Hoe vaak een koffiemachine ontkalken?

Als groot koffieliefhebber maak je graag gebruik van je koffiemachine. Het liefst een aantal keren per dag. Zeker wanneer je thuiswerkt, is het hebben van een koffiemachine een grote uitkomst. Toch kun je op een gegeven moment merken dat de smaak wat vreemd begint te worden of dat de machine zelf tegen begint te sputteren. Ben je toe aan een nieuwe of is er iets anders aan de hand? Grote kans dat de machine ontkalkt moet worden. Hoe vaak een koffiemachine ontkalken?

Door het vele en regelmatige gebruik, is kalkaanslag in de koffiemachine vaak het gevolg. Dat heeft er voornamelijk te maken met het warme water wat verhit word. Doordat het water verhit word en dit meerdere keren per dag gebeurt, ontstaat er kalk. Niet alleen kan dit gevolgen hebben voor de machine zelf, maar ook voor de smaak van de koffie. Beide worden er namelijk niet beter op en daarom is het goed om je koffiemachine eens in de zoveel tijd te ontkalken. Het wordt dus niet zonder reden gedaan. Hier zit een gedachte achter.

Hoe vaak een koffiemachine ontkalken en waarom je deze precies moet ontkalken? Deze vragen krijg je in dit blogbericht beantwoord. Lees het blogbericht dus vooral helemaal tot het einde en laat je volledig op de hoogte brengen over het ontkalken van een koffiemachine.

Hoe vaak koffiemachine ontkalken?

Hoe vaak koffiemachine ontkalken? Dat is de vraag die we in dit blogbericht gaan beantwoorden. Zeker wanneer je een groot koffieliefhebber bent en je dagelijks gebruikt maakt van je koffiemachine, is het ontkalken een essentieel onderdeel wanneer je veel koffie drinkt. Dat wil nog weleens onderschat worden.

Waarom je een koffiemachine precies moet ontkalken? Daar komen we later bij je op terug in dit blogbericht. Allereerst is het namelijk belangrijk om te weten hoe vaak je een koffiemachine moet ontkalken. Wanneer je deze op dagelijkse basis gebruikt (grote kans dat je dat doet), is het goed om deze 1 keer in de 3 maanden te ontkalken. Daarmee zit je namelijk nooit verkeerd.

Hoe vaak koffiemachine ontkalken? Jij weet inmiddels precies hoe het zit en waar je rekening mee moet houden. Lees het blogbericht vooral verder om nog veel meer te weten te komen over het ontkalken van een koffiemachine.

Hoe vaak een koffiemachine ontkalken?
Hoe vaak een koffiemachine ontkalken?

Hoe ontstaat deze kalkaanslag in de koffiemachine?

Kalk in de koffiemachine ontstaat niet zomaar uit de lucht. Dit heeft een oorzaak en dit is geen hogere wiskunde. Deze oorzaak is heel erg simpel. Water. Om koffie te kunnen zetten heb je water nodig. Vrij logisch. Toch? Nu is het niet zo dat het water zelf zorgt voor de kalk. Kalk word namelijk veroorzaakt door de combinatie water en hitte.

Om een warm kopje koffie te zetten, heb je warm water nodig. De koffiemachine warmt dat water voor je op. Doe je dit meerdere keren op een dag? Dan ontstaat op den duur die kalkaanslag in de koffiemachine.

Waarom een koffiemachine ontkalken?

Waarom zou je een koffiemachine eigenlijk moeten ontkalken? Wellicht is dat nog een vraag die door je hoofd heen spookt.

Je moet je indenken dat een koffiemachine heel wat te verduren krijgt. Zeker op dagelijkse basis. Water wat opgewarmd word, het gebruik van koffiebonen, koffiepads en wellicht van melk. Hoewel de koffiemachine daarvoor natuurlijk bedoeld is en dit makkelijk aankan, heeft dit op den duur wel een aantal gevolgen.

Zo kan de smaak van je koffie bijvoorbeeld teruglopen of begint de machine zelf wat tegen te sputteren. Beide zijn het gevolg van overmatig kalk en viezigheid. Nu je dit allemaal weet, kun je wel raden waarom het nodig is om je koffiemachine eens in de 3 maanden te ontkalken.

Hiermee zorg je er namelijk voor dat je kopjes koffie weer sensationeel smaken, de machine zelf weer goed werkt en dat deze heel wat jaartjes langer mee kan gaan. Tenminste, als je het ontkalken netjes blijft doen. Naast het ontkalken, is het ook een aanrader om de machine zelf en de onderdelen schoon te maken. Dat schoonmaken kun je vrij simpel doen met een handsopje.

Waar kun je de koffiemachine het beste mee ontkalken?

Allemaal erg leuk dat ontkalken van een koffiemachine, maar wellicht heb je totaal geen idee waar je deze machine mee kunt reinigen en hoe dat precies in zijn werk gaat. Omdat we in dit blogbericht uitgebreid bespreken waarom en hoe vaak je een koffiemachine moet ontkalken, bespreken we ook direct waar je deze mee kunt ontkalken. Hier zijn namelijk een aantal middelen voor die je hiervoor zou kunnen gebruiken.

In het kader daarvan hebben we voor jou een kort overzicht samengesteld, waar je de koffiemachine effectief mee kunt ontkalken. Bekijk deze goed en beslis daarna welke voor jouw koffiemachine zou kunnen werken.

  • Schoonmaakazijn: Veel mensen gebruiken schoonmaakazijn om de koffiemachine effectief mee te ontkalken. Dit zou inderdaad een optie kunnen zijn. Dat ontkennen we niet. Omdat dit azijn vrij zuur is, is de kalk vrij snel verdwenen. Toch willen we je waarschuwen dat het een vrij agressief middel is, waardoor de koffiemachine negatief aangetast kan worden. Daarnaast kan het een zure smaak achterlaten, waardoor je deze na het ontkalken goed zult moeten reinigen.
  • Speciale ontkalker voor koffiemachines: Vanzelfsprekend zijn er ook speciale middelen verkrijgbaar die zijn afgesteld op het merk koffiemachine dat jij hebt. De speciale ontkalker. Heb je bijvoorbeeld een Phillips koffiemachine? Grote kans dat hier een bijhorende ontkalker voor verkrijgbaar is. Schaf je een speciale ontkalker aan? Dan weet je zeker dat dit geen agressief middel is en je koffiemachine niet negatief aangetast zal worden.
Philips / Saeco AquaClean CA6903/10 – Kalk- en waterfilter
Koop direct
blokker.nl (€23,47)
Laatst bijgewerkt: juli 24, 2024 - 9:06 am

Uiteraard gaat het bij schoonmaakazijn om een vloeistof. Bij een speciale ontkalker kan het ook om vloeistof gaan, maar deze zijn ook verkrijgbaar in tabletten. Wil je je koffiemachine effectief reinigen, maar deze niet beschadigen? Dan weet je welke keuze je het beste kunt maken.

Een koffiemachine die zichzelf reinigt; kan dat?

Zolang je de koffiemachine minimaal om de 3 maanden ontkalkt en ook daarbij reinigt, dan zit je eigenlijk helemaal goed. Daarbij kan niks mis gaan.

Allemaal leuk en aardig dat reinigen, je bent en blijft een mens en dus is de kans groot dat je het vergeet of voor je uit schuift. Erg zonde, aangezien de machine minder goed gaat werken en je koffie op den duur niet meer zo lekker smaakt als daarvoor. Dat ontkalken is dus écht nodig. Hoe kun je er nu voor zorgen dat dat ontkalken op tijd gebeurt en de kwaliteit dus niet terugloopt? Een koffiemachine die zichzelf reinigt, dat is in dit geval de beste oplossing. Is dat überhaupt mogelijk?

Neem nu de koffiemachine van het merk Krups. De machine beschikt over veel voordelen. Bijvoorbeeld de 11 verschillende koffies, het melkreservoir en dus ook een reinigingsprogramma dat zelfstandig in werking gezet word. Daar hoef jij niks aan te doen.  Door het auto-clean-systeem hoef je dit niet meer handmatig te doen, maar word dit voor je gedaan. Hierdoor heb je er dus geen omkijken meer naar.

Krups Arabica Automatic EA8150 – Espressomachine
Koop direct
bol.com (€282,00)
Laatst bijgewerkt: juli 24, 2024 - 9:07 am

Wil je echter voor een koffiemachine kiezen die niet periodiek ontkalkt hoeft te worden? Dan kies je voor deze machine. De koffiemachine heeft een duurzame waterfilter, waardoor kalkaanslag nauwelijks ontstaat en je maar liefst 5000 kopjes koffie kunt zetten, zonder dat je deze om de 3 maanden moet ontkalken. Hoe handig is dat? Zo zie je maar dat er altijd wel iets is wat bij jou past.

Wat zijn de voordelen van een koffiemachine ontkalken?

Mocht je de voordelen van een koffiemachine ontkalken nog niet kennen, dan is de kans groot dat je deze na het lezen van dit blogbericht wél kent. Je hebt kunnen lezen hoe essentieel het is om een koffiemachine eens in de zoveel tijd te ontkalken en hoeveel voordelen dat met zich mee kan brengen.

Heb je de voordelen echter nog niet kunnen ontdekken? Dan vind je hieronder een overzicht, met daarin de voordelen van een koffiemachine ontkalken:

  • De smaak van je koffie gaat niet verloren. Door de overmatige kalk te verwijderen, kan deze de smaak niet meer beïnvloeden.
  • Wanneer de koffiemachine veel kalk bevat, kan de machine negatief aangetast worden. Dit kan ervoor zorgen dat de machine minder lang meegaat als de bedoeling is. Behalve dat je hier zelf van baalt, is het ook niet bevorderlijk voor je portemonnee.
  • Door de kalkaanslag kan de machine flink tegen gaan sputteren en minder goed gaan werken. Zo kan deze bijvoorbeeld een stuk lastiger aangaan als normaal gesproken. Door hem te ontkalken, kun je heel wat frustraties voorkomen.

Conclusie

Hoe vaak koffiemachine ontkalken? Dat is de vraag die we in dit blogbericht hebben beantwoord. Niet alleen weet je hoe vaak een koffiemachine ontkalkt moet worden. Ook weet je waarom dit nodig is, waar je dit mee kunt doen en wat de voordelen hiervan zijn.

Mocht je je koffiemachine nooit hebben ontkalkt omdat je het nut er niet van in zag, weet je nu wel beter.

Al met al ben je veel te weten gekomen en kun jij als koffieliefhebber voortaan genieten van al je kopjes koffie, zonder dat de smaak terugloopt. Daarnaast kun je ook voor een koffiemachine kiezen die bij jouw wensen en behoeften past. Heel veel succes!

Hoe vaak koffiemachine ontkalken?
Hoe vaak moet je een koffiemachine ontkalken?

Het beste is om je koffiemachine eens in de 3 maanden te ontkalken en daarbij te reinigen.

Wat gebeurt er wanneer je je koffiemachine niet ontkalkt?

De koffiemachine kan door de kalkaanslag minder goed gaan werken, eerder stuk gaan en de koffie smaakt er ook niet beter op.

Waar kun je de koffiemachine mee ontkalken?

Dit kun je met schoonmaakazijn of met speciaal daarvoor bedoelde middelen doen.

Plaats een reactie