Hoe ontkalk ik mijn Siemens koffiemachine?

Ben jij een groot fan van volautomatische koffiemachines? We geven je daar geen ongelijk in. Naast comfort en gemak, kun je altijd genieten van de lekkerste koffies. Wel of niet bekend in deze wereld, grote kans dat de Siemens koffiemachine je weleens is opgevallen. Allemaal leuk en aardig dat volautomatische, ook deze koffiemachines hebben hun onderhoud nodig. Hoe ontkalk ik mijn Siemens koffiemachine?

De meeste Siemens koffiemachines zijn volautomatisch. Dat betekent niet alleen dat deze over verschillende soorten koffies beschikken, maar dus ook over een automatisch ontkalkingsprogramma. Deze geeft dus aan wanneer het tijd is om te ontkalken en gaat hier, nadat jij een aantal handelingen hebt gedaan, zelfstandig mee aan de slag. Jij hoeft hier dus weinig tot niets aan te doen. Zorg er wel voor dat je over de juiste ontkalkingsproducten beschikt. Je zult zien hoe erg je machine erop vooruitgaat en de smaak van je koffie perfect blijft.

Wil jij precies weten hoe je een Siemens koffiemachine kunt ontkalken of ben je hier terecht gekomen omdat je meer over Siemens in het algemeen te weten wil komen? Dat is natuurlijk helemaal prima. We raden je aan het blogbericht helemaal tot het einde te lezen, zodat je zeker weet dat je antwoord krijgt op alle vragen die je op dit moment hebt. Mocht je voor Siemens willen gaan, dan weet je precies hoe deze werkt.

Hoe ontkalk ik mijn Siemens koffiemachine?

Of je nu een koffieliefhebber bent of niet, je moet het met ons eens zijn dat een Siemens koffiemachine een eyecatcher is op het aanrecht. De meeste machines van Siemens zijn volautomatisch, waardoor je iedere dag kunt profiteren van verschillende koffies. Heerlijk.

Net zoals de andere koffiemachines, heeft ook Siemens zijn onderhoud nodig. Hoe groot of hoe klein dit ook is. Bijvoorbeeld reiniging en ontkalking. Dit doe je om de goede kwaliteit te kunnen waarborgen. Maar, hoe ontkalk ik mijn Siemens koffiemachine? Dat klusje is geen hogere wiskunde en heel makkelijk.

De meeste Siemens koffiemachines beschikken namelijk over een automatisch ontkalkingsprogramma. Dit betekent dat de machine vanzelf aangeeft wanneer het tijd is voor ontkalken. De Siemens koffiemachine die hieronder afgebeeld is heeft bijvoorbeeld, heeft zo’n  automatisch ontkalkingsprogramma. Hoe ideaal en handig is dat? Dat heeft er vooral mee te maken dat Siemens volautomatische koffiemachines levert.

Koop direct
bol.com (€829,00)
Laatst bijgewerkt: februari 29, 2024 - 9:03 am

Het enige wat jij hoeft te doen, is gehoor geven aan de melding. Je zorgt ervoor dat de machine helemaal leeg is van dergelijke producten en je drukt op de knop om te starten. Hierbij bedoelen we dat je het water, de koffiebonen en de koffiepads uit de machine verwijderd. Vervolgens zijn er verschillende middelen waarmee de machine ontkalkt kan worden. Het beste is om gebruik te maken van ontkalkingstabletten van Siemens zelf, aangezien deze geen schade aanbrengen.

Voeg de ontkalkingstabletten toe en de machine gaat zelfstandig aan de slag. Spoel na afloop de onderdelen van de machine nog eventjes af met wat water, zodat er geen zure of gekke smaak achterblijft in je koffie. Dat is alles behalve prettig. Hoe ontkalk ik mijn Siemens koffiemachine? Hierboven heb je de uitleg kunnen vinden.

Hoe vaak moet ik mijn Siemens koffiemachine ontkalken?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, hoef jij als gebruiker weinig tot niets te doen aan het ontkalken van een Siemens koffiemachine. Een volautomatische koffiemachine doet dit namelijk zelfstandig en geeft dit ook zelf aan.

Toch is het goed om te weten hoe vaak de koffiemachine ontkalkt moet worden, zodat je dit zelf in de gaten kan blijven houden. Na ongeveer 3 maanden is de kalkaanslag in de machine zo toegenomen, dat het tijd is om te ontkalken.

Houd dus goed in de gaten dat het écht om de 3 maanden gebeurt, zodat de kwaliteit van de machine hoog blijft.

Waarom mijn Siemens koffiemachine ontkalken?

Waarom is het nodig om een Siemens koffiemachine te ontkalken en te reinigen? Dat de koffiemachine dit zelfstandig doet, dat is natuurlijk niet geheel zonder reden. Behalve een Siemens koffiemachine, dient iedere koffiemachine eens in de 3 maanden ontkalkt en gereinigd te worden. Dat heeft namelijk meerdere redenen:

 • Doordat de koffiemachine kalkaanslag verzameld, word de kwaliteit van de koffie hierdoor aangetast. Deze wordt er niet lekkerder op en dit zul je ook duidelijk terug kunnen proeven.
 • Kalkaanslag maakt dat de machine minder goed gaat werken. Zie het maar als een laagje wat flink in de weg zit. Uiteindelijk kan de machine hier zelfs stuk door gaan. Erg zonde en hierdoor kun je ook geen garantie meer krijgen van Siemens zelf.
 • Laat je de machine regelmatig ontkalken en reinigen? Dan bevorder je de levensduur van de machine. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan kalk ervoor zorgen dat deze eerder stuk gaat en je dus weer over moet gaan op aanschaf van iets anders.

Waarom kiezen voor een Siemens koffiemachine?

Nu je alles weet over het ontkalken en reinigen van een Siemens koffiemachine, vindt je het wellicht van grote waarde om wat meer te weten te komen over Siemens zelf en de koffiemachines. Zeker wanneer je nog geen Siemens koffiemachine hebt, is dat natuurlijk erg interessant.

Net als veel andere koffiemachines, is ook Siemens een bekende en beschikken steeds meer huishoudens over dit merk. Niet geheel zonder reden natuurlijk. Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een Siemens koffiemachine?

Mocht je nog op zoek zijn naar een koffiemachine die voldoet aan jouw wensen en behoeften, kijk dan eens naar de volgende punten:

 • Siemens koffiemachines zijn volautomatisch. Niet alleen profiteer je van een automatisch ontkalkingsprogramma, maar ook van meerdere koffies die mogelijk zijn. Mocht je daarvan houden, dan is dat natuurlijk een groot pluspunt.
 • De meeste machines hebben een touchscreen, waardoor de bediening een stuk makkelijker word gemaakt. Daarnaast ziet het er ook modern uit. De Siemens EQ.9 Plus heeft zo’n tof touchscreen.
 • Hoewel het een koffiemachine betreft, is het hoe dan ook een eyecatcher op het aanrecht. Het oog wil tenslotte ook wat.
 • Er zijn meerdere machines en stijlen mogelijk. Zo kun je altijd iets kiezen wat bij jou en bij jouw eigen keuken past.
 • Stel jouw favoriete koffie in, zodat je binnen een simpele druk op de knop hiervan kunt genieten.

Waarop letten bij de aanschaf van een koffiemachine?

Ben je een groot koffieliefhebber, maar beschik je op dit moment nog niet over een eigen koffiemachine? Dat is geen grote ramp. Na het lezen van dit blogbericht ben je volledig op de hoogte van de werking van een Siemens koffiemachine en weet je hoe je deze moet behandelen.

Mocht je een dergelijke koffiemachine willen aanschaffen, of dit nu een Siemens is of niet, is het goed om te weten dat er een aan punten zijn waar je van tevoren op moet letten.

Dit doe je om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt, de koffiemachine bij je past en je een miskoop kunt voorkomen. Waar je op let bij de aanschaf van een koffiemachine? Je let dan op het volgende:

 • De aanschafprijs: Uiteindelijk bepaald de aanschafprijs voor een groot deel jouw uiteindelijke keuze. Welk budget heb jij over voor een koffiemachine? Ligt Siemens bijvoorbeeld boven jouw budget? Dan is het goed om eens verder te kijken. In iedere prijsklasse is er een goede koffiemachine beschikbaar.
 • Volautomatisch of niet: Wissel jij graag van koffie of houd jij liever vast aan je favoriet? Mocht dat het laatste zijn, dan is een volautomatische koffiemachine wat overbodig. Het zou erg zonde zijn, aangezien je de overige opties niet zou gebruiken.
 • Ingebouwd melkreservoir: Ben jij een groot liefhebber van cappuccino’s? In dat geval is een koffiemachine met een ingebouwd melkreservoir jou op het lijft geschreven. Een externe is altijd een optie, maar zorgt wel voor een beperkte ruimte op het aanrecht. Deze machine heeft een ingebouwd slangetje, waar de melk makkelijk mee op geschuimd kan worden.
 • De stijl: Iedere keuken heeft een andere stijl. Industrieel, modern of landelijk. Grote kans dat je de koffiemachine hierop wilt laten aansluiten. Kijk daarom naar de stijl van de koffiemachine en baseer daar je keuze op.
 • Grootte van het apparaat: Doordat er zoveel koffiemachines verkrijgbaar zijn, hebben deze ook allemaal een andere grootte. Om er zeker van te zijn dat je geen miskoop doet, is het goed om hier van tevoren rekening mee te houden. Een te klein aanrecht met een té grote koffiemachine, daar word niemand vrolijk van.

Conclusie

Hoe ontkalk ik mijn Siemens koffiemachine? Grote kans dat je antwoord wilde hebben op deze vraag. Mocht je het blogbericht helemaal tot het einde hebben gelezen, dan heb je uitgebreid antwoord gekregen op deze vraag.

Je weet hoe het ontkalken in zijn werk gaat en dat je hier als gebruiker weinig tot geen omkijken naar hebt. Houd in de gaten dat dit écht om de 3 maanden gebeurt, zodat de kwaliteit van de koffie en van de machine zelf niet terugloopt. Dat zou natuurlijk erg zonde zijn.

Behalve dat je weet hoe het ontkalken werkt, weet je inmiddels ook meer over Siemens zelf. Wat de voordelen zijn, maar ook waar je op let bij het aanschaffen van een dergelijke koffiemachine. Ga je voor Siemens of kijk je toch nog even verder? De keuze is helemaal aan jou.

Hoe ontkalk ik mijn Siemens koffiemachine?
Is het ontkalken van een Siemens koffiemachine veel werk?

Omdat de meeste Siemens koffiemachines volautomatisch zijn, geven deze vanzelf aan wanneer het tijd is om te ontkalken. Bovendien doen ze dit zelfstandig. Jij hebt er dus weinig tot geen omkijken naar.

Waarmee ontkalk ik mijn Siemens koffiemachine?

Het beste is om dit te doen met speciale ontkalkingstabletten van Siemens zelf. Deze brengen geen schade aan.

Wat doet kalk met de werking van de koffiemachine?

Een koffiemachine ontkalk je niet voor niks. De werking kan door het kalk namelijk flink teruglopen. Deze kan bijvoorbeeld gaan haperen tijdens het gebruik. Net als de smaak van de koffie. Je proeft het duidelijk terug.

Plaats een reactie