Hoe werkt Philips Hue smart verlichting? Handige uitleg!

De slimme verlichting van Philips Hue wint steeds meer aan populariteit. Dat is vrij logisch: smart verlichting maakt het leven niet alleen makkelijker maar is ook nog een stuk duurzamer.

Maar hoe werkt Philips Hue? En wat kun je hier allemaal mee?

In dit artikel leg ik je uit wat Philips Hue is, hoe dit systeem werkt en welke mogelijkheden er zijn met deze geweldige smart lampen.

Bekijk ook de actuele Philips Hue aanbiedingen.

Hoe werkt Philips Hue?

Philips Hue is slimme verlichting van Philips. Het is een draadloos systeem via Zigbee technologie. Veel mensen denken dat de lampen via WiFi verbinding maken, dat is dus niet het geval. Ook als je een minder stabiele WiFi verbinding hebt kun je gewoon gebruik maken van de Hue verlichting.

Je hebt overigens wel WiFi nodig om je smartphone te koppelen aan de Philips Hue bridge. Zodra de koppeling is gedaan kun je ook op afstand via je mobiele internetverbinding je Hue lampen besturen.

Dit betekent dat alle lampen via Zigbee verbinding maken met de Philips Hue Bridge en zo op afstand bedient kunnen worden via je smartphone.

Tip: bij gebrekkige WiFi in huis kun je het beste gebruik maken van een WiFi versterker.

De Bridge van Philips Hue is het centrale punt. De bridge fungeert als tussenstation tussen je smartphone en de lampen in huis. De Hue lampen worden verbonden met deze bridge en dit doe je vervolgens ook met de Philips Hue app op je smartphone.

De bridge moet worden aangesloten met een internetkabel. De app verbind je vervolgens via WiFi met de bridge. En de bridge maakt vervolgens via Zigbee verbinding met alle lampen.

Philips Hue Bridge installeren

 1. Sluit de bridge aan op het stopcontact en verbind deze met de internetkabel aan je router of modem.
 2. Als je losse lampen (peertjes) hebt draai je deze in de armaturen. Heb je lampen van Hue zelf? Dan sluit je deze aan op het stopcontact.
 3. Download de app van Philips Hue op je smartphone of tablet
 4. Druk op de knop bovenop de bridge om verbinding te maken
 5. De bridge verbindt met de app. Zodra dit gedaan is kun je jouw lampen van een naam voorzien (bijv. woonkamer links) en alles is klaar voor gebruik!

[philips hue starterspakket produyctbox]

Philips Hue app

Via de app kun je vervolgens jouw lampen bedienen. Hierbij kun je verschillende acties uitvoeren zoals het in- en uitschakelen van lampen, kleuren aanpassen, vooraf ingestelde schema’s activeren en schema’s configureren.

Het mooie aan Philips Hue is dat je prachtige lichtcombinaties en schema’s kunt instellen zonder technische kennis. Het systeem is gebruiksvriendelijk opgezet en dat merk je.

Hue bleutooth lampen

De nieuwste generatie Philips Hue lampen zijn uitgerust met bluetooth. Hierdoor verbind je deze lampen direct met je smartphone en Hue app en zijn zo individueel te bedienen zonder dat een Hue bridge nodig is.

Dit is met name interessant als je slechts enkele Hue lampen in huis wilt hebben zonder toeters en bellen. Wil je echter een geavanceerdere setup met schema’s en slimme koppelingen dan is het aan te raden de Hue bridge te gebruiken.

Verschillende soorten Hue verlichting

Philips Hue begon ooit met enkele simpele lampen maar heeft inmiddels een volledige collectie met allerlei soorten verlichting.

Lampen van Hue zijn verdeeld over drie licht categorieën:

 1. White (witte verlichting)
 2. White Ambiance (witte verlichting met zachtere tonen)
 3. White & Color Ambiance (wit licht + kleuren)

Qua soorten lampen heb je onder andere de keus uit:

 • Standaardlampen met een E14 of E27 fitting
 • LED strips voor binnen en buiten
 • Plafondlampen
 • Wandlampen
 • Buitenverlichting
 • Inbouwspots (binnen)
 • Prikspots (buiten)

Plaats een reactie