. Hiermee kun je alles goed schoon schrobben.

De keukenkastjes schoonmaken

De keukenkastjes moeten natuurlijk ook worden schoongemaakt. Dat kun je heel eenvoudig doen met behulp van een sopje. Een combinatie van water en allesreiniger. Zorg dat je het stevig poetst want ook keukenkastjes bevatten vaak een heleboel bacteriën. Zijn er hardnekkige vlekken maak dan gebruik van een ontvetter.

De keukenvloer dweilen

tips voor een schone keuken
Keukenvloer dweilen

Tot slot gaan we aan de slag met de keukenvloer. Je loopt eroverheen, je laat er van alles op vallen. Met andere woorden, op de keukenvloer krioelt het ervan de bacteriën. Maak een sopje van heet water en een ontvettende dweilmiddel en maak gebruik van een microvezeldoek om de vloer te dweilen. Met een dweil lukt het vaak niet om de hoeken mee te nemen. gebruik hier een apart microvezeldoekje voor en doe dit met de hand.

6 Tips voor een brandschone keuken
Waarom keuken schoonmaken?

Natuurlijk is het belangrijk om je keuken schoon te houden voor de hygiëne, Zo voorkom je dat bacteriën zich verspreiden in je keuken. Dit natuurlijk om te voorkomen dat men ziek wordt en je geen ongedierte aantrekt zoals mieren. 

Hoe maak je een vette keuken weer schoon?

De makkelijkste en goedkoopste manier is om azijn te gebruiken, probeer dit wel eerst even op een te klein stukje waar je het niet goed ziet. Tip:  Gebruik een plantensproeier om het  jezelf makkelijk te maken. Je kan ook Dasty gebruiken om je keuken vetvrij te maken, let hier wel bij op op welk aanrechtblad je het gebruikt. 

Hoe vet van keukenkastjes verwijderen?

Ja dit klinkt waarschijnlijk raar maar,  gebruik hiervoor onverdunde wasverzachter om de keukenkastjes vetvrij te maken. Hierbij gebruik je een droge doek om de keukenkastjes goed op te poetsen,  tevens helpt dit bij een volgende schoonmaakbeurt omdat er een soort waslaagje achterblijft. 

Plaats een reactie