Gourmetten met kids – Zo kun je dat op een veilige en gezellige manier doen!

Gourmetten met kids – Zowel tijdens als buiten de feestdagen is gourmetten nog steeds ontzettend populair. Vooral om de gezelligheid is het een populair fenomeen en komt het in vrijwel ieder gezin maandelijks tot wekelijks terug. Behalve de gezelligheid, bied het ook veel voordelen. Bijvoorbeeld de veelzijdigheid. Iedereen kan bakken en braden wat hij of zij lekker vindt.

Naast dat er veel voordelen zitten hieraan, zijn er natuurlijk ook een aantal punten waar je als volwassen op moet letten. Zeker wat de kinderen betreft. Door hierop te letten kun je de veiligheid waarborgen en weet je zeker dat de avond zonder ongelukken verloopt. Naast de veiligheid, houd je natuurlijk ook rekening met de recepten. Niet ieder kind eet met de pot mee en dat vergt vaak wat aanpassingen.

Al met al bied gourmetten met kids ontzettend veel mogelijkheden en is het heel leuk te doen om ook kids aan het bakken te zien. En door rekening te houden met onder andere de veiligheid en de recepten, kun je een gezellige en smaakvolle avond tegemoet gaan. Een avond die voor zowel de volwassen als voor de kinderen letterlijk en figuurlijk in de smaak zal gaan vallen.

Wil je weten hoe je op een veilige manier kunt gourmetten met de kids of ben je op zoek naar wat inspiratie voor lekkere recepten? Dan zit je bij dit blogbericht helemaal aan het goede adres. Lees deze helemaal tot het einde, zodat je antwoord krijgt op al je vragen.

Gourmetten met kids – Hoe kun je dat veilig doen?

Bakken en braden, terwijl de kids aan tafel zitten. Ontzettend gezellig en vaak een moment waar naar uitgekeken word. De meeste kinderen vinden dit dan ook fantastisch om te doen. Zeker wanneer ze zelf een beetje mogen bakken.

Veiligheid staat hierbij altijd voorop. Dat geld niet alleen voor de kinderen, maar natuurlijk ook voor de volwassen. Toch proberen we nog net wat meer aandacht te besteden aan de veiligheid wanneer het om de kids gaat. Dat is van groot belang. Hoe kun je gourmetten met kinderen op een veilige manier doen?

Om de veiligheid van de kinderen te kunnen waarborgen, houd je rekening met een aantal punten die je in dit overzicht kunt vinden. Zo weet je precies waar je aan moet denken en op moet letten.

Spatten

Je zult er zelf ook weleens last van gehad hebben. Spatten. Doordat de boter en het vlees warm worden, kan dit gaan spatten. Nu kun je hier geen lelijke brandwonden aan overhouden, maar prettig is anders. Vooral wanneer je korte mouwen draagt. Zeker als het om kinderen gaat, kan die warme olie of boter venijnig aankomen.

Het is dus goed om hier rekening mee te houden. Dit kun je doen door de kinderen verder van de bakplaat te plaatsen of door zelf het bakken over te nemen. Bovendien kan het dragen van lange mouwen ook helpen, zodat het spatten minder heftig aankomt. Mocht je de kinderen de mogelijkheid willen geven om zelf iets te bakken op de bakplaat, zorg ervoor dat je er altijd bij blijft en helpt waar dat nodig is.

Een hete gourmetplaat

Tijdens het bakken is het belangrijk om de bakplaat goed heet te laten worden. Dit zodat het vlees, de groente en andere etenswaren gaar kunnen worden. Echter kan daar ook een nadeel en een gevaar aan zitten. Stoten aan de hete bakplaat kan voor pijn en voor brandwonden zorgen. Veel kinderen onderschatten de hitte hiervan en zijn toch wat onvoorzichtiger met deze warmte. Als volwassene is ook dit een puntje van aandacht.

Zorg ervoor dat de kinderen die aan tafel zitten zich niet kunnen branden hieraan. Dit kun je doen door de tafel slim in te delen. Plaats de plaat naar het midden van de tafel of plaats de kinderen wederom weer wat verder van de plaat af.

Weggewerkte kabels

Om de bakplaat te kunnen gebruiken, is het nodig om de kabel in een dergelijk stopcontact te bevestigen. In veel gevallen is de kabel niet lang genoeg en is het gebruik van een verlengsnoer onvermijdelijk.

Erg makkelijk, maar ook dit vormt weer een risico. Door de vele snoeren die over de vloer of tussen de stoelen liggen, kunnen ook hier ongelukjes mee gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer iemand blijft haken aan de kabel en de bakplaat meetrekt. Een risico wat je bij zowel volwassen als bij kinderen moet voorkomen.

Dit kan namelijk erg gevaarlijk uitpakken. De bakplaat is loeiend heet en kan hard aankomen. Zeker wanneer hier een flinke ruk aangegeven word. Zorg ook hierbij dat de risico’s laag blijven, door de kabels weg te werken of vast te tapen aan de vloer. Hoe voorzichtig we ook zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje!

Wees daarom dan ook goed voorbereid met zoals brandzalf in huis te hebben. Heb je je toch gebrand? Smeer dan direct de brandzalf erop, echt dit voorkomt erge pijn. Veel ervaring mee helaas:) De brandzalf van Boegem balsem gebruik ik zelf ook en is een van de betere betaalbare brand zalven.

Welke recepten zijn geschikt voor gourmetten met kids?

Wanneer we het over gourmetten hebben, dan zijn er talloze mogelijke recepten die op de bakplaat klaargemaakt kunnen worden. Dat is dan ook het leuke aan gourmetten; de verschillende mogelijkheden.

Echter zijn kinderen ontzettend verschillend. Waar de één graag en makkelijk met de pot mee kan eten, is dat voor een grote groep kids wel een ander verhaal en zul je wat aanpassingen moeten doen.

Heb je totaal geen inspiratie wat betreft recepten die geschikt zijn voor de kids? Dat geeft niks. In het korte overzicht dat je hieronder kunt vinden, vindt je een aantal voorbeelden van recepten die bij de meeste kids in de smaak zullen vallen. Een aantal van deze recepten zijn op de bakplaat klaar te maken, maar zijn ook geschikt als bijgerechten.

 • Pannenkoekjes
 • Omelet
 • Plakjes komkommer
 • Snoeptomaatjes
 • Snoepworteltjes
 • Frikadelletjes
 • Kleine hamburgers
 • Kipnuggets
 • Gebakken aardappeltjes
 • Vegetarische vleesvervangers
 • Roerbakgroente
 • Stokbroodjes met kruidenboter of met andere smeerseltjes
 • Frietjes
 • Lekkere sausjes; mayonaise, appelmoes of ketchup
 • Stukjes biefstuk
 • Stukjes saté vlees
 • Nacho’s
Gourmetten met kids – Zo kun je dat op een veilige en gezellige manier doen!
Minisnacks

De bovenstaande recepten zijn zeer geschikt voor de kids. Deze recepten kun je los van elkaar samenstellen, maar het is ook mogelijk om voor samengestelde gourmetschotels te kiezen. Deze zijn bij zowel de supermarkten als bij de slagers verkrijgbaar. Dit bespaard tijd en ook hier zit altijd iets bij wat kinderen lekker vinden.

Gourmetten met kids – Zo kun je dat op een veilige en gezellige manier doen!
Gourmetten met kids – Zo kun je dat op een veilige en gezellige manier doen!

Om bijvoorbeeld pannenkoekjes, gebakken aardappeltjes, omeletten en roerbakgroente klaar te kunnen maken, is het handig om een gourmetstel aan te schaffen met pannetjes. Zoals deze Tefal hieronder afgebeeld.

Tefal RE1820 Store’Inn – Gourmetstel – 6 personen
Koop direct
bol.com (€53,67)
Laatst bijgewerkt: februari 29, 2024 - 9:03 am

Wat zijn de lekkerste toetjes na het gourmetten met kids?

Het toetje is niet alleen de afsluiter van de maaltijd. Nee, dit is zoveel meer. Het nagerecht is namelijk iets waar vrijwel iedereen naar uit kijkt. Zeker als het om de kinderen gaat.

Overheerlijke toetjes

Wanneer we het over geschikte recepten hebben voor de kinderen, mogen de toetjes daarin niet ontbreken. Een simpel waterijsje kan makkelijk overtroffen worden. Ben je op zoek naar wat inspiratie voor de lekkerste toetjes voor de kinderen? Dat komt dan goed uit. Ook hiervan hebben we een overzichtje gemaakt, zodat hier iets lekkers uit gekozen kan worden. De toetjes zijn niet alleen lekker, maar ook lekker makkelijk.

 • Een bakje met vers fruit en wat slagroom
 • Een clowns pannenkoekje; een pannenkoek met snoepjes of fruit in de vorm van een clownsgezicht. Leuk om de kinderen dit zelf te laten doen.
 • Een fruitspiesje; vers fruit aan een grote satéprikker, met een snoepje ertussen.
 • Bolletje vanille ijs met fruit, spikkels en wat slagroom
 • Een wafel met fruit en slagroom
 • Een versierd plakje cake; laat de kinderen deze zelf versieren met iets lekkers en decoratiefs
 • Chocoladefondue; met spekjes en verse aardbeitjes

Waarom kiezen voor gourmetten met kids?

De keuze om te gourmetten ligt vaak voor de hand. Zeker wanneer de feestdagen zijn aangebroken, word bij een groot deel van de gezinnen de bakplaat uit de voorraadkast getrokken. Voornamelijk met de kids is gourmetten ontzettend leuk en bied het ook nog eens een aantal voordelen. Welke voordelen dit dan zijn? Die vindt je hieronder in het overzicht.

Gourmetten met kids – Zo kun je dat op een veilige en gezellige manier doen!
Gourmetten met kids – Zo kun je dat op een veilige en gezellige manier doen!

Iedereen vindt het lekker: Omdat gourmetten zo veelzijdig is en er veel variatie in te brengen is, vindt iedereen het lekker. Ook de kids die lastige eters zijn, zullen hoe dan ook iets lekker vinden.

Even bezig: Lang tafelen is voor kinderen vaak ontzettend lastig. Geef ze eens ongelijk. Met gourmetten gaat dat vaak wat makkelijker. Het bied even afleiding, zeker wanneer ze zelf (onder begeleiding van een volwassene) zelf mogen bakken. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen en zitten toch wat langer aan tafel.

Geschikt voor kinderfeestjes: Ben je nog op zoek naar een leuke activiteit voor een kinderfeestje? Gourmetten zou een goed idee kunnen zijn. Ook hierbij geld dat het belangrijk is om de kinderen hierbij te begeleiden.

Conclusie – Gourmetten met kids kan op een veilige en leuke manier

Tijdens het gourmetten staat de veiligheid voorop. Dat geld voor volwassenen, maar zeker voor de kids. Hoewel gourmetten op zich niet gevaarlijk hoeft te zijn, kunnen er wel lelijke ongelukjes gebeuren die je liever wilt voorkomen.

Daarom heb je in dit blogbericht kunnen lezen hoe je de veiligheid van de kinderen kunt waarborgen tijdens het gourmetten. Zo kun je de kinderen best zelf iets laten bakken, maar weet je nu hoe belangrijk het is om erbij te blijven en om ze hierbij te helpen. Bovendien is het belangrijk om zichtbare kabels netjes weg te werken en de bakplaat zelf stabiel op de tafel te zetten.

Heb je inspiratie nodig voor wat lekkere recepten of toetjes? Scrol dan even terug naar boven, want in het blogbericht vindt je twee lijstjes waar vast iets lekkers tussen staat.

Gourmetten met kids
Waar let je op tijdens het gourmetten met kids?

Veiligheid staat altijd voorop. Vooral wanneer je gaat gourmetten met kids. Hierbij is het belangrijk om te letten op het spatten van bijvoorbeeld vlees, eventuele kabels goed weg te werken en het gourmetstel stabiel op tafel te zetten. Blijf er bovendien altijd bij zitten, zodat ongelukjes voorkomen kunnen worden.

Welke recepten zijn geschikt voor gourmetten met kids?

Er zijn veel recepten op te noemen die bij de meeste kids in de smaak zullen vallen. Een aantal voorbeelden zijn: pannenkoekjes, kipnuggets, omeletjes, snoeptomaatjes, plakjes komkommer, gebakken aardappeltjes of hamburgers.

Waarom is gourmetten met kinderen leuk?

Gourmetten met kids is om meerdere redenen ontzettend leuk. Bijvoorbeeld omdat de kinderen lekker bezig zijn en op deze manier wat langer aan tafel blijven zitten. Bovendien zijn al die lekkernijen op tafel alles behalve vervelend. Voor ieder kind zit er wel iets bij wat hij of zij lekker vindt.

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€53,67)
ep.nl (€57,95)
Laatst bijgewerkt: februari 29, 2024 - 9:03 am

Plaats een reactie